Fırat’ın doğusunda İsrail – İran savaşı
Tel Aviv, Irak – Suriye sınırını kendi ulusal güvenliğinin parçası olarak görüyor. İsrail yönetimine göre Lübnan’daki Hizbullah örgütü, silah, mühimmat ve lojistik desteğini bu hattan sağlıyor.
Irak’tan Suriye’ye silah taşıdığı öne sürülen askeri konvoya yapılan saldırıda 7 kişi yaşamını yitirdi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre “hiç biri Suriyeli olmayan” unsurları taşıyan kamyon ve araçlar Pazar akşamı hedef alındı.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye – Irak sınır geçişi olan Albu Kemal’de Irak’tan gelen silah yüklü konvoyun vurulduğunu raporladı. Saldırıda 7 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. AFP’ye konuşan Gözlemevi Şefi Rami Abdel Rahman, Irak’tan gelen “Kamyonların İran silahlarını taşıdığını” öne sürdü. Al Arabiya’ya yer alan bir habere göre konvoy sınırı geçer geçmez vuruldu. 25 kamyonluk konvoya şoförlerin kaçmasına fırsat verecek şekilde önce uyarı ateşi açıldı.
Gözlemevine göre bir hafta içinde en az iki adet silah yüklü konvoy Irak’tan Suriye topraklarına giriş yaptı. Bu silahların Deyrizor’un Al Mayadin bölgesindeki İran destekli gruplara ulaştığı rapor edildi.
Albu Kemal ve Al-Mayadin bölgesi Suriye – Irak sınırındaki stratejik geçiş yollarının üzerinde bulunuyor. Bu bölgede bulunan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü destekli gruplar zaman zaman ABD güçlerine saldırılar düzenliyor. Suriye ordusuyla birlikte hareket eden bu gruplara yapılan son saldırıyla ilgili İsrail ve ABD’den resmi bir açıklama gelmedi.
İran Mehr haber ajansı Iraklı kaynaklara dayandırdığı haberinde saldırıya uğrayan konvoyun yiyecek taşıdığını öne sürdü. Yine Suriye medyasında da konvoydaki 6 kamyonun “soğutulculu” olduğu belirtildi. Lübnan merkezli Al Mayadin kanalına göre saldırıda yalnızca maddi hasar meydana geldi.
Suriye Irak sınırındaki konvoya saldırı İran’daki belli askeri noktalara yönelik geniş kapsamlı İsrail saldırısıyla eş anlı gerçekleşti.
Resmi olarak kabul edilmese de Irak – Suriye sınır hattının kontrolü üzerine ABD ve İsrail ile Suriye ve İran güçleri arasında uzun yıllara dayanan bir mücadele yaşanıyor.
Ocak ayı başında askeri görevi sona eren Eski Genel Kurmay Başkanı Korgeneral Aviv Kochavi, geçtiğimiz Kasım ayında Suriye – Irak sınırındaki konvoya yapılan saldırının arkasında İsrail ordusunun olduğunu söylemişti.
Tel Aviv, Irak – Suriye sınırını kendi ulusal güvenliğinin parçası olarak görüyor. İsrail yönetimine göre Lübnan’daki Hizbullah örgütü, silah, mühimmat ve lojistik desteğini bu hattan sağlıyor. İsrail, baştan Irak – Suriye sınırı olmak üzere Suriye’deki birçok askeri noktayı, Hizbullah’a lojistik destek veren İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü’ne bağlı unsurlara ev sahipliği yaptığı gerekçesini öne sürerek vuruyor.
Amerikan Newsweek Dergisi savaşın başından bu yana Şam’a destek olan İran’ın Suriye’ye hava savunma şemsiyesi kurduğunu öne sürmüştü. Yine İranlı Tasnim News ajansı da İran’ın Suriye’ye konuşlandırdığı öne sürülen Bavar-373 hava savunma sistemlerinin beşinci nesil uçaklara karşı koyma yeteneği olduğunu yazmıştı. (harici.com.tr)