Litvanya’da halka ‘savaşa hazırlık’ broşürü dağıtılacak: Bölgeye savaşı kim getirdi?
Litvanya'da halka “Kriz veya savaş durumunda: Ne yapılmalı?” başlıklı broşürler dağıtılacak. Sonbaharda yaklaşık bir milyon haneye dağıtılması planlanan bu bildiri, kriz anlarında Litvanya vatandaşlarının ne yapması gerektiğini anlatacak.
Litvanya'da halka “Kriz veya savaş durumunda: Ne yapılmalı?” başlıklı broşürler dağıtılacak.
Sonbaharda yaklaşık bir milyon haneye dağıtılması planlanan bu bildiri, kriz anlarında Litvanya vatandaşlarının ne yapması gerektiğini anlatacak.
Litvanya Parlamentosu (Seimas) vekili ve Hristiyan Demokratlar (TS-LKD) partisi üyesi Laurynas Kasčiūnas, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, broşürün amacını “Amaç bu yayının her ailenin masasında bulunması. Bu, olası senaryolarda sevdiklerinizin güvenliğini planlamaya nasıl başlayacağınıza dair bir temel oluşturmak için gerekli” ifadeleriyle açıkladı.
Savunma Bakan Yardımcısı Kamile Gogelienė ise, “Tüm hane halkı bu yayını posta kutularında bulacak. Hazırlanan 900 bin yayının Eylül ve Ekim aylarında, geri kalanının da gelecek yılın başında dağıtılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Yalnızca Litvanya da değil, diğer Kuzey Avrupa ve Baltık ülkeleri de Rusya ile ‘beklenen savaşa’ hazırlanıyor.
Önceki günlerde de, Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics, Rusya’ya ait bir insansız hava aracının (İHA) Letonya topraklarına düştüğünü açıklarken, ittifakı ‘İHA’ları vurma yeteneği de dahil olmak üzere’ bu tür olaylara verilecek tepkileri tartışmaya çağırdı.
Yani Rinkevics, NATO’dan Rus İHA’larını vurmasını istedi…
NATO’nun genişlemesi, Rusya’ya komşu ülkelerin birer birer savunma harcamalarını artırması ve bölgenin askerileştirilmesi gibi gelişmelerin, genellikle Rusya’nın 2022’de başlattığı Donbass operasyonundan sonra meydana geldiği düşünülür. Batı medyasının da genel tavrı bu şekilde.
Ancak, özellikle Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) çözüldüğü dönemde ve sonrasında, NATO çoktan genişlemişti, genişlemeye de devam etti.
Litvanya ise, bölgenin en ‘Rus karşıtı’ ülkelerinden sayılabilir. Litvanya tarihinde Rusya’yla yapılan savaşlar çok büyük yer tutuyor.
Litvanya ile Rusya arasındaki savaşların tarihi 1700’li yıllara dayanıyor. 2. Dünya Savaşı döneminde, 1944'te başlayan SSCB dönemi ise (Litvanya milliyetçileri tarafından işgal olarak tanımlanıyor) 1988’de kurulan Sajudis hareketinin büyümesiyle, “Kızıl Ordu evine dön” sloganları eşliğinde 1990 yılında sona erdi ve Litvanya Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan eden ilk Baltık ülkesi oldu.
Daha sonra SSCB yönetiminin müdahalesiyle başlayan, 14 kişinin ölümü ve 702 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan ‘Ocak Olayları’ da milliyetçi güçlerin önünü kesemedi ve Litvanya böylelikle bağımsızlığını kazanmış oldu.
O tarihten itibaren, Litvanya, bütün güvenlik stratejilerini ve siyasi yönelimini Rusya karşıtlığına göre belirledi. Bu da, Rusya’nın burnunun dibinde, tamamen Batı tarafından kontrol edilen yeni bir ülkenin doğmasına yol açtı.
2000’lere gelindiğindeyse, Litvanya, Rusya’nın karşısında ABD’nin önemil bir üssü haline çoktan gelmişti. Litvanya, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı operasyondan tam 18 yıl önce, Ukrayna’nın ilk ‘renkli devrimini’ (Turuncu devrim) yaşadığı sene NATO’ya katılarak ittifakın genişleme stratejisinin önemli bir parçası oldu.
Yakın geçmişte ise, Litvanya bu misyonunu sürdürmeye devam etti.
Litvanya’nın son 5 yılı
Aralık 2019’daki NATO zirvesinde, Baltık ülkelerine yönelik ‘güvenlik garantilerinin’ güçlendirilmesinde önemli roller üstlendi,
• Baltık bölgesinde düzenlenen, ABD liderliğindeki büyük ölçekli ‘Saber Strike’ tatbikatına ev sahipliği yaptı,
• 2020 yılında, NATO'nun en büyük tatbikatlarından biri olan ‘Defender Europe 2020’ tatbikatında önemli bir rol oynadı,
• Baltık hava sahasının ‘korunması’ için NATO Hava Polisliği misyonunda aralıksız ve aktif rol aldı, bu kapsamda çeşitli NATO müttefikleri Litvanya’da konuşlandırıldı,
• 2021’de yeniden düzenlenen Saber Strike tatbikatına yine ev sahipliği yaptı,
• NATO çerçevesinde, sınır ötesi tatbikatlar ve savunma sistemlerinin entegrasyonu amacıyla Polonya ile güvenlik alanındaki işbirliğini derinleştirdi,
• Rusya-Ukrayna krizi patlak verdiğinde NATO çerçevesinde askeri yardım sağlama taahhüdünde bulundu,
• Baltic Air Policing (NATO Hava Polisliği) misyonunun ana ülkelerinden biri olarak NATO kuvvetlerinin Baltık hava sahasındaki varlığını güçlendirdi,
• 2023 yılında NATO zirvesine ev sahipliği yaptı, NATO kuvvetlerinin savaşa hazırlık seviyesini artırmaya yönelik düzenlenen ‘Iron Wolf’ tatbikatına ev sahipliği yaptı.
Litvanya’nın NATO ile bu yakın ilişkisi, ‘Rus tehdidi’ söylemine karşı geliştirilse de özünde Baltık bölgesindeki güvenlik dengelerini bozan ve Rusya ile Batı arasındaki çatışmayı körükleyen bir nitelik taşıyor.
NATO’nun devam eden genişlemesi ve sıklaşan askeri tatbikatlar, Litvanya’nın güvenlik sağlama amacının ötesine geçerek, NATO'nun saldırgan politikalarının parçası haline gelmiş durumda.
Litvanya'da halkın eline tutuşturulacak bu bildiriler, yalnızca bir acil durum yönergesi değil, Vilnius yönetiminin halka verdiği en büyük vaadin savaş ve yıkım olduğunu gösteren önemli bir simge.
Halkı savaşa hazırlıklı olmaya çağıran bu broşür, NATO ile entegrasyonun, antikomünizmin, sağcılığın doğal bir sonucu. Savunma adı altında sürekli silahlanmayı körükleyen, krizi kışkırtan ve halkın gerçek taleplerini gözardı eden bu strateji, Litvanya halkına barış değil, yalnızca savaşın getireceği belirsizliği ve yıkımı vaat ediyor. (Erkin Öncan, CGTN Türk)
NOT: Alıntı makaleler Hürseda Haber'in yayın politikasını yansıtmayabilir.