Kanada, Çinli Huawei ve ZTE’nin 5G ürünlerinin kullanımını yasakladı
Kanada, "ulusal güvenlik endişelerini" öne sürerek Çinli teknoloji şirketleri Huawei ve ZTE'nin ülkenin 5G kablosuz ağlarına katılımını yasakladı.
Kanada, "ulusal güvenlik endişelerini" öne sürerek Çinli teknoloji şirketleri Huawei ve ZTE'nin ülkenin 5G kablosuz ağlarına katılımını yasakladı.
Uçuş güvenliğine ilişkin belirsizliğe rağmen ABD'de çoğu yerde 5G hizmeti devreye girerken, oluşabilecek potansiyel riskler havacılık sektörünü endişelendirdi.
Türkiye'de mobil abone yaygınlığı, 83,5 milyon aboneyle neredeyse yüzde 100'e ulaşırken, bunların 77 milyondan fazlasını 4,5G hizmeti alanlar oluşturdu.
Çin'den Huawei ve ZTE'ye İsveç'te getirilen "5G yasağına" sert tepki
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, yaptıkları telefon görüşmesinde, "güvenli 5G çözümleri" konusunda birlikte çalışma vurgusu yaptı.
Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Bağören, 5G ile Kovid-19 ya da başka bir hastalığın ilişkisini gösteren tek bir bilimsel araştırma olmadığını söyledi.
Siber zorbalıkların arttığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sosyal medya bu bakımdan tam bir çöplük, tam bir başıboş mecra haline dönüşmüş durumda. Buna izin vermeyeceğiz" diye konuştu. Erdoğan, Türkiye'yi siber güvenlikte dünya çapında bir marka haline dönüştüreceklerini söyledi.
Almanya'da 5G ağının kurulmasına ilişkin güvenlik tartışmaları devam ederken, İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Çin teknoloji devi Huawei olmadan yakın zamanda altyapının oluşturulmasının mümkün olamayacağını açıkladı.
Avrupa Birliği üyesi ülkeler, 5G iletişim teknolojilerinde ulusal güvenlik için kritik parçaların sadece güvenilir üreticilerden alınması gerektiğini duyurdu.
Çin Dışişleri Bakanlığı, bazı ABD'li yetkililerin "Çin'in Huawei teknolojisiyle Afrika Birliği'nin verilerini çaldığı" yolundaki iddiayı yeniden gündeme getirmesinin tamamen gizli amaçlar güttüğünü belirtti.
Teknoloji, endüstri, enerji ve sağlık gibi çeşitli sektörlerden Avrupalı liderler, hep birlikte kıtanın dijitalleşmesini hızlandırmanın yollarını bulmak için Paris'te, Huawei’in Avrupa İnovasyon Günü ve Eco-connect etkinlerinde bir araya geldi.
Dünyanın 5G teknolojisini tartıştığı bir dönemde Çin 6G teknolojisinin temellerini atmaya başladı. Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı altıncı nesil mobil iletişim teknolojisi için araştırma ve eğitim takımlarının oluşturulduğunu açıkladı.
Çinli telekom şirketleri yarından itibaren birçok büyükşehirde 5G hizmeti sağlanacağını duyurdu.
Huawei ticaret savaşlarının ardından ABD tarafından yapılan kısıtlamalara rağmen Almanya ve İsviçre'de yeni 5G anlaşmaları imzaladı.
Huawei ve İsviçreli telekom firması Sunrise, 5G dağıtımı konusunda iş birliği yaparak Avrupa'daki ilk 5G iç mekan servisini hizmete sundu.
Çin merkezli teknoloji devi Huawei'nin 5G baz istasyonlarının üretiminde ABD menşeili parçalarının artık kullanmadığı ve önümüzdeki aydan itibaren seri üretime geçeceği bildirildi.
İsviçre 5. nesil iletişim teknolojisi olan 5G altyapısı yatırımları yapmaya başlayan dünyada ilk ülkeler arasında ancak bir önceki nesillere göre daha yüksek elektromanyetik dalga üretecek olan bu yeni teknolojinin getirebileceği sağlık endişeleri ülkenin en önemli gündemi haline geldi.
Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA 2019'da, bu yıl yapay zeka ve 5G teknolojilerinin gövde gösterisi yapması bekleniyor.
Avrupa istihbarat birimleri, 5G teknolojisinin özellikle dinleme ve yer tespitinde istihbarat servislerini zayıflatacak bir kapasiteye sahip olduğu uyarısında bulundu. Fransız Le Monde gazetesinde yayınlanan raporda, 5G'nin terörle mücadele ve suçlu takibinde polisin elini zayıflatacağı belirtildi
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Serkan Öztürk, "İspanya Barcelona'da sanal bir makineden İsveç'teki bir kamyon sürülebildi. Yani siz direksiyonu buradan çeviriyorsunuz ve 5G iletişimle kamyonu uzaktan siz kontrol ediyorsunuz." dedi.
Cep telefonu kullanımı ve radyasyonun insan vücudu üzerindeki olası etkilerine ilişkin korkular, 5G dönemi yaklaştıkça artıyor. Bu yeni nesil teknolojiyi ve insan sağlığına etkileriyle ilgili görüşleri derledik.
AB, 5G stratejisinde ABD'nin Huawei ürünlerinin yasaklanması çağrısını yanıtsız bıraktı.
Süper hızlı 5G mobil internet bağlantısı kulağa heyecan verici gelse de bir dezavantajı olacak: Yeni telefon alma zorunluluğu. Cihazlar için daha fazla para ödemek buna değecek mi ve 5G destekli telefonlar ne zaman piyasaya çıkacak?
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'de aktif olarak 20 milyon kişinin 4.5G kullandığını söyledi.
İnternet hizmetleri konusunda büyük çalışmalara imza atan Türkiye, 5G’ye geçmeye hazırlanıyor. Alt yapı alamın sıkıntılar olduğunu ifade eden TELKODER Başkanı, şuan ki altyapıya ek olarak 5 kat daha fiber altyapıya ihtiyaç olduğunu dile getirdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 4,5G'ye geçmesini, "Bilgi yollarını, karayoluna benzetecek olursak, bu ihale ile vatandaşlarımız tek şeritli bir yol yerine, artık 5 şeritli bir otobanın konforuna kavuşmuş oluyor" sözleriyle değerlendirdi.
"Gelecek kuşak telekom teknolojisi" olarak nitelenen 5G, sadece iletişim sektöründe değil, bütün alanlarda hayatı kolaylaştıracak.