Uygur kadınları İstanbul'da Çin'i protesto etti
"Hani kadın hakları vardı, çocuk hakları vardı, insan hakları vardı? Sizin bu haklarınız biz Uygurlar'a gelince geçerli değil mi?"
"Hani kadın hakları vardı, çocuk hakları vardı, insan hakları vardı? Sizin bu haklarınız biz Uygurlar'a gelince geçerli değil mi?"
Çoğunluğunu Batılı ülkelerinin oluşturduğu 39 ülke, Çin yönetimine ortak bir mektup göndererek Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında zorla tutulan Uygurların derhal serbest bırakılması için çağrı yaptı
İnsan hakları örgütü Tehdit Altındaki Halklar Toplumu, Çin’de koronavirüs krizi nedeniyle insan hakları ihlallerinde ciddi bir artış yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Çin devlet televizyonu Mesut Özil'in Uygurlarla ilgili mesajı nedeniyle dün oynanan Arsenal-Manchester City maçını yayınlamadı.
Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Müslüman ülkelerin Çin'de baskı ve ayrımcılığa maruz kalan Uygurlara karşı sessiz kalmasının, Çin'in çok güçlü bir devlet olmasından kaynaklandığını söyledi.
Malezya Dışişleri Bakanı Seyfeddin Abdullah, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insan hakları ihlallerine ilişkin "Uygurların sorununu yakından takip ediyoruz. Pekin yönetimini de bu meseleyi ciddiye aldığımıza dair bilgilendirdik." dedi.
Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde (Doğu Türkistan) Müslüman Uygurların zorla tutulup işkence ile İslami kimliklerinden uzaklaştırılmaya çalışıldığı kamplar hakkında ilk kez üst düzey bir Çinli yetkili konuştu.
Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde seyahat etmek isteyen Uygurların, bundan böyle yetkililere DNA örneklerini de vereceği bildirildi.
Çin'den Tayland'a kaçtıktan sonra iade edilen 45 Doğu Türkistan Müslümanları, suç işlemeye teşebbüs etmek ve 'terörist' gruplara yardım etmek suçlarından hüküm giydi.
Çin, son birkaç yılda binlerce Uyguru katlettiği Doğu Türkistan'a uygarlık götürdüğünü iddia ederek baskılara karşı çıkan Uygurları 'terörist' olarak nitelendiriyor.
Gaziantep Barosu Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Uygurlara yönelik uyguladığı katliamları yaptığı açıklama ile kınadı.
Tayland'da bir mahkeme, Çin'in batısından geldiklerine inanılan ve Türkiye pasaportları da olduklarını vurgulayan 17 Müslüman Uygurun serbest bırakılmaları talebini reddetti.
Son zamanların en büyük zulümlerine maruz kalan Uygur Türkleri için BM'den ilk tepki geldi. BM, Çin'in Uygur Türklerine yönelik uyguladığı baskı politikasını eleştirdi. Çin, Doğu Türkistan'da kamuya açık yerlerde başörtüsünü yasaklamıştı. BM yetkilisi, bölgeyi ziyaret etmek için yaptıkları girişimlere Pekin yönetiminin olumlu yanıt vermediğini de ifade etti.
Paris'te bir grup, Uygur Türkleri'ne yönelik baskılara karşı Çin'i protesto etti.
Kocaeli İnanç özgürlüğü Platformu, Çin'li Hui Müslümanların ve Uygurların oruç tutmasını yasaklayan Çin ile sahurda Gazze'ye saldıran İsrail'i düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti.
Uygurlar, başörtüsü ve sakal yasağına rağmen kimliklerini muhafaza etmeye çalışıyor
Uygur Türklerine nefes aldırmayan Çin, Doğu Türkistan'daki zulmü duyurmaya çalışan halka 'terörist' muamelesi yapıyor. 139 Uygur, internet vasıtasıyla 'cihat' girişiminde bulundukları bahanesiyle tutuklandı. 'Sessiz vahşet'i dünya yine duymadı.
İnsani Yardım Vakfı İHH, Çin'in Uygurlar üstündeki zulüm ve asilimilasyon politikalarını ve yaklaşan 5 Temmuz ile ilgili kaygıları konuşmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek basın toplantısı düzenledi.