Su ararken petrol buldu
Tarlasını sulamak için su sondajı kazan şahıs, kazının 80’inci metresinde su yerine petrole çıkardı.
Batman Gercüş ilçesine bağlı Güzelöz Köyü’nde Servet Çelik’e ait tapulu arazide petrol bulundu.
Tarlasını sulamak için su sondajı yapan 32 yaşındaki Servet Çelik, toprağı kazarken 80 metrede su yerine petrole ulaştı. Çiftçi Çelik, “Bu duruma sevinelim mi ağlayalım mı bilmiyoruz.” diyerek duygularını dile getirdi.
Hayatını çiftçilikle idame ettirdiğini ve babasının tarlasının sulama ihtiyacını karşılamak için su sondajı yaptırmak istediklerini belirten Çelik, 80 metre kazıldıktan sonra su yerine petrol çıktığını belirterek, gördüğü manzara karşısında ne yapacağını şaşırdığını söyledi.
Çelik, “Tarlamızın suya ihtiyacı vardı. Babam çiftçilik yapıyordu. Tapulu tarlamızda su sorunu yaşadığımız için su sondajı yapmaya karar verdik. Sondaj 80 metreye ulaşınca yoğun su beklerken petrol fışkırdığını gördük. Önce sevindik sonra üzüldük. Bu durum çile haline geldi, çünkü tarlanın petrole değil suya ihtiyacı var. Eğer sulama yapamaz isek bir yıl boyunca verdiğimiz emek boşa gidecek. Su çıkarmak için yaklaşık 15 bin liraya yakın paramız gitti. Bu duruma sevinelim mi ağlayalım mı bilemiyoruz. Biz de istiyoruz petrol zengini olalım ama şuan suya ihtiyacımız var.” dedi.
Bölgede yaptığı bilimsel çalışmalarıyla tanınan Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık ise konu ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, çıkan petrolün sızma petrol olabileceğini söyledi.
Işık, “Su çıkan kuyuya baktığımda, petrol veya petrol türevi bir hidrokarbon olduğunu gözlemledim. Kuyudan çıkarılan ürünün oda sıcaklığında alev aldığı ve bu durumun da petrol veya petrol türevinin olduğuna bir kanıt niteliği taşıyor. Ürünün tam olarak ne olduğunu belirlemek için aldığımız numune yurt dışına gönderilecek. Şu bir gerçek ki bölgemizde çok sayıda sıvı ve katı petrol sızıntısı bulunuyor. Bu da bize bu alanlarda bir petrol rezervuarının olabileceğine güçlü bir işaret niteliği taşıyor. Bahsedilen bu alan ise özel bir petrol şirketinin ruhsat alanına girmektedir. Çağrımız bu şirket ya da şirketlerin gelip bu bölgeyi incelemeleridir. En azından çiftçimiz bu sorundan kurtulmuş olur.”(İLKHA)