Önce Davet Ettiler Sonra Kovdular
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli'nin katıldığı 'Tarım ve Hayvancılık İstişare Toplantısı'nda yapılan konuşmaların ardından toplantıyı takip eden basın mensuplarının dışarı çıkarılması krize sebep oldu.
ŞANLIURFA - Şanlıurfa Köyleri Kalkındırma Derneği (KÖY DER) tarafından ŞUTSO'nun da desteğiyle düzenlenen 'Tarım ve Hayvancılık İstişare Toplantısı' yapıldı. Şanlıurfa Ticaret Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, ŞUTSO Başkanı Eyüp Sabri Ertekin ve köy muhtarları katıldı.
Toplantıda yapılan konuşmaların ardından program sunucusunu, muhtarlarla yapılacak istişarenin basına kapalı yapılacağını basın mensuplarının sonradan gelip yemek yiyebileceklerini söylemesi tepkilere neden oldu.
Açıklanan program akışında programın belli bir bölümünün basına kapalı olacağı bilgisinin bulunmadığına tepki gösteren basın mensupları, toplantıya yemek için gelmediklerini söyledi.
Basın mensupları dışarı çıkarılırken Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli'nin, 'Biz aileyiz konuşacaklarımız var' demesi üzerine bir basın mensubu 'niye biz de bu aileden değil miyiz' diyerek tepki gösterdi.
Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, program organizatörlerine 'onları dinleyin böyle bir şeyimiz yok' diyerek basının dışarı çıkarılmasını istedi.
Basın mensuplarıyla program organizatörleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Gelen tepkiler üzerine basın mensupları bir daha içeri alınmak istedi. Yapılanlara tepki gösteren basın mensupları bir daha içeriye girmeyince toplantı organizatörleri, basın mensuplarını programı provoke etmekle suçladı.
Yaşanan tartışmaların ardından bazı mensupları toplantıyı terk etti.
Ayrıca soruların yazılı olarak sorulabildiği toplantıda bazı muhtarlar, sorunlarını sözlü olarak sormak isteyince izin verilmedi.
Türkiye genelinde 58 ilde 100 bin çiftçinin 2006 ila 2010 yılı arasındaki desteklemelerinin ödenmediğini hatırlatan Şelli, ''Şanlıurfa'da da 12 bin çiftçiyi ilgilendiren bir konuydu. Sırf bunun çözümü için Bakanlarımız ve milletvekilleriyle beraber bir kanuni düzenleme yaptık. 12 bin çiftçiye ilaveten bin 5 yüz çiftçimizin desteklemesi evrakları yetişmediğinden dolayı ödenmedi. İl müdürlüğümüze talimatları verdik, hemen önümüzdeki hafta desteklemeleri ödenecek. Bütçe konusunda bir sorunumuz yok. Yılbaşından önce bin 5 yüz çiftçimizin desteklemesini ödeyeceğiz. Maliye bakanlığından bütçeyi aldık.'' diye konuştu.
Çiftçilerin tarım il ve ilçe müdürlüklerine hububat faturalarını getirdikleri zaman desteklemelerini alabileceklerini belirten Şelli, ''Beklemeden desteklemeyi verme altyapımızı yaptık. Ama Urfa'da 50 bin çiftçimiz var ama 2 yüz 3 yüz müracaat var. Sizlerden ricam bir an önce il ve ilçe müdürlüklerimize başvurularınızı yapın. Bu haftadan itibariyle her çiftçimizin verimi belli oldu. Şimdi sisteme girilip tarlanızın verim miktarını öğrenebiliyorsunuz. Yarından itibaren Tarım Müdürlüklerinden parsel veriminizi öğrene bilirsiniz.'' ifadelerini kullandı.
Pamuk destekleme primlerine de değinen Şelli şöyle konuştu: ''Biz artık mayıs ayını beklemiyoruz. Başvuru sırasına göre ödeme yapacağız. Pamuk desteklemesi içinde müdürlüklerimize başvuru yapılması lazımdır. Desteklemeleri öne alma imkânı vardır.'' sözlerini kullandı.
Urfa'da yaklaşık 6 yüz besicinin mağaralarda besicilik yaptığını ifade eden Şelli, bu besiciler için yeni Organize Sanayi karşısında yapılan organize hayvancılık inşaatının büyük bir hızla sürdüğünü söyledi.
Şelli, Urfa'da çiftçiler için yapılan eğitim merkezi binasına değinerek şöyle devam etti: ''Önümüzdeki ay bakanlarla beraber açılışını gerçekleştireceğiz. Şu anda valiliğimiz Karaali bölgesinde sıcak su ile ilgili denemeleri yapıyor. Eğer istediğimiz sonuçlar ortaya çıkarsa Karaali bölgesine önemli ölçüde jeotermal sera bölgesi kurulacak. Bu da organize hayvancılıktan sonra çok önemli bir fırsattır.'' diye konuştu. (Osman Gülebak - İLKHA)