‘Kayıp Direniş’ Kitabı ve Direnişi Tanımak…
“Kayıp Direniş” Bir Alptekin Dursunoğlu kitabı. Dursunoğlu Uzun yıllar Ortadoğu’yu yakından takip eden bu konuda çeşitli kitaplar yazan “Filistin Direnişini” inancının bir değeri olarak gören bir araştırmacı yazar. Söz konusu emperyalizm, Siyonizm ve Siyonist ırkçı rejim olunca tarafını gizlemeyen, direnişin yanında olduğunu her durum ve şartta vurgulayan bir yazar. Ancak bu tarafgirlik onu, olayları gerçekçi ve araştırmacı bir gözle irdelemekten alıkoymuyor.
“Kayıp Direniş” kitabının, ‘Direnişin Kayıp Anlatısı’ adlı üç bağımsız kitaptan oluşan dizinin birinci kitabı olduğunu kitabın arka kapak yazısından anlıyoruz.
‘Kayıp Direniş’ YDY yayınları tarafından yayınlanmış 600 sayfalık hacimli bir kitap. Kitabın kalınlığı okuyucunun gözünü korkutmamalı akıcı üslubu ile kendini okutuyor. Bir araştırma kitabı olmasına rağmen bir öykü, bir roman tadında yazılmış. Sıkılmadan okuyacak, 600 sayfalık bir kitabı nasıl bu kadar kısa sürede bitirdim diye şaşıracaksınız.
‘Filistin Direnişi’ nin hangi tarihsel şartlarda nasıl oluştuğunu anlatmak için yola çıkan kitap bize aynı zamanda bölge ülkelerinin tarihini de sunuyor.
Siyonist ırkçı rejimin nasıl kurulduğunu, hangi şartlarda oluştuğunu okurken, Osmanlının Filistin politikasındaki bilmediklerinizi öğreneceksiniz. Osmanlı Devleti, doğru bir kararla Filistin’e Yahudi göçünü yasaklayan bir kanun çıkarmıştı. Ancak Osmanlı yetkililerinin kendi çıkardığı yasalara uymayarak Siyonistlerin, binlerce Yahudi siyonistin Filistin’e yerleşmesine izin vererek ırkçı İsrail’in kuruluşuna nasıl zemin hazırladıklarını göreceksiniz.
Kitabı okurken Irak, Suriye ve Ürdün gibi ülkelerin kuruluş süreçlerini ve Osmanlı’ya karşı İngilizlerle işbirliği yapan Şerif Hüseyin ve Faysal gibi Arap liderlerin Haim Weizmann’la anlaşma yaparak iktidarları için Filistin’i siyonistlerle paylaşmaya hazır olduklarını öğreneceksiniz.
1914-1967 alt başlığı ile çıkan kitap, 1914-1967 arasındaki birinci dünya savaşı sonrası oluşan manda yönetimleri ve bölgeye sömürgeci müdahaleleri, BM de alınan oldubitti ve hukuksuz kararlar ile bir halkın, Filistin halkının toraklarının nasıl gasp edilerek, göçlerle oluşturulan Siyonist bir kitleye peşkeş çekildiğini okuyan her okuyucuya gösteriyor.
Alptekin Dursunoğlu ‘Kayıp Direniş’ kitabında sadece direnişin tarihini değil Filistin sorunu noktasında Amerika- Rusya, İngiltere, Fransa başta olmak üzere küresel güçlerle, Türkiye dahil bölge ülkelerinin arasında yaşanan olaylardan yola çıkarak, bu ilişkilerin dinamiklerini Filistin meselesine yansımalarını etraflı bir şekilde ortaya koyuyor. Böylece söz konusu ülkelerin çok yüzlü tavırlarını ve gerçek niyetlerini de anlamış oluyorsunuz.
Direnişi ve Direniş Ekseni’ni tanımak, bölge ülkelerinin Filistin direnişi ve Siyonist İsrail konusunda gerçek yüzlerini görmek ve bölgenin tarihi hakkında yeterli ve gerekli bilgilere sahip olmak istiyorsanız bu güzel kitabı mutlaka okumalısınız.
Filistin meselesi İslam dünyasının, dünya Müslümanlarının en çok konuştukları, en çok üzerinden kahramanlıklar ürettikleri ve en çok suistimal ettikleri bir konu. Birilerini övmek içinde kötülemek içinde Filistin meselesini konuşuyoruz. Ancak bu sorunu öğrenmek için doğrusu çok bir çabada sarf etmiyoruz.
İşte ‘Kayıp Direniş’ kitabı bize Filistin meselesini enine boyuna öğrenme imkanı sunuyor.
Filistin sorunu çözümü için bugün İslam dünyasında iki yaklaşım var. Biri Direniş cephesi ki, İsrail’i devlet olarak tanımadığını ve denizden nehire bütün Filistin’in kurtuluşu için İsrail’e karşı direnişi esas alan bir mücadeleyi dillendiriyor. Hamas, İslami Cihad ve Hizbullah direniş cephesinin ilk akla gelen temsilcileri.
Diğeri ise İsrail’i devlet olarak tanıyan Filistin toraklarında iki devletli bir çözümü söyleyen işgalci rejimle müzakere ve anlaşmalarla Filistin sorununa çözüm arayan FKÖ, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye gibi ülkelerin ileri sürdüğü çözüm arayışı.
Bu uzlaşmacı anlayış şimdiye kadar direndik çözüm üretemedik onun için çözümü müzakerelerde arayalım iddiasında ancak ‘Kayıp Direniş’ kitabı, sanılanın aksine bölge ülkeleri ve FKÖ liderliğinin, emperyalist güçlere ve İsrail’e karşı direnip savaşı kaybettikleri için Filistin’i kaybetmediğini tam aksine hiç direnmedikleri için kaybettiklerini delilleri ile ve net bir şekilde ortaya koyuyor.
“Kayıp Direniş” kitabı 10 bölümden oluşuyor.
Yazar önsözde kitabın bir anlamda yazılış hikayesini anlatmış. Girişte bölgeye dış müdahale şartlarının oluşmasındaki yerli aktörlerin rolünü, günümüzde yaşanan olaylarla da örneklendirilerek aktarılmış.
1. Bölüm Nakba’yı büyük felaketi oluşturan şartları anlatıyor. Filistin toprakları işgal edilmeden bölge insanının öncelikle zihinlerinin işgali örneklerle ortaya konuluyor.
2. Bölümde Siyonist hareketin doğuşunu ve Siyonizm birçok boyutu ile irdeleniyor
3. Bölümde Siyonist hareketin kuruluşu, Osmanlı halifesi II. Abdulhamid’in Siyonistlerle ilişkisi,
4. Bölümde Filistin topraklarının Osmanlıdan çıkışı İngilizlere armağan edilişinin hikayesi,
5. Bölümde Filistin’de İngiliz manda yönetiminin kuruluşu ve bu dönemdeki direniş çabaları anlatılıyor.
6. Bölümde Sovyetlerin Siyonizm, Filistin konusunda ve İsrail rejiminin kuruluşundaki tavrı irdeleniyor.
7. Bölümde Filistin sorununa sözde çözüm arama çalışmalarında Siyonist ırkçı İsrail rejimin kuruluşuna giden süreç ve 1948 savaşı,
8. Bölümde bölge ülkeleri özellikle Mısır, Irak, ve Suriye devletlerinin kuruluş süreçleri ve Filistin meselesindeki tavırları,
9. Bölümde bölge ülkelerindeki değişim darbe süreçleri ve değişen yeni rejimlerin Filistin konusundaki tavırları,
10. Bölüm 1967 savaşı, 67 savaşının kaybediliş nedenleri ve sonuçları anlatılmış.
“Kayıp Direniş” kitabında olaylar, şahitlerin hatıralarından, karşılaştırmalı araştırma ile test edilerek aktarılıyor. 600 sayfalık bu kitapta burada zikredemediğim daha birçok konu ayrıntılı bir şekilde ince bir işçilik ve titiz bir araştırma ile anlatılıyor.
“Kayıp Direniş” kitabında belgeleriyle cevap bulacağınız yüzlerce sorudan bazıları şunlar:
Yabancı güçler bölgeye kimlerin işbirliği ile müdahale ediyor? Şerif Hüseyin kimdir, günümüzde onun rolünü kimler oynuyor? Bölge liderleri, işgalcileri neden müttefik olarak görüyor?
Yahudiler gerçekten bir millet mi? Yahudi milleti ne zaman icat edildi? Siyonistlere göre Yahudilik bir din mi? Filistin gerçekten Yahudilerin ana yurdu mu?
II. Abdülhamid Siyonistlerle mücadele mi etti yoksa onlarla işbirliği mi yaptı? Siyonistler Filistin’de en çok Osmanlı döneminde mi İngiliz döneminde mi toprak satın aldı?
Filistinliler gerçekten topraklarını mı sattı? İsrail, Filistinliler toprak sattığı için mi kuruldu? Toprak satanlar kimlerdi?
Fransa Filistin’i neden istemedi? İngilizler Filistin’i Siyonistlere vermek için mi işgal etti? İngilizlere Hâşimîler mi daha çok hizmet etti Siyonistler mi?
İngiliz yönetici Siyonist Herbert Samuel Hacı Emin el-Hüseyni’yi neden Kudüs müftüsü tayin etti? Hacı Emin el-Hüseynî, bir direniş lideri miydi?
Emperyalizm karşıtı bilinç neden II. Dünya Savaşı’ndan sonra gelişmeye başladı? Araplar 1948 Savaşı’nı neden kaybetti?
Sovyetler Birliği neden Siyonist hareketi destekledi? Stalin’in desteği olmasa İsrail kurulabilir miydi?[1]
Kitabın yazarı Alptekin Dursunoğlu’nu bu güzel kitabından dolayı tebrik ediyorum. Bu kitap bence büyük bir boşluğu dolduruyor. Serinin diğer iki kitabı da çıktığında Filistin direnişinin doğru anlaşılmasında çok büyük bir katkısı olacaktır.
Filistin konusunda duyarlı olan yada Filistin meselesini merak eden herkese de bu kitabı kesinlikle tavsiye ediyorum, mutlaka okunmalı diyorum.
“Kayıp Direniş” Kitabı internet sitelerinde sizi bekliyor… (Ramazan Deveci - İslamianaliz)
Önsöz Yayıncılıktan Sipariş vermek için tıklayın…
https://onsozyayincilik.com.tr/urun?product_id=3927
Kitap Yurdundan Spariş vermek için tıklayın...
https://www.kitapyurdu.com/kitap/kayip-direnis-19141967--/659084.html&publisher_id=11356