Mısır Tarihinin 'En Kötü Kriziyle' Karşı Karşıya
Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mısır'ın "insan hakları" konusunda, modern tarihinin "en kötü kriziyle" karşı karşıya olduğunu belirtti.
Örgütler adına yayımlanan ortak açıklamada, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi deviren 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından yaşanan dönemde güvenlik güçlerinin aşırı güç kullandığı ve bu durumun çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu ifade edildi.
Açıklamada, Mısır yargısının daha önce görülmedik şekilde toplu idam kararları verdiği ve güvenlik güçlerinin devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek dönemininin "en karanlık günleri"ni hatırlatan tutuklama ve işkencelerine "imza attığı" kaydedildi.
Görüşlerine yer verilen Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Müdür Yardımcısı Hasibe Hac Sahravi, "Mısır yönetimi, reformlara önem vermek yerine, geçen sene ülkenin modern tarihinde daha önce hiç görülmedik şekilde baskıcı bir politika izledi. Yeni cumhurbaşkanı yaygın durumdaki bu ihlallere son vermeli" ifadelerini kullandı.
Şiddet ve toplu tutuklamaların yanı sıra Mısır yönetiminin örgütlenme, ifade özgürlüğü ve toplanma hakkı gibi 25 Ocak devrimi kazanımlarının bir çoğuna sınırlama getirdiğine işaret eden Sahravi, yeni Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye bu konuda adım atması ve 2013'te çıkarılan "gösteri yasası"nın iptal edilmesi çağrısında bulundu.
"Güvenilir bir soruşturma"
Sahravi ayrıca yeni yönetimin geçen yıldan bu yana güvenlik güçleri tarafından düzenlenen ve yaklaşık bin 400 kişinin ölümüyle sonuçlanan müdahalelere ilişkin "güvenilir bir soruşturma açılmasını" talep etti.
HRW Ortadoğu ve Kuzey Afrika Müdür Yardımcısı Joe Stork de Mısır'ın müttefiklerinden, dünyanın artık "ayak diremeleri veya yapılan makyaj niteliğindeki göstermelik değişiklikleri"ni kabul etmeyeceğini idrak etmesi için bu ülkeye baskı yapmasını istedi.
Stork, Mısır'ın meydana gelen ölümler, gayrı meşru uygulamalar ve işkenceler hakkında güvenilir şekilde soruşturma açmaması halinde uluslararası mekanizmaların çalıştırılması gerektiğini vurguladı.
Uluslararası Af Örgütü, geçen haftalarda da Mısır'da "sivillerin orduya ait gizli bir hapishanede alıkonulduğunu" belgeleyen, "şaşırtıcı" kanıtlar elde edildiğini, burada alıkonulanların suçlarını itiraf etmek için işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını açıklamıştı.
Mısır yönetimi ise tutuklulara "kanunlara ve uluslararası sözleşmelere göre" davranıldığını savunuyor ve bu yöndeki iddiaları reddediyor. (AA)