Myanmar'ın Rohingya Planına Tepki
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Myanmar hükumetinin Rohingya Müslümanlarını vatandaş olarak kabul etmek için "Bengali" olarak kayıt olmaya zorlayan yasa hazırlığını eleştirdi.
New York merkezli HRW, cuma günü yaptığı açıklamada, hükumetin planlarını Rohingya Müslümanları için "kalıcı ayrım ve devletsizlik yaratma tasarısı" olarak niteleyerek, 130 binden fazla Rohingya Müslümanının kamplarda yaşadığını belirtti.
HRW'den Phil Robertson Myanmar hükumetinin 2012'de ülkede yaşanan şiddet olaylarının ardından başlattığı "Arakan Devleti Eylem Planı"nın Rohingya Müslümanlarının geleceğe dair tüm ümitlerini yok ederek onları ülkeden kaçmaya zorlamayı amaçladığını belirtti.
Yüzyıllardır Myanmar'da yaşamalarına rağmen Rohingya Müslümanları, hükumet tarafından Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve "Bengali" olarak tanımlanıyor. Kendilerini "Bengali" olarak tanımlamayı reddedenler ise kamplarda tutuluyor.
Myanmar'da bu yıl yapılan nüfus sayımına dahil edilmeyen Rohingya Müslümanları, 1982'de kabul edilen yasa ile vatandaşlık haklarını kaybetmişti. 2012'de Arakan'da Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman yaklaşık 280 kişi hayatını kaybetmiş, 140 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.
BM tarafından "eziyet gören dini azınlık" kabul edilen yaklaşık 1 milyon 300 bin Rohingya Müslümanı, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinin başkenti Sittwe yakınlarındaki derme çatma kamplarda yaşıyor. (AA)