'Babam Uğraştı Ama Başaramadı'
Almanya'nın Hessen Eyaleti'ne bağlı Lahn-Dill bölgesi yerel yönetiminden hayvanları İslami kurallara göre bayıltmadan kesme izni almak için yıllarca mücadele eden Türkiyeli kasap Rüstem Altınküpe'nin oğulları Fatih ve Yavuz Altınküpe, babalarının izinden gidiyor.
Fatih Altıpküpe, Almanya'da 1995'te şoksuz kesime yasak getirilmesinin ardından babaları Rüstem Altınküpe'nin yıllar süren bir hukuk mücadelesi başlattığını hatırlatarak, "Almanya'da, veteriner kontrolünde, İslami şartları yerine getirerek yasal kesim yapan tek kuruluşuz" dedi.
Altıpküpe, "Anayasa Mahkemesi, 2002 yılında sadece babam için değil, Almanya’daki tüm Müslümanlar için büyük önem taşıyan bir karar verdi. Bu kararla, Müslümanların şartları yerine getirmek kaydıyla İslam dinine uygun kesim yapabilmelerinin önü açıldı" diye konuştu.
Merkezi ve daha büyük bir kesimhane açarak bu hizmetten daha fazla vatandaşın faydalanmasını sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Altınküpe, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Babam, bu süreçte bedenen çok yoruldu ve Türkiye’ye döndü. Şimdi Sivas'ta bir kesimhane işletiyor. 2002 yılından sonra ticari olarak bir kaç yıl rahat ettik ama 2006 yılında sınırlamalar ve engeller yeniden başladı. En ufak bir meseleyi bile mahkemede çözdük. Sahibi olduğumuz mezbaha kundaklandı. İşin maddi hasar yönüne bakmadık. İnsanımız, 'yaptığınız iş doğru, arkanızdayız, sizden Allah razı olsun' deyince kötü anılar unutuluyor. İnsanlarımız bu konuda (şoksuz kurban) çok büyük hassasiyet göstermeli. Bir Yahudi nasıl ki hakkının arkasında durduysa, biz de durmalıyız. Hocalarımız alternatif üretmemeli. Bizi net kurallarla yönlendirmeli. Çok uzaklardan, Münih’ten bile buraya hassasiyet gösterip gelen müşterilerimiz var."
Almanya'da yaşayan Hüseyin Karaaslan, ülkede İslami usullere göre şoksuz kesim yapan tek yer olduğu için kurbanını Altıpküpe ailesinin kesimhanesinde kestirdiğini ifade ederek, Almanya'nın her yerinde bu tür kesimhanelerin sayısının artması gerektiğini söyledi.
Yaklaşık 90 kilometre uzaklıktaki Frankfurt'tan gelerek Werdorf'ta kesim yaptırdığını söyleyen Hatice Yıldız da vicdanen rahat olmak istediğini söyledi. Yıldız, "Kocam, böyle bir yerin varlığını arkadaşından öğrenmiş. Madem böyle bir imkan var bunu kullanmak istedik. Demek ki bayıltmadan da kesim yapılabiliyormuş, buna gözlerimizle şahit olduk. Böyle yerlerin sayısının artması için hep birlikte çalışmak gerekiyor" dedi.
Almanya Federal İdare Mahkemesi, 2006 yılında Anayasa'da güvence altına alınan 'din özgürlüğüne' atıfta bulunarak, Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki yasağa rağmen bayıltmadan hayvan kesmeye izin vermişti. (AA)