Wikileaks Clinton belgelerini yayınladı
Wikileaks, Demokrat başkan adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın seçim kampanyasını yürüten ekibin başındaki John Podesta'ya ait 2 bin 60 elektronik postayı yayınladı. Clinton'ın 2010'da yani dışişleri bakanı olduğu günlerde, TÜSİAD lideri Ümit Boyner'le toplantı talebine onay verdiği ortaya çıktı.
Wikileaks, ilk bölümü 2 bin 60 elektronik postadan oluşan "Podesta sızıntısının" 2008-2016 yıllarındaki yazışmaları kapsadığını ve devamının geleceğini açıkladı.
Özellikle Demokratların başkan adayı Clinton'ın, Dışişleri Bakanlığından ayrıldıktan sonra Wall Street şirketlerine ücret karşılığı yaptığı konuşmaların metinlerinin de sızdırılan belgeler arasında olduğu bildirildi.
Belgelerde Clinton'ın, Wall Street şirketlerine 2013-2014 yıllarında yaptığı konuşmalardan toplam 21,6 milyon dolar kazandığı bilgisinin de yer aldığı kaydedildi.
Podesta'ya gelen binlerce elektronik posta arasında Türkiye'nin de aralarında olduğu birçok ülkeyle ilgili dış politika analizleri dahil çok sayıda yazışma bulunuyor.
Clinton ailesine oldukça yakın olduğu bilinen Podesta, 1998-2001 yıllarında Bill Clinton'ın özel kalem müdürü olarak çalışmıştı.
ABD’de Demokratlar’ın başkan adayı Hillary Clinton’ın başı Wikileaks belgeleriyle sıkıntıda... Yeni yayınlanan belgelerde, TÜSİAD eski Başkanı Ümit Boyner’in adı dikkat çekti. Boyner’in Clinton’la iki kez görüştüğü ortaya çıktı.
Wikileaks, Demokrat başkan adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın seçim kampanyasını yürüten ekibin başındaki John Podesta'ya ait 2 bin 60 elektronik postayı yayınladı. Belgelerde tanıdık bir isim dikkat çekti. Clinton'ın 2010'da yani dışişleri bakanı olduğu günlerde, Türkiye adına lobi yapan Dick Gephardt'tan gelen, TÜSİAD lideri Ümit Boyner'le toplantı talebine onay verdiği de ortaya çıktı. Yazışmalarda, Dick Gephardt'ın, Clinton'ın danışmanı Cheryl Mills'e Boyner'le ilgili bir mail attığı gözlerden kaçmadı. Gephardt'ın mailde Boyner'in Clinton'ın "büyük bir hayranı" olduğunu yazdığı ve bir biyografisini de eklediği ifade edildi. Mills'in bakanlıktaki başka bir yetkiliye bu öneriyi ilettiği, bakanlık ekibinden Philip Gordon'ın Clinton'ın bu toplantıyı yapmasını tavsiye etmesi de Wikileaks belgelerine yansıdı. Mills'in daha sonra bu yazışmaları Clinton'a attığı ve onaylayıp onaylamadığını sorması da ilginç bulundu. Clinton'ın maile "tamam" anlamına gelen "Ok" cevabını verip, toplantının önemini işaret ettiği de öğrenildi. Clinton'la Boyner'in iki kez görüştüğü belirtildi. Belgelerde Clinton'ın, Wall Street şirketlerine 2013-2014 yıllarında yaptığı konuşmalardan toplam 21,6 milyon dolar kazandığı bilgisinin de yer aldığı kaydedildi. Türkiye'nin de aralarında olduğu birçok ülkeyle ilgili dış politika analizleri dahil çok sayıda yazışma kısa sürede ABD'de gündem oluşturdu..
Wikileaks’ten Boyner çıktı
Wikileaks, Demokrat başkan adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın seçim kampanyasını yürüten ekibin başındaki John Podesta'ya ait 2 bin 60 elektronik postayı yayınladı. Belgelerde tanıdık bir isim dikkat çekti. Clinton'ın 2010'da yani dışişleri bakanı olduğu günlerde, Türkiye adına lobi yapan Dick Gephardt'tan gelen, TÜSİAD lideri Ümit Boyner'le toplantı talebine onay verdiği de ortaya çıktı.
Yazışmalarda, Dick Gephardt'ın, Clinton'ın danışmanı Cheryl Mills'e Boyner'le ilgili bir mail attığı gözlerden kaçmadı. Gephardt'ın mailde Boyner'in Clinton'ın "büyük bir hayranı" olduğunu yazdığı ve bir biyografisini de eklediği ifade edildi.
Mills'in bakanlıktaki başka bir yetkiliye bu öneriyi ilettiği, bakanlık ekibinden Philip Gordon'ın Clinton'ın bu toplantıyı yapmasını tavsiye etmesi de Wikileaks belgelerine yansıdı. Mills'in daha sonra bu yazışmaları Clinton'a attığı ve onaylayıp onaylamadığını sorması da ilginç bulundu. Clinton'ın maile "tamam" anlamına gelen "Ok" cevabını verip, toplantının önemini işaret ettiği de öğrenildi.
Clinton'la Boyner'in iki kez görüştüğü belirtildi. Belgelerde Clinton'ın, Wall Street şirketlerine 2013-2014 yıllarında yaptığı konuşmalardan toplam 21,6 milyon dolar kazandığı bilgisinin de yer aldığı kaydedildi. Türkiye'nin de aralarında olduğu birçok ülkeyle ilgili dış politika analizleri dahil çok sayıda yazışma kısa sürede ABD'de gündem oluşturdu..
Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, bu haftadan itibaren yeni belgeler yayınlayacaklarını, bunların Google ve ABD'deki seçim kampanyasının yanı sıra savaşlar, silah satışları ve petrol endüstrisi gibi konuları içereceğini söylemişti.
Ayrıca ABD'nin, Demokrat Partinin kurumsal ve seçim kampanyası hesaplarına siber saldırı düzenlenmesiyle ilgili olarak Rusya'yı ilk kez "resmen" suçlamasından saatler sonra yeni Wikileaks belgelerinin yayınlanması da dikkat çekti.
İlk kez geçen haziran ayında Demokrat Parti yönetimi tarafından gündeme getirilen siber saldırı konusu, arkasında Rusya'nın olup olmadığı tartışmasıyla uzun süre Amerikan kamuoyunun gündeminde kalmıştı. Hillary Clinton, temmuz ayı sonunda açık olarak Rusya'yı suçlamış, Moskova yönetimi ise suçlamaları reddetmişti.
Hillary Clinton'a “Gülen’i kollayın” bağışı
FETÖ'nün sözde yardım kuruluşu Kimse Yok Mu Derneği'ne yönelik soruşturmada fakir fukaraya yardım adı altında toplanan paraların nasıl örgüte ve ABD'deki lobicilik faaliyetleri çerçevesinde ABD Başkan adayı Hillary Clinton'ın derneğine aktarıldığını ortaya çıkardı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü, Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılığı, "Kredi transferi" adıyla düzenlenen iki ayrı dekonttaki işlemlerin ikisinin de Bank Asya üzerinden yapıldığı görülüyor. 29 Nisan 2015 tarihli ilk belgeye göre, genel merkezi Üsküdar Bulgurlu'da bulunan "Kimse Yok Mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği"nden The Bank of New York Mellon üzerinden Clinton Global Initiative'e (Clinton Küresel Girişimi-Clinton Fonu) 5 bin dolar gönderdi. Havalede açıklama kısmına Savaş Metin'in adı yazıldı. Savaş Metin, birkaç ay öncesine kadar 3.5 yıl boyunca Kimse Yok Mu Derneği'nde Genel Sekreterlik görevi yürütüyordu. 17 Haziran 2015 tarihli ikinci belgede ise yine aynı bankalar aracılığıyla Clinton Fonu'na 20 bin dolar daha gönderildi.
Savcı, şüphelilerin tutuklanmasını talep ettiği 7 sayfalık yazısında, "Sosyal görev adı altında dini duygular sömürülmek suretiyle toplanan paralar, özellikle ABD'de yapılan seçimlerde ve sonrasında örgütün menfaatleri için, özellikle de örgüt lideri Gülen'in Türkiye'ye iadesini engellemek maksadıyla senatörlere ve son seçimde aday olan Hillary Clinton'a bağış adı altında gönderilmiştir" dedi. Savcılık 46 şüpheliden 40'nı tutuklama istemiyle Nöbetçi Hâkimliğe sevk etti. 71 şüpheli hakkında da yakalama kararı çıkartırken, 4 şüphelinin ise başka suçtan tutuklu bulunduğu öğrenildi. (AA / Takvim / Sabah)