Kenya'da cami ve kiliseler sarıya boyandı
Kenya'da hayata geçirilen İnancın Renkleri Projesi çerçevesinde ülkedeki bazı cami ve kiliseler sarıya boyandı.
Projenin koordinatörü Ramazan Obiero, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hristiyanlar ile Müslümanlar arasındaki bağların güçlendirilmesi ve ön yargıların giderilmesi amacıyla yola çıktıklarını anlattı.
"İslam'ın bir sevgi dini olduğunu hem Kenyalılara hem de bütün dünyaya duyurmak istiyorum." diyen Obiero, son zamanlarda artan terör olaylarına karşı birlik mesajı vermek için farklı dinlerin ibadet yerlerini aynı renge boyadıklarını söyledi.
"Müslümanlar baskı altına alındı"
Obiero, şiddet olaylarının Kenyalı Müslümanlar ile Hristiyanlar arasında uzaklaşmaya neden olduğunu belirterek "Saldırıların Hristiyanlara yönelik olduğu düşünüldü ve böylece Müslümanlar baskı altına alındı. Bu, ilişkileri daha da kopardı." dedi.
"Sarı bizde sevgi ve barışı temsil eder"
Kendisinin de Müslüman olduğunu ifade eden Obiero, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kenya'da farklı dinlere mensup insanlarda oluşan ön yargıyı kırmak için bu projeye dahil oldum. Önceleri farklı dinden birini camiye davet ettiğinizde gönül rahatlığıyla geliyordu ancak günümüzde Kenyalı Hristiyan bir genci camiye davet etsem onun aklına gelecek ilk şey onu radikalleştireceğim düşüncesi olacak."
Obiero, insanlar arasında sevginin yayılması için Müslümanlarla kiliseleri Hristiyanlarla ise camileri boyadıklarını vurgulayarak "Bu tarz çalışmalarla Hristiyanlar ve Müslümanlar daha çok bir araya gelecek, birbirlerinin ibadet şekillerini daha iyi tanıyacak. Sarıyı bizde barış ve sevgiyi temsil ettiği için seçtik ve bugüne kadar başkent Nairobi ile Mombasa eyaletinde toplamda 3 cami ve 4 kiliseyi boyadık." diye konuştu.
"Gelin size kendimizi anlatalım"
Başkent Nairobi'deki Jeddah Camisi'nin imamı 45 yaşındaki Yusuf Ebu Hamza, İslam dinine yönelik olumsuz düşünceleri kırmak için projeyi desteklediklerini kaydetti.
Ülkedeki Müslümanlar ile Hristiyanların uzun zamandır bu tarz bir etkinlikte buluşmadıklarına dikkati çeken Hamza, "Başlarda insanların bunu anlamaları çok zor oldu fakat sonraları birbirlerinin inançlarını tanıma yolundaki gayretleri memnuniyet vericiydi." ifadesini kullandı.
Hamza, Kenya'daki Hristiyanların çoğunun Müslümanları yeterince tanımadığına işaret ederek şöyle konuştu: "Onları camiye davet ediyoruz, bizi tanımalarını istiyoruz. 'Gelin size kendimizi anlatalım. Nasıl ibadet ettiğimizi, camilerde gerçekten neler yaptığımızı gösterelim' diyoruz. İnsanlar çoğunlukla televizyon veya radyoda duyduğu olumsuz şeyleri dikkate alıyor ama İslamiyet'in gerçek yüzünü, doğruluğunu böyle göremeyebilirler. Bu sebeple destek verdiğimiz bu projenin farklı dinlerden insanları bir araya getirerek bu durumun ortadan kalkmasına katkı sağlayacağına inanıyorum."
Projeye karşı çıkanlar da var
Hamza, camilerin büyük bölümü yeşil, beyaz ve krem renge boyalı olan ülkede projeye karşı çıkanların da tepkilerini dile getirdiğini söyledi.
"Özellikle caminin renginin değiştirilmesi ilk başlarda Müslümanlarca çok tartışıldı. Kenya'nın, hatta Afrika'nın dışındaki ülkelerde de sarı renkte camiler olduğunu anlatmaya çalıştık. Cami cemaati de sonradan buna alıştı." diye konuştu.
Öte yandan cami cemaatinden İbrahim Umala, camilerin sarı renge boyanmasından memnun olmadığını belirterek "Büyüklerimiz de caminin renginin değiştirilmesini doğru bulmuyor. Dünyanın her yerinde cami beyaz, krem ya da yeşil renkte olur. Barış içinde yaşamaya tamam fakat camilerin renginin değiştirilmesini istemiyoruz." görüşünü savundu.
Kibera'daki Holy Trinity ACK kilisesinin papazı Albert Woresha Mzera (40) ise Kenya'da Hristiyanların Müslümanlarla problemi bulunmadığını ifade ederek "Söz konusu projenin yakınlaşmamıza ve birbirimizi anlamamıza katkı sağlayacağını düşünüyorum. Müslümanların terörle adlandırılması yanlış. Terörist grupların çoğunun dinle alakası yok. Yaratıcının buyruklarına karşı gelenler dinler değil, insanlardır." değerlendirmesinde bulundu. (AA)