Katar ile Arap ülkeleri arasında büyük kriz
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'ye atfedilen "ABD'ye karşı ve İran'ı destekleyici" açıklamanın, Katar'ın, resmi haber ajansının sitesine siber saldırı düzenleyenler tarafından yapıldığını duyurmasının ardından çıkan kriz devam ediyor.
Katar Resmi Haber Ajansı (QNA) sitesine siber saldırı düzenleyen ve henüz bilinmeyen bir grup tarafından söz konusu açıklamanın yapıldığını duyurmasına karşılık Suudi Arabistan'ın El-Arabiyya isimli internet sitesinin herhangi bir siber saldırının olmadığını iddia etmesi üzerine ortaya çıkan kriz, yeni haber ve iddialarla medya üzerinden bölgedeki diğer ülkeler arasında yayılıyor.
Her geçen gün giderek diplomatik bir soruna dönüşen kriz, QNA sitesi, Katar Devlet Televizyonu ve Katar merkezli haber sitesi El Cezire'nin, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) yasaklanmasına neden oldu. Mısır ve Bahreyn de El Cezire ve Katar merkezli bazı yayın organlarını kendi ülkelerinde erişime engelledi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan'ı ziyaret etmesinden birkaç gün sonra yaşanan kriz, kimilerine göre, yeni Amerikan yönetiminin Ortadoğu vizyonu kapsamında yaşanan gelişmeler olarak yorumlanırken, kimilerine göre de ABD ile bağlarını yeniden güçlendiren Suudi Arabistan'ın bölgede kendi gücünü ve siyasetini hissettirmesi şeklinde değerlendiriliyor.
Suudi Arabistan'daki ABD-Körfez Ülkeleri ile ABD-İslam Ülkeleri zirveleri, terörle mücadele vurgusu ile sonuçlanmıştı. Suudi Arabistan'daki zirvelerden hemen sonra da Hamas'ın sürgündeki eski liderine ev sahipliği yapan ve sık sık Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na (İhvan) yardım etmekle suçlanan Katar aleyhinde yapılan haber kampanyası dikkati çekiyor.
Krizin başlangıç süreci ve yaşanan gelişmeler
QNA sitesi, 23 Mayıs Salı günü gece geç saatlerde Katar Emiri Al Sani'nin "ABD'ye karşı ve İran'ı destekleyici" açıklamalarını verdi.
Katar Emiri Al Sani'nin ABD'ye karşı çıkıp İran'ı destekler nitelikte beyanatta bulunduğu yönündeki haberler, Suudi Arabistan merkezli El-Arabiyya ve BAE merkezli SKY News Arapça televizyon kanalları tarafından Katar Haber Ajansına dayandırılarak yayınlandı.
Katar Emirinin açıklamasının yayınlanmasından birkaç saat sonra Katar hükümeti İletişim Dairesi Direktörü Şeyh Seyf bin Ahmed Al Sani, yaptığı açıklamada, QNA sitesinin henüz bilinmeyen bir grup tarafından siber saldırıya uğradığını, bu açıklamanın onlar tarafından yapıldığını ve internet sitesinin halen saldırı altında olduğunu duyurdu.
Aynı gece Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'nin Twitter hesabına dayandırılan, "Katar'daki Suudi Arabistan, Mısır, Kuveyt, Bahreyn ve BAE büyükelçilerinin 24 saat içerisinde ülkeyi terk etmeleri" haberi son dakika olarak basında yer aldı.
Katar Dışişleri Bakanlığı, bakanın Twitter hesabına dayandırılarak verilen açıklamaların "uydurma ve gerçek dışı" olduğunu, bakanın böyle bir açıklama yapmadığını ve bu haberin de siteye siber saldırı düzenleyenler tarafından yayınlandığını duyurdu.
Katar Dışişleri Bakanlığı, Katar Emiri Al Sani'ye atfedilen "ABD'ye karşı ve İran'ı destekleyici" açıklamaların yalanlanmasına karşın bazı basın organları tarafından kullanılmaya devam etmesini kınadı. Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yer alan açıklamada, söz konusu yayınlara devam eden basın kuruluşlarının Körfez ülkeleri arasındaki birlik ve bütünlüğe darbe vurduğuna dikkat çekildi.
QNA sitesi, Katar Devlet Televizyonu ve Katar merkezli haber sitesi El Cezire, Suudi Arabistan ve BAE'de erişime kapatıldı.
"Kanallarımızın ve dijital platformlarımızın bölgedeki bazı ülkelerde engellendiği haberlerini inceliyoruz." şeklinde açıklama yapan El Cezire, konuyla ilgili daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.
Katar Dışişleri Bakanlığı, QNA sitesinin siber saldırıya uğramasının uzmanlar tarafından incelendiğini ve gerekli sonuçlara ulaşılıp soruşturmanın tamamlandığı zaman basın ile paylaşılacağını açıkladı.
Bu arada Mısır ve Bahreyn, El Cezire ve bazı Katar merkezli yayın organlarını kendi ülkelerinde erişime engellediklerini duyurdu.
Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, 25 Mayıs'ta düzenlediği basın toplantısında, medya üzerinden ülkesini hedef alan bir kampanya olduğunu ve buna karşı koyacaklarını söyledi. ABD'de Katar aleyhinde bir kampanya başlatıldığına dikkati çeken Al Sani, "Konuyla ilgili soruşturma devam ediyor ancak burada Katar'ı hedef alan bir kampanya olduğu açık ve biz de buna karşı koyacağız." diye konuştu.
Katar aleyhinde açıklamalar ve haberler devam ediyor
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ed Royce, Washington'da yaptığı konuşmada, Katar'ın İhvan'ı desteklediğini belirterek, mevcut siyasetin değişmemesi durumunda ABD'nin Katar'da bulunan askeri üslerini nakil edebileceklerini söyledi.
Suudi Arabistan'ın El-Arabiyya kanalının internet sitesi, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürüldüğü evde ele geçirilen belgelerde, El Kaide ile Katar'ın ilişkisinin ortaya çıktığını iddia eden bir haber yayınladı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Katar'ın kredi notunu düşürdüğünü ve görünümünün de negatiften durağana çektiğini duyurdu.
Körfez ülkeleri arasında 2014'de yaşanan kriz
Suudi Arabistan, Mısır'daki darbe sonrası Abdülfettah es-Sisi yönetimine hem siyasi hem de ekonomik destek sağlarken Katar, darbe yönetimine karşı olan gruplara destek vermişti.
İhvan'ı "terör örgütü" listesine alan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn 5 Mart 2014'te ortak bir açıklama yayımlayarak, Katar’ın Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ilkelerine uymadığı gerekçesiyle Doha’daki büyükelçilerini geri çektiklerini açıklamıştı.
Katar Dışişleri Bakanlığı, 17 Nisan'da Riyad'da yapılan KİK toplantısından sonra yayımladığı bir bildiri ile Teşkilatı’taki kardeş ülkelerin uzlaşıya vardıklarını ve ortada bir sorunun kalmadığını duyurmuştu. (AA)