'Formam, temiz ve kıymetli insanların kanıyla boyandı'
İsrail askerlerinin gerçek mermiyle hedef aldığı Filistinlilere ilk müdahaleyi yapan kadın sağlık görevlisi Neccar, "Formam temiz ve kıymetli insanların kanıyla boyandı. Ben bununla şeref duyuyorum"
Filistinli kadın sağlık görevlisi Rezzan en-Neccar, "İsrail işgaline karşı direnişin sembolü haline gelen Toprak Günü'nün 42. yılında gerçekleştirilen "Büyük Dönüş Yürüyüşü"ne destek olmak için sınırın sıfır noktasında, tüm cesaretiyle gönüllü olarak yaralıların yardımına koşuyor.
Sınırdaki olaylarda genel olarak erkek sağlıkçılar görev alıyor ancak, 20 yaşındaki Neccar da erkek meslektaşlarıyla tereddütsüz yaralı Filistinlilere destek oluyor, onlara şifa olmak için var gücüyle çalışıyor.
Eylemciler için Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde kurulan çadırlar arasında koşuşturan Neccar, kendisi gibi gönüllü sağlık ekipleriyle yaralılara müdahale ediyor.
AA muhabirine gösterilerin başından bu yana yaşadıklarını anlatan Neccar, gösterilerin ilk gününde 15'i başından 55'i ayağından yaralanan 70 kişiye ilk yardım müdahalesinde bulunduğunu belirtti.
Neccar, atılan gazlardan üç defa boğulma tehlikesi geçirdiğini ifade ederek, "Cuma günü sabah saat 7'den akşam 22.00'a kadar ilk yardım için kurulan çadırda görev yaptık. Bir defasında sınıra yakın noktada gerçek mermi ile 3 kişi yaralandı. Bazı sağlıkçıların o alana girmeye tereddüt etmesine rağmen yanlarına giderek ilk müdahaleyi yaptık. Askerler bana doğru birkaç el ateş etti hamdolsun bir şey olmadı." dedi.
Filistinlilerin geri dönüş hakkını vurgulamak amacıyla sürdürdüğü eylemde onlara sonuna kadar destek olacağını dile getiren Neccar, "Bu görevin bir kadın için kolay olmadığını biliyorum ancak, yaralılara ve zor durumda olanlara yardım etmek için girdiğim bu yolu tamamlamaya kararlıyım." diye konuştu.
Filistinli sağlık görevlisi Neccar, sahadaki çalışmasını aylar sürse de bırakmayacağını vurgulayarak, "Formam temiz ve kıymetli insanların kanıyla boyandı. Ben bununla şeref duyuyorum." ifadelerini kullandı.
Filistinliler, Toprak Günü'nün 42'nci yılını anma kapsamında 30 Mart Cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında barışçıl gösteriler düzenliyor.
İsrail askerleri ise “sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006’dan beri Gazze’ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını” talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor. Gösterilerin başladığı ilk günden beri 18 Filistinli şehit oldu, bin 500’den fazlası yaralandı.
Filistinliler bu barışçıl gösterilerine altı hafta boyunca devam etmeyi planlıyor.
Toprak Günü nedir?
İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gasbı protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi.
İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı.
"Toprak Günü" olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor. (AA)