DAEŞ tamamen yok edildi mi?
Suriye’de hakimiyetini kaybeden DAEŞ tamamen yok edildi mi? İşte ülke ülke DAEŞ'in varlığı!
Suriye’de DAEŞ’i n yenildiği ve yeni bir sürece girildiği ABD Başkanı Donald Trump tarafından ifade edildi. DAEŞ Suriye’de kan kaybederken dünyanın farklı yerlerinde hala aktif. Irak, Mısır, Yemen, Nijerya, Libya, Afganistan başta olmak üzere Afrika’da yoğun faaliyet yürüten DAEŞ, Afganistan’da Taliban’a Yemen’de ise El-Kaide’ye kafa tutuyor, Somali’de El-Şabab’a diş gösteriyor. Hali hazırda DAEŞ için çok yakında mutlak bir son görünmüyor.
GERİLLA TAKTİĞİNE DÖNÜYOR
DAEŞ, Irak, Mısır, Yemen, Nijerya ve Afganistan başta olmak üzere Afrika’da hala etkin. Rakka, Kerkük, Kabil, Diyala, Celalabad, Borno, Refah gibi bölgelerde saldırılar düzenleyen DAEŞ, zaiyat verdirmeye devam ediyor. Özellikle EYP (El Yapımı Patlayıcı) kullanarak saldırı düzenleyen DAEŞ, 150 mm’lik havan topu, 73 mm’lik SPG-9’lar ile saldırıyor. Keskin nişancılarda saldırılarda önemli yer teşkil ediyor.
SİNDİRME POLİTİKASI YÜRÜTÜYOR
DAEŞ özellikle Irak’ta sindirme politikası yürütüyor. Kendileriyle işbirliği yapmayanları önce tehdit ediyor, ardından kaçırıp katlediyor. Bölgenin ileri gelenleri de DAEŞ’in hedefinde. Suikastler de korkutma ve yıldırma faaliyetinin bir parçası. DAEŞ Irak’ta Şii halkı hedef almaya da devam ediyor. Örgüt Telafer’de Şiilere yönelik saldırılarını sürdürüyor. Suriye'den kaçan DAEŞ militanları özellikle Anbar ve Musul'a döndüğü de biliniyor.
FIRAT’TA HALA DAEŞ VARLIĞI BULUNUYOR
Suriye’de Fırat’ın belli yerlerinde DAEŞ’ın küçük gruplar halinde de olsa var. Suriye’de aktif 15 bin DAEŞ militanından bahsediliyor. Sünni Arap çoğunluğun yaşadığı yerlerde, var olan memnuniyetsizlik nedeniyle örgütün kendisine taban bulmakta zorlanmayacağı görülüyor.
MISIR’DA YENİLGİDEN ÇOK UZAKTA
Örgüt sadece Irak ve Suriye’de varlık mücadelesi vermiyor. Örgütün faal olduğu yerlerinden biri de Mısır. Özellikle ordu ve polise saldırılar düzenleyen pusu atan örgütün hedefinde Hıristiyan azınlıklarda var. Aralık ayından Sina Yarımadası'nda Mısır ordusuna saldıran DAEŞ, 20’den fazla askeri öldürmüştü. Sina Yarım Adası’ndaki saldırılarla kendisine taban bulmaya çalışan örgütün, Kahire’de de bazı bombalama olaylarına adı karıştı.
LİBYA’DA İNTİHAR SALDIRILARI SÜRÜYOR
2015 yılında Sirte’de kendisini gösteren DAEŞ, 8 ay süren savaşın ardından buradan püskürtülmüştü. DAEŞ militanları 25 Aralık’ta Trablus’ta Libya Dışişleri Bakanlığı’na da saldırı düzenlemişti. Örgüt Libya’da intihar eylemleri düzenlemeye devam ediyor. Fas’ta örgütün gölgesinin düştüğü ülkelerden. Aralık ayında Fas’ta iki Avrupalı turist kadın öldürülmüştü. Kadınlardan birinin kafasının kesilerek öldürülmesi akıllara hemen DAEŞ’i getirmişti. Olayın videolarının ortaya çıkması DAEŞ ihtimalini güçlendirdi.
AFGANİSTAN’DA TALİBAN VE YEMEN’DE EL-KAİD’E İLE ÇEKİŞİYOR
Örgütün etkin olduğu yerlerden biri de Afganistan. Kasım ayında Kabil’de düzenlenen bir intihar saldırısını DAEŞ üstlenmişti. Örgütün intihar saldırıları düzenleyerek buradaki gücünü korumaya çalışıyor. Örgüt Yemen’de de aktif. Yemen'in Al Bayda bölgesinde El Kaide ile çatışıyor. Hatta DAEŞ burada El-Kaide’nin elinde tuttuğu birkaç yeri aldı. Somali’de El Şebab’ı hedef alan örgüt etkinliğini düşük ölçekli de olsa sürdürüyor.
ENDONEZYA VE FİLİPİNLER
Asya’da da DAEŞ’e bağlı gruplar var. 2017 yılında Filipinlerde DAEŞ’e bağlı bir grup ülkenin Marawi kentinde çok sayıda mahalleyi ele geçirip ordu ile çatışmaya girmişti. Endonezya’da da örgüte bağlılıklarını ilan eden gruplar intihar ve bombalı saldırı düzenleyerek varlık göstermeye çalışıyor. Jemaah Ansharut Daulah (JAD) örgütü çok sayıda katliama imza attı. Endonezya’daki örgüt üyelerine para akışı olduğu da güvenlik güçleri tarafından biliniyor.
KAMPLARDAKİ DAEŞ'LİLER
Örgütün çok sayıda militan ve sempatizanı da tutuklu. SDG’nin (Suriye Demokratik Güçleri) elinden 500 den fazla DAEŞ’li bulunuyor. DAEŞ’lilerın tutulduğu üç tane kamp var, bu kampların kontrolü SDG’de. Bun kampların akıbetinin ne olacağı ise bilinmiyor. Kamuoyunu örgüt üyelerini serbest bırakmakla tehdit eden SDG’nin bu kişileri serbest bırakması halinde militanların nereye gidecekleri ve ne yapacakları da soru işareti? Kamplarda, öldürülen veya yakalanan DAEŞ’lilerin aileleri de bulunuyor. Burada tutulanların çoğu farklı ülkelerden Suriye’ye savaşmaya gelenler. Bir çok ülke DAEŞ’e katılan vatandaşlarının geri dönmesini istemiyor. Avustralya örgüt üyesi vatandaşlarını, vatandaşlıktan çıkarırken, Rusya ise geçtiğimiz günlerde Irak’ta tutuklu bulunan 30 çocuğu Rusya’ya geri aldı.
TUTUKLAMALAR SÜRÜYOR
Türkiye’de de DAEŞ operasyonları hız kesmeden sürüyor. İstanbul, Adana, Mersin, Gaziantep, Kilis, Samsun, Sakarya ve Diyarbakır olmak üzere farklı şehirlerde yapılan operasyonları çok sayıda kişi gözaltına alarak tutuklanıyor. Operasyonlara her geçen gün bir yenisi eklenirken, baskınlarda ele geçirilen paralar dikkat çekiyor. Bu da örgütün finansal ağının hala aktif olduğunu gösteriyor. 2018 yılında ülke genelinde örgüte yönelik operasyonlarda 3 bin 38 şüpheli gözaltına alındı.
Gözaltına alınan şüphelilerden 408'i ise tutuklandı. (Ajanslar)