Bolivya'da darbeciler Kübalı doktorları sınır dışı etti
Kübalı doktorlar Güney Amerika ülkelerinde özellikle kırsal alanlarda cüzi bir maaş karşılığında Küba ve kıta ülkeleri arasında yapılan anlaşmalar gereği çalışıyorlar. Ancak değişen/gaspedilen iktidarların ilk hedefi Kübalı doktorlar.
Bolivya’da yaşanan darbe, ülkenin dış ilişkilerinde de yankı buluyor. Ordunun devreye girmesiyle birlikte istifa eden ve Meksika’ya sığınan ülkenin resmi başkanı Evo Morales, bilindiği üzere kıtadaki diğer sol ve sol tandanslı yönetimlerle iyi ilişkiler içerisindeydi. Darbeciler, ülkede ırkçılığın tırmanmasına vesile olurken dışarıda da ‘eski bağları’ koparıyor. Bolivya’nın yeni yönetimi Venezuela ile ilişkileri kesti, Kübalı doktorları da memleketlerine gönderiyor.
Ülkedeki darbeci yönetiminin atadığı Dışişleri Bakanı Karen Longaric yaptığı açıklamada 720’den fazla Kübalı doktorun ülkede yürüttüğü görevlerine son verildiğini, ivedilikle ülkelerine gönderileceklerini duyurdu. Bununla birlikte dört Kübalı doktorun gözaltına alınıp sorgulanması, Kübalı makamlarca ‘Kübalılara yönelik saldırgan tutumun örneği’ olarak değerlendirildi. Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez vatandaşlarına yönelik bu saldırının bir an önce sonlanıp ülkelerine geri gönderilmelerini istedi. Nitekim dört Kübalı doktor, gözaltının sonlandırılması üzerine Havana’ya gönderildi.
Uluslararası ilişkiler terazisinin ABD ve neoliberal politikalardan yana ağır bastığı zaman yaşanan benzeri bir tutum daha önce Ekvador ve özellikle de Brezilya’da da gözlemlenmişti.
Latin Amerika’daki en önemli güçlerden biri olan Brezilya’da daha önce İşçi Partisi (PT) iktidarı döneminde binlerce Kübalı doktor yoksul mahallelerde sağlık hizmeti veriyordu.
Bolsonaro’nun iktidara gelmesiyle birlikte Kübalı doktorlara Havana yolu görünmüştü. Ancak Brezilya o günden beri sağlık alanında Kübalı doktorların yarattığı boşluğu doldurabilmiş değil. Geçtiğimiz aylarda ‘alternatif bir model’ ortaya koymaya çalışmışsa da büyük değişikler yaşanmamış ve Kübalı doktorların yarattığı eksikliği dolaylı yoldan kabul etmişti. Kıtanın yoksul ülkelerinden Bolivya’da bu durumun kamusal sağlık alanında ciddi bir boşluk yaratacağı bir gerçek.
Öte yandan ülkede darbe ve ırkçı saldırılara karşı eylemler devam ediyor. Gösterilerde şu ana kadar 25’in üzerinde insan yaşamını yitirdi. (Duvar)