Siyonist Netanyahu savaşa hazırlanıyor
İşgalci Siyonist rejim İsrail, "Yıldırım Fırtınası" askeri tatbikatının üzerinden bir hafta geçmeden aynı senaryo üzerinden sürpriz bir tatbikat daha yapmaya başladı.
İşgalci rejim İsrail ordusu, Lübnan ile Siyonist rejim arasında patlak vermesi muhtemel bir savaşın simülasyonunun yapıldığı "Yıldırım Fırtınası" askeri tatbikatının üzerinden henüz bir hafta geçmeden aynı senaryo üzerinden sürpriz bir tatbikat daha gerçekleştirdi.
Tatbikatta Hizbullah’ın 5 Şubat’ta Lübnan sınırını geçen ve bölgeyi gözetleyip istihbarat bilgileri toplamak gibi rutin görevlerini yapan İsrail’e ait bir insansız hava aracını (İHA) füze ile hedef alması sonrasında yükselen tansiyon ve benzeri durumlara odaklanıldı.
Siyonist rejim İsrail ordusu söz konusu tahminler doğrultusunda onlarca savaş uçağı ile düzenli ve yedek askerlerin katılımıyla tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikatta, ordunun Lübnan ile olası bir savaşta ilk dört gün içinde nasıl bir yol izleyeceğinin simülasyonu gerçekleştirildi.
İsrail rejim ordusu bu yolla sahip olduğu askeri gücü göstermeye ve “Celile Gülü” adını verdiği tatbikatların bitiminden sonra Lübnan’da bir günde 3 bin hedefi vurabilecek ve Hizbullah’a ait 300 unsuru da öldürebilecek güçte olacağını gösterme iddiasında.
Siyonist rejim İsrail’in savaş senaryosuna göre ordu ilk günlerde güney Lübnan, Bekaa bölgesi ve başkent Beyrut’taki Hizbullah hedeflerine saldırılacak. Buna misilleme olarak Hizbullah “seyir” füzeleri de dahil olmak üzere başlayacak saldırılara karşı hazırlıklı olunacak. Aynı şekilde işgalci rejim İsrail’deki sivil ve askeri iç cephelere gönderilecek İHA’lar etkisiz hale getirilecek.
Şark’ul Avsat’ın verdiği habere göre; üst düzey askeri bir yetkili Tel Aviv’in Lübnan semalarındaki faaliyetlerini durdurmayacağını ve hatta bunu oldukça mühim olarak gördüğünü belirtti. “Uçakların düşürülmesine karşı yanıtımız oldukça yoğun bir bombardıman olacak” dedi. Güvenlik biriminden yetkililer, Hizbullah’a ile tansiyonun yükselmesi durumunda bu gerginliğin birkaç gün içerisinde bitmeyecek bir savaşa dönüşme olasılığının da yüksek olduğu görüşünde.
Askeri yetkili basına yaptığı açıklamada “Bugün Lübnan’da saldırılabilecek pek çok hedef var. Hedef listesi büyüyor” ifadelerini kullandı. Yetkili aynı zamanda tatbikatın “savaş uçaklarının düşmesini ve hava kuvvetleri üssü ile İsrail’in iç cephesine gelebilecek zararların senaryosunu” da içerdiğine işaret etti.
Bir güvenlik yetkilisi bu ay yapılan tatbikatların Hizbullah Lideri Seyyid Hasan Nasrallah’a şu mesajı gönderdiğini belirtti:
“Tel Aviv istihbarat ve ateşleme gücünü büyük ölçüde geliştirdi. Bu yüzden bir sonraki savaş öncekine benzemeyecek ve Lübnan’daki yıkım oldukça büyük olacak.”
Ordu yetkilileri tarafından başlatılan askeri tatbikatlar ve savrulan tehditler ile paralel olarak, ihtiyaç duyulan savaş araçlarının ve uçakların temin edilmesi için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
Ordu, ilgili bakanlık komitesine silahlanma planını sundu. Planın merkezinde F-35 uçaklarının, savaş uçakları için hassas silahların ve 2035’ten sonra gelecek hava savunma sistemleri için engelleyici araçların temin edilmesi yer alıyor.
Bakanlık komitesi, Lübnan ile İsrail arasında bir savaşın patlak verebileceğine dair uyarılar ışığında askeri güç oluşturularak -İsraillilerin deyimiyle- “ordunun görünüşünü değiştirmek” için acilen harekete geçilmesine yeşil ışık yaktı.
Bakanlık komitesi hava kuvvetlerinin silahlanma hacminin iki katına çıkarılmasını da onayladı. Bu da üç yıldan önce gelmesi beklenmeyen, "Boeing" tarafından üretilen dört KC42 yakıt kargo uçağının satın alınmasını gerektiriyor. Bakanlık komitesi ayrıca anti balistik füze sistemleri Hetz-3 ve Hetz-4 ile yeni nesil Demir Kubbe sistemi satın alınmasını onayladı.
Tüm bu askeri ihtiyaçların üç ila 14 yıllık bir süre içerisinde temin edilmesi planlanıyor. Bu dönemde çıkabilecek olası bir savaşa karşı hazırlıklar ve tatbikatlar da tüm hızıyla devam ediyor.
İşgalci rejim Siyonist İsrail medyasında çıkan haberlere bakılırsa, Hizbullah ile büyük bir savaş kapıda. Siyonist rejim Başbakanı Benyamin Netanyahu da birçok defa bunu belirtti. Ülkedeki bölünmüşlük, muhalefetteki çatlak, iktidardaki hükümetin çok parçalı koalisyon oluşu ve hakim parti Likud’un aşırı sağ Siyonist Yahudilere bağımlı olması Siyonist rejimi endişelendirirken, güvenlik planlarını daha da ön plana çıkarıyor. Koalisyon hükümeti başarılı olamadığı için ve Netanyahu’nun yolsuzluk ve rüşvet dosyaları nedeniyle yargılanıyor oluşu ülkedeki güvenliği işin içinden çıkılmaz hale getiriyor. Son iki yıl içerisinde dördüncü seçim kapıda.
Siyonist rejim İsrail Savunma Bakanı ve Mavi-Beyaz Partisi lideri Benny Gantz, Başbakan Benyamin Netanyahu ile koalisyon hükümeti kurduğu için pişman olduğunu itiraf ederken, muhalefete Netanyahu'ya karşı da birleşme çağrısı yapmıştı.
Gantz, 2 Mart 2020'de yapılan seçimin ardından Netanyahu ile koalisyon hükümeti kurduğu için pişman olduğunu söyledi.
Netanyahu ile koalisyon hükümeti kurduğu için kendisine inanan seçmenlerini hayal kırıklığına uğrattığını belirten Gantz, "(Ülke yönetiminde) Değiştirmeye söz verdiğim, sözünü tutmayan adamın elini sıktım. Netanyahu'nun elini sıkmam yanlıştı." dedi.
Gantz, Netanyahu karşıtı muhalif partileri 23 Mart'ta yapılacak olan seçime ittifak halinde katılmaya çağırarak, şunları söyledi "Netanyahu'nun bizi partilere ayırmasına izin veremeyiz. İsrail'e değer veren, Bibi (Netanyahu'nun lakabı) ile yola çıkmayacak olanlara egolarını bir tarafa bırakmaları çağrısı yapıyorum. Yarın bir odaya girip çözümler bulalım. Ego ve geçmiş şikayetler olmadan ülkenin iyiliği için birleşeceğiz. Bibi'nin gitmesi için çok şey feda etmeye hazırım. Egolarımızdan kurtulursak, Bibi'den kurtulacağız."
Gantz'ın çağrısına muhalefet partilerinden farklı yanıtlar geldi
Gantz'ın seçimlerde Netanyahu'ya karşı ittifak kurma çağrısına muhalefet partilerinden sıcak bakanlar da oldu, öneriyi reddedenler de.
Yair Lapid liderliğindeki Gelecek Partisi, Gantz'ın çağrısına sıcak baktığını duyururken, İsrail Evimiz Partisi lideri Avigdor Liberman Savunma Bakanı'na tepki gösterdi.
Gelecek Partisinden yapılan yazılı açıklamada, ülkedeki yönetimi değiştirerek liberal bir hükümetin kurulmasına yönelik her türlü çabanın gösterileceği belirtildi.
İsrail Evimiz lideri Liberman ise "Netanyahu'yu değiştirmek için bir kez şansımız oldu ama sen yedek başbakan olmayı seçtin." diyerek Gantz'ın önerisini reddetti.
Gantz'ın liderliğindeki Mavi-Beyaz İttifakı, 9 Nisan 2019, 17 Eylül 2019 ve 2 Mart 2020'de yapılan seçimlerde Netanyahu'nun partisi Likud ile yarışı başa baş götürmüştü.
Likud'un başını çektiği sağ partilerden oluşan blok koalisyon hükümeti kurmak için gerekli 61 milletvekili sayısına ulaşamamıştı.
Gantz, 2019'daki iki seçimin ardından Netanyahu ile koalisyon kurmayı reddetmiş, bu nedenle ülkede 1 yıl içinde üçüncü kez erken seçim kararı alınmıştı.
Mart 2020'deki seçimin ardından Gantz, lideri olduğu Mavi-Beyaz İttifakı'nın dağılması uğruna Netanyahu ile koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaşmıştı.
Netanyahu'ya destek veren ABD eski Başkanı Donald Trump da görevini bıraktı. Neatanyahu yeni Başkan Joe Biden ile ciddi bir yakınlık oluşturamadı ve işgalci Siyonist politikalarında da ABD yönetiminden detek almayı başaramadı.
Biden, stratejik müttefiki Netanyahu'yu koltuğa oturduktan bir ay sonra telefonla arayarak görüştü. Covid-19 salgını ve ülkedeki aşılama çalışması ve karantina nedeniyle Likud lideri Netanyahu zor günler yaşıyor. Lübnan ve Suriye sınırındaki istikrarsızlık ise devam ediyor. Siyonist basına göre Hizbullah ile bir savaş çok yakın ve kapıda... (İsrailpost / Abdullah Yiğit)