'Erbain dik duruştur, siyasi bilinçlenmedir, tağutlara karşı hakkı haykırıştır'
Erbain’nin azameti, büyüklüğü Aşura’ya nasıl bakıldığına bağlıdır; bazıları şehadetin 40. günü olarak bakıyor, bazıları ise kıyamın 40. günü.
Berlin İmam Rıza İslam Merkezi Alimi Hüccet’ül-İslam Şeyh Sabahattin Türkyılmaz bu hafta Cuma hutbesinde Hz. Hüseyi’in şehadetinin 40. Günü olan Erbain’in ne anlam ifade ettiği konusunu ele aldı.
Türkyılmaz’ın erbain hakkındaki konuşması şu şekilde:
Erbain’nin azameti, büyüklüğü Aşura’ya nasıl bakıldığına bağlıdır; bazıları şehadetin 40. günü olarak bakıyor, bazıları ise kıyamın 40. günü.
Erbain'in azameti şehadetin kırkıncı günü olması değildir. O zaman sadece matem, yas, gözyaşı ağlama yeterli olacaktır. Ama Hz. Zeynep bununla yetinmiyor. Hüseyni Kıyamı Aşura sonrasında da devam ettiriyor.
Hz. Zeynep bir görev üstlenmişti; Hüseyni Kıyamı kırk gün boyunca tebyin edip insanların uyanışını sağlamalıydı.
Hz. Zeynep (sa), Kerbela katliamından sonra 40 gün boyunca ellerinde ve ayaklarında zincir Aşura'nın nurunu, şehitlerin kanıyla yakılan hidayet meşalesini şehir şehir, kasaba kasaba taşıyarak insanları gaflet uykusundan uyandırmaya çalışıyordu.
Erbain sadece matem, yas, gözyaşı değildir; daha çok dik duruştur, siyasi şuurlanmadır, tağutlara karşı haykırıştır.
Hz. Zeynep (sa) 40 gün boyunca siyasi tavır ve haykırışıyla zamanın Tağutunun zulümlerini ortaya döküyordu.
Evet, Zeynep (sa) Kerbela’dan hareket edip tekrar Kerbela’ya dönene kadar süren Erbain'de yani 40 gün boyunca insanları siyasi bilince, basirete, olayın iç yüzünü anlamaya davet ediyordu.
Hz. Zeynep (sa) İmam Zeynel Abidin'in (as) izniyle halk ile konuşurken, Kerbela’daki hakikatleri beyan ederken hidayet, nasihat ve kınama dili kullanıyordu. Ama zalim ve tağut idarecilerle konuşurken tamamen siyasi, dik duruşlu, izzetli ve onurlu bir dil kullanıyordu.
Hz. Zeyneb (sa) 40 gün boyunca Müslümanların o zaman iki önemli merkez durumunda olan Kufe ve Şam gibi iki büyük şehirde inkılap gerçekleştiriyordu.
Erbain'in azameti, derinliği, hedefi Tağutun saltanatını sallamaktır.
Erbain'in azametine gölge düşürmemek gerek. Erbain mesajı bütün zamanlaradır. Belli bir zamana ait olan bir zafer olsaydı şimdi büyük bir bayram ve festival havasında kutlanırdı. Halbuki Erbain o zamandan günümüze kadar insanların uyanış ve diriliş sembolüdür ve bu mesajı Hz. Mehdi'nin (af) zuhuruna ulaştıracak bir köprüdür.
Hz. Zeynep (sa) Erbain gününde Kerbela'ya gelerek imamı Hüseyin'e (as) rapor veriyor, 40 gün boyunca neler yaptığını, Kıyamın mesajını nerelere ulaştırdığını anlatıyordu.
İşte Erbain, bireysel ibadet, maneviyat, kemale ulaşmanın yanı sıra, toplumsal uyanış, zalimlere karşı hakkı haykırış ve küresel siyasi bir duruştur.
Zamanın tağutu Yezid velayet nurunu söndüremediği gibi küçüğünden büyüğüne günümüz tağutları da Erbain nurunu söndürmeyeceklerdir.
Erbain ziyaretini yerine getirmek müminlerin sıfatlarından bir sıfattır. Allah bizlere müminlerin sıfatı olan Erbain ziyaretini bütün yönleriyle yerine getirmeyi nasip eylesin. Vesselamu aleykum ve Rahmetullahi ve Berekatuh. (Ş. Sabahattin Türkyılmaz)