Karabağ Barış Anlaşması için çabalar sürüyor
Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, pazartesi günü Gürcistan'a giderek, bu ülke Dışişleri Bakanı Irakli Garibashvili ile görüştü.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Gürcistan ziyaretinin ardından Teflis'e ziyaret gerçekleştirmesi dikkatlerden kaçmadı. Ermenistan Başbakanı'nın Gürcistan ziyareti sırasında iki ülke sınırlarındaki ortak köprünün açılışı gerçekleşti. Bu köprü, İran'dan Ermenistan, Gürcistan, Rusya ve Avrupa'ya ve tersine nakliye araçlarının geçişi için bölge ve dünya ülkelerinin kullanacağı esas caddelerden biri sayılıyor.
Bakü ile Tiflis ilişkilerinde potansiyel tehditlere rağmen Azerbaycan Cum. ve Gürcistan ilişkileri gelişmekte ve her sene, NATO'nun aktif üyelerinden biri olarak Türkiye'nin askeri yardımlarıyla Gürcistan topraklarında ortak tatbikatlar düzenleniyor. Azerbaycan Cum. Cumhurbaşkanı'nın Gürcistan Dışişleri Bakanı ile ziyareti sırasında, Aliyev bir kez daha Ermenistan ile barış anlaşması imzalamaya hazır olduğunu belirtti. Aliyev, açıklamasında Karabağ münakaşasının ardından artık barış anlaşması imzalama vakti geldiğini ifade etti.
Aliyev sözlerinin devamında, Bakü'nün Ermeni tarafa 5 ilkeden oluşan önerilerini sunduğunu, önerilerin kabul edilmesi halinde Güney Kafkasya'da sürdürülebilir barışın tesis edileceğini ifade etti.
Azerbaycan Cum. Cumhurbaşkanı'nın bu sözleri, uzmanlara göre düşündürücüdür. Çünkü bundan önce Bakü ve Erivan yetkilileri, Karabağ barış görüşmeleri ve nihai anlaşma müzakerelerinin iki taraf arasında ön şartsız olarak devam etmesini taahhüt etmişlerdi. Aslında Aliyev yönetimi, Ermeni tarafa 5 ilkeyi sunarak, Karabağ barış görüşmeleri başlamadan önce kendi şartlarını Ermeni tarafa kabullendirmeye çalışmakta. Buna karşı Ermeni tarafı da, Aliyev yönetimine 6 ilke sunarak, karşı tarafın yanıtını bekliyor.
Bu koşullarda, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Azeri mevkidaşı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ı üçlü barış toplantısı için Moskova'ya davet ettiğini duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, yabancı ülkelerin Kafkasya işlerine karışması konusunda endişelerini dile getirdi. ABD ve askeri kolu sayılan NATO, Güney Kafkasya bölgesinde askeri faaliyetlerini çeşitli şekillerde artırmıştır. Kuşkusuz ortak tatbikatlar sonrasında Güney Kafkasya'da yeni askeri silahları bırakma, NATO'nun Rusya'ya karşı baskı uygulamak için kullandığı politikalardan sadece biridir.
Batılı devletlerin Kafkasya'daki maceracı eylem ve girişimlerinden endişe duyan Rusya yönetimi, yabancıların müdahalesi ile imzalanan her türlü bir anlaşmanın imzalanmasını etkisizleştirmeye çalışmakta. Son günlerde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çaba ve arabuluculuğuyla Prag'da Ermenistan, Azerbaycan Cum., Türkiye ve Fransa liderleri arasında 4'lü toplantı düzenlendi. 4'lü görüşmelerin ana gündem maddesini Karabağ barış anlaşmasını teşkil ediyordu.
Türkiye, bu görüşmelere paralel olarak, Ermenistan ile ilişkileri normalleştirme önündeki engeller ve anlaşmazlıkları da çözmeye çalışmakta.
Ancak Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkileri, barış anlaşması imzalanmadan önce normalleşirse bu Azerbaycan Cum. ile Ermenistan arasında barışın sağlanmasına engel olabilir.
Anlaşılan Azerbaycan Cum. ve Türkiye liderleri, Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmeyi adım adım ileri götürme sözünde bulunmuşlardır.(Ajanslar)