Gerilen Rusya-Siyonist İsrail ilişkileri
Siyonist Rejim'in Rusya'nın kırmızı çizgilerini aşması ve Ukrayna savaşında Ukrayna lehine çark etmesi ile beraber Moskova'nın da Telaviv'e yönelik aşırı bir politik değişimine gideceği belirtilmektedir.
Moskova ile Siyonist rejim arasındaki ilişkilerin geleceği ve Tel Aviv'in Rusya için gerçek yüzünün ifşa olması Ukrayna savaşı sırasında Moskova'nın kırmızı çizgilerini aşmasından dolayı merak edilen konulardan biri olmuştur. Ukrayna krizi, Siyonist Rejim İsrail'in pozisyonunu Rusya'ya netleştirdi, Sovyetler Birliği, 1991'den sonra yayınlanan belgelerle İsrail'in sol ve komünist partilerinin İsrail'in komünizmin önemli istasyonlarından biri olabileceğine inandığını belirtiyordu. Görünüşe göre o dönemde Kremlin'in liderleri, geçici İsrail devletinin varlığını açıkladıktan hemen sonra ABD ile birlikte bunu kabul ettiler.
Ukrayna krizinin başlangıcından bu yana Rusya-İsrail ilişkileri bir dizi özel alt krizle karşı karşıya kalmış ve Moskova şu gerçeklerin farkına varmıştır: Birincisi, İsrail, Rus ordusuna karşı doğrudan Ukraynalılarla birlikte hareket edebilir. İkincisi, İsrail, Batı koalisyonunun bir parçası olduğunu açıkça ve resmi olarak ilan etti. Üçüncüsü, İsrail'in kendisinden önceki sömürge yönetimlerinden hiçbir farkı yoktur. Üstelik İsrail, dünyadaki Yahudileri yerinden ederek ve geri kalan Filistinlileri ülkelerinden atarak Filistin'e hakim olmak isteyen Batı sömürgesinin yolunu izlemektedir
Dördüncüsü, İsrail'in geleceği Rusya için büyük riskler taşımaktadır. İsrail, Rusya'nın yanında gelişmiş bir casusluk üssü olabilir, özellikle İsrail, silahlar ve casus cihazlar alanında Batı'nın yardımıyla endüstriyel yeteneklerini geliştirmeye ve özellikle de Dimona reaktörü aracılığıyla askeri operasyonlarda nükleer enerjinin kullanılmasına çabalarken bu gerçek daha da göze çarpmaktadır.
Beşincisi ise, Moskova, İran'ın nükleer davasını her açıdan desteklemesine rağmen Batı nükleer enerjide İsrail'le aynı konuma gelmesin diye İran'a karşı sert bir kampanya yürütüyor. Altıncısı Moskova’nın, çalışma merkezleri aracılığıyla, İsrail'in Afrika'daki geleneksel sömürgeci güçler olan Fransa, İngiltere, Portekiz, İspanya ve hatta ABD'nin bir uzantısı olmaya çalışmasını anlamasıdır.
Bu gerçekler ışığında Rusya, İsrail'in Batı'dan hiçbir farkının olmadığını anlıyor ve Batı'nın Rusya'yı yenmesi için elinden gelen her şeyi yapacağını, kullanacağını biliyor. Bu nedenle bazı uzmanlar Rusya'ya İsrail ile ilgili temel çizgiler belirlemesini tavsiye ediyor. Birincisi: Filistin halkının meşru haklarını ve Filistin'in yalnızca Filistinlilere ait olduğu hakkını desteklemek ve İsrail'i tanıdığı için Filistin halkından özür dilemek. İkincisi: İsrail'in tanınmasını iptal etmek ve Tel Aviv'deki Rus diplomatik misyonunun faaliyetlerini sona erdirmek ve Rus istihbarat teşkilatları ile İsrail'in Mossad'ı arasındaki işbirliğini sona erdirmek. Üçüncüsü: Suriye semalarının hava desteğinin tamamen genişletilmesi, Rusya ile İsrail arasında Suriye ordusuna ve İran'ın Suriye'deki hedeflerine saldırı izni verilmesine ilişkin anlaşmanın iptal edilmesi ve Suriye'nin, özellikle Rusya'nın hava ve deniz kuvvetlerine sahip olduğu tam koruma kapsamının genişletilmesi. Dördüncüsü: Moskova, Suriye'de aşırılık yanlısı gruplarla savaşıyor ve İsrail ve Washington bu grupları destekliyor ve diğer ülkeler onları finanse ediyor. Dolayısıyla Moskova'nın bu yüzleşmeden kurtulmasının zamanı geldi. Beşincisi: Camp Dimona, belirli durumlarda Moskova'ya karşı kullanılabilir; Bu nedenle, bu tesisin Atom Enerjisi Ajansı'nın gündemine alınması ve İsrail'in 1963 Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na katılması ve ajansın İsrail'in nükleer tesislerini denetlemesi gerekir. Altıncısı: Rusya, İsrail'in Şam havaalanına ve tüm Suriye'ye yönelik saldırılarını kontrol etmeli ve Suriye ordusuna yardım eden İran güçlerini desteklemeli, çünkü onlar tek bir cephede Rusya'ya yardım ediyor. Yedincisi: Rusya, İran'la bir savunma işbirliği anlaşması içinde olduğunu açıkça beyan etmeli ki İsrail ve ABD, İran'a saldırmayı veya böyle bir saldırı tehdidinde bulunmayı bile düşünmesin. Sekizincisi: Rusya, İran ve Çin ile beraber ABD yaptırımlarıyla başa çıkma cephesi oluştursun. Sonuçta Rusya-İsrail ilişkilerinin geleceğine ilişkin en önemli fikirlerin bu gibi sonuçları olabileceği belirtilmelidir. (Ajanslar)