Reisi: Bizim birlik ve beraberliğimizin sırrı, Kur'an-ı Kerim'in öğretilerine kulak vermek
Birliğimizin, izzetimizin ve otoritemizin sırrının Kur'an-ı Kerim'e ve Kur'an-ı Kerim'in öğretilerine kulak vermek olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, herkesin Kur'an'a sığınması durumunda kimsenin umutsuzluk, hayal kırıklık ve bitkinlik hissetmeyeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Ayetullah Seyid İbrahim Reisi, 39. Uluslararası Kur'an-ı Kerim Yarışması'nın kapanış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Kur'an-ı Kerim bütün insanlar için bir hidayet kitabıdır. Elbette herkes Kuran'dan ve onun nur ve hidayetinden faydalanamaz ve hidayet takva sahipleri için mümkündür. Hz.Peygamber, her yaşta ve yaştaki tüm insanlar için bir hidayettir ve sevgili İslam Elçisinin rehberliğini kabul etmeye hazırlanan müminler için bir nimettir."
Devamında sözlerine ekledi: "Ümmetteki ilk unsur, bir varış noktasına sahip olmak ve amaçlı olmaktır; Ümmet amaçlıdır. Bir sonraki unsur harekettir ve ulus durağan değildir ve durdurulamaz. Ümmet daima Allah'a doğru hareket eder ve dinamik bir unsura sahiptir. Diğer unsur, milletin imamı, muktedası ve insan lideridir; büyük hedefe ulaşmak için ulusun tüm kapasitesinden yararlanan. Allah peygamberler göndermiş ve kutsal kitapları indirmiştir ama Kur'an-ı Kerim, Allah'ın rahmetinin tam bir tecellisidir."
Cumhurbaşkanı, yaşam tarzıyla ilgili Kur'an ayetlerine değinerek şunları söyledi: "Birliğimizin, şerefimizin ve otoritemizin sırrı Kur'an'a ve Kur'an-ı Kerim'in öğretilerine kulak vermektir ve herkes Kuran'a sığınırsa kimse umutsuzluk, hayal kırıklık ve bitkinlik hissetmez. Ümitsizliğe şeytan telkin eder ama Kur'an ve Peygamber topluma ümit vermekte ve insanın toplumsal işlerde rol oynamasını istemektedir. Etkili insan Kuran'ın ışığında şekillenir."
Reisi, "Kur'an-ı Kerim, zulme uğramayan bir toplum inşa etmek istiyor. Düşmanlar, Kuran'ı seven ve Allah'ı seven bir toplumu sevmezler ve onu ne kadar yok etmeye çalışırlarsa çalışsınlar, başaramazlar. Bugünün düşmanı toplumumuzu istiyor ama gerçekten yok edemiyor; Çünkü bizim toplumumuz Kur'an'a ve Peygamber Efendimiz (sav)'e sığınmıştır." dedi.
"İslam düşmanları kinlerini, öfkelerini ve iflaslarını Kur'an-ı Kerim'e hakaret ederek gösteriyorlar. Bu da Kur'an'a hakaret eden anti-hümanist materyalist ekollerin son çaresizliğidir. Bu, Batı'da bazı insanların etkilendiği ve Kuran'a hakaret etmeye geldiği kültürel çıkmazdır; Kur'an-ı Kerim'e hakaret, kutsal kitaplara, peygamberlere, insanlara ve ifade özgürlüğüne hakarettir." söylediğini aktardı.
Uluslararası Kur'an-ı Kerim yarışmalarına da değinen Cumhurbaşkanı, bu tür toplantıların Kur'an-ı Kerim şahsiyetlerinin birliğini göstermek için olduğunu ifade etti. Ayrıca, "Bu toplantıya 80 ülke katıldı ve 33 ülke farklı dallarda final müsabakalarına seçildi. Bugün Kur'an-ı Kerim sadece 2 milyar Müslümanın değil, tüm İbrahimi, tek tanrılı dinlerin ve Müslüman olmasalar bile tüm özgür insanların ilgi alanıdır." dedi.
Raisi, şöyle devam etti: "İslami İran'ın Kur'an-ı Kerim yarışmaları, dünyadaki tüm Kur'an-ı Kerim yarışmalarının anasıdır ve değerli deneyimlerimizi tüm ülkelere aktarmaya hazırız."
Sözlerine ekledi: "Yüce Allah'a şükrettikten sonra, İslam İnkılabı'nın Yüce Lideri'ne şükrediyorum. Çünkü dikkat bayrağını Kur'an'a çekmişler ve mübarek ramazan ayında ve onun dışında bizzat kendileri Kur'an toplantıları yapıyorlar ve bu konudaki teşvikleri çok etkili oldu."
Cumhurbaşkanı, "Gençlere ve Müslümanlara yönelik tüm saldırılarda Kuran'a dikkat, saygı ve bağlılık gençleri korumaktadır. Her köyde ve barzanide İslam'ın sancaktarları, hafızları, hafızları ve hizmetlileri İslam'ın sancaktarlarıdır." söyledi.
Bu toplantıda hazır bulunan Milli Eğitim Bakanı Nuri'ye hitaben Reisi, okullarda Kur'an-ı Kerim yarışmaları ve Kur'an-ı Kerim eğitiminin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Kur'an-ı Kerim'in makale yazımına ve Kuran'ın tefsirine dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparken şöyle duyurdu: "Kuran ürünlerinde yenilik yapacak yaratıcı gençlerimiz var. Bütün İslam ülkelerine saygı duyuyorum ama İslami İran'da yapılan Kur'an çalışmaları ile ülkemizin Kur'an başkenti haline geldiği söylenebilir ve İran'ın tüm işlerin başına Kuran'ı koyması da bir model olabilir."
Cumhurbaşkanı, "İslam ülkelerinde ve hatta gayrimüslim ülkelerde Kur'an-ı Kerim programları düzenleniyor ve bu iş ve yarışmalar için bir birlik kurulmasını öneriyoruz." dedi.
Reisi, "Coğrafi sınırların yeri var ama gönülleri Kur'an'la buluşturmak için bir şeyler yapmalıyız. Kur'an'a ve Ehl-i Beyt'e (as) başvurmak, günümüz toplumlarında birçok soruna ve batı kültürünün istilasına çözüm olmaktadır." belirtti.
Sözlerine devam etti: "Bazı insanlar, dünyada İslam'a ve Ehl-i Beyt'in (AS) öğretilerine olan ilginin neden arttığına üzülüyor; Dini liderlerin ışığında dini öğrenme ve maneviyatın çekiciliği önemlidir ve bu soruyu yanıtlar. Bu etkiyi ve soğurulmayı ne kadar durdurmaya çalışsalar da bunu başaramazlar; Böylece İran'dan korkmaya başlıyorlar ve İslamcı İran konusunda dünyada korku yaratmak istiyorlar. Bugün dini demokrasinin temeli olan İran, dine ve halkın iradesine dikkat etmektedir."
Cumhurbaşkanı, bir anıya atıfta bulunarak şöyle dedi: "Yıllar önce Afrika'ya bir gezim vardı, Bay Mandela'nın avukat bir arkadaşı bana söyledi: "Bana Güney Afrika için bir anayasa yazma görevi verdi. Dünyadaki tüm anayasaları okudum ama bence dünyadaki en ilerici anayasa İran anayasasıdır ve ideallerle demokrasi arasında bir denge kurmuştur. "
Reisi konuşmasına şöyle devam etti: "Tüm kurum ve yetkililerin Kuran'ın konularına ve tanıtımına özel bir önem verme görevi vardır ve bu koruma gerçekten Kuran'ın ışığında kalıcıdır."
Sonunda, "Kur'an'a gösterilen dikkat ışığında birçok konu ve sorun çözülecek ve insan toplumunun eksik parçası Kur'an'dır ve Kur'an'a dönüş mutlaka yapılmalıdır." ifadesini kullandı. (Ajanslar)