İran Amerika'nın Arka Bahçesinde
İran cumhurbaşkanının Venezuela, Nikaragua ve Küba ziyareti, Washington'un küresel hegemonyasını kendi arka bahçesinde çıplak bırakarak meydan okudu.
21 Haziran'da ABD Temsilciler Meclisi Terörle Mücadele, Yasa Uygulama ve İstihbarat Alt Komitesi, Latin Amerika'da ABD iç güvenliğine yönelik “ulus-devlet aktörlerinin oluşturduğu tehditlere karşı koyma” konusunda bir duruşma düzenledi. Kongre üyesi ve alt komite başkanı August Pfluger, genellikle "Amerika'nın arka bahçesi" olarak anılan Latin Amerika'daki ABD iç güvenliğine Çin, Rusya ve İran tarafından yöneltilen "tehditlerden" söz etti.
İran donanmasına ait bir filonun yakın zamanda Brezilya'nın liman kenti Rio de Janeiro'ya yanaşması sırasında Kongre Üyesi Pfluger, İran'ın "bölgede gücünü ortaya koyma" niyeti olduğunu söylediği şeyle ilgili endişelerini dile getirdi. Filonun yaptırımlarla karşı karşıya olmasına rağmen dünyayı dolaşan yolculuğu, İran'ın askeri gücünün dikkate değer bir göstergesi olarak görüldü.
Pfluger'ın tutuklanması, açıkça ifade edilmese de, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin, bir İran cumhurbaşkanının yedi yılı aşkın bir süredir bölgeye yaptığı ilk ziyaret olması münasebetiyle, oldukça duyurulan Venezüella, Nikaragua ve Küba gezisi tarafından tetiklendi.
Latin Amerika'da İran etkisi
Raisi, Latin Amerikalı meslektaşlarıyla düzinelerce işbirliği anlaşması imzalamakla meşgulken, ABD Temsilciler Meclisi Batı Yarımküre Alt Komitesi başkanı Maria Elvira Salazar, Fox News'e İran cumhurbaşkanının bölgeye yaptığı ziyaretin Biden yönetiminin politikasındaki başarısızlığın altını çizdiğini söyledi.
Salazar, "İslam Cumhuriyeti'nin terörist rejimini yarıküremize davet eden ülkelere karşı birleşik bir cephe oluşturabilmek için bölgedeki dostlarımızla ilişkilerimizi düzeltmeliyiz" dedi.
Beyaz Saray sözcüsü John Kirby olaylara cesur ve soğukkanlı bir yaklaşım getirmeye çalıştı. Muhabirler tarafından Reisi'nin üç Latin Amerika ülkesine yaptığı gezi ve "ABD'nin orada başarmaya çalıştığı her şeye nasıl karşı koyabileceği" sorusuna, omuz silkti:
Kirby, sorudan kaçarak, "Bu yarım küredeki veya başka herhangi bir ülkedeki ülkelerden kiminle ilişki kuracaklarını veya kiminle konuşacaklarını veya kimin ziyaretine izin vereceklerini seçmelerini istemiyoruz" dedi. . “Bu, onların konuşması için. Bölgedeki kendi ulusal güvenlik çıkarlarımıza odaklandık.”
İran cumhurbaşkanının sınırın güneyinde aldığı coşkulu karşılama karşısında itibarını kurtarmak için kötü bir girişimdi - ne de olsa ABD, uzun yıllardır İran'ın Latin Amerika'daki etkisine karşı koymakla derinden meşgul oldu. Elbette, ABD hükümetinin İran ile ABD tarafından yaptırım uygulanan üç Latin Amerika ülkesi arasındaki işbirliğinin genişletilmesi konusunda "endişeli" olup olmadığı sorulduğunda, Kirby gardını indirdi:
“Yani, bakın, gündemle, ne yaptığıyla ya da kiminle buluşacağıyla ilgili konuşamam. İran'ın istikrarı bozucu davranışından endişeli miyiz? Öyle olduğumuza bahse girersin. Ve biz – ve biz bu davranışı hafifletmek için adımlar attık ve atmaya devam edeceğiz.”
Tahran'ın bölgedeki etkisini “yıkıcı” olarak tanımlayan Anti-Defamation League (ADL) de dahil olmak üzere ABD'deki İsrail yanlısı lobi gruplarından da tepkiler geldi.
Siyasi bir mesaj olarak Raisi'nin gezisi
Beş günlük ziyaretinden dönüşünde Tahran'da gazetecilere açıklamalarda bulunan Reisi, Latin Amerika'yı doğal kaynakları bol, eğitimli insanlarının "kibirli güçlere" ve "adaletsiz dünya düzenine" cesurca direndiğini söylediği "stratejik bir bölge "olarak nitelendirdi" yıllarca.
Ayrıca İran ile üç Latin Amerika ülkesi arasında enerji, sanayi, madencilik ve diğer alanlarda 35 işbirliği anlaşması ve mutabakat zaptı imzaladı.
İran cumhurbaşkanının üç ülkedeki güç dolu konuşmaları ve medya röportajları, “ABD yaptırımlarını aşmak”, “bağımsız ülkeler arasındaki işbirliğini artırmak, “ABD hegemonyasına son vermek” ve “ yeni bir dünya düzeni ” kurmak temaları etrafında dönüyordu.
“İran ile Venezuela arasındaki ilişkiler normal diplomatik ilişkiler değil. Karakas'ta Venezüellalı mevkidaşı Nicolas Maduro ile görüştükten sonra konuşan Reisi, ABD'ye açık bir atıfta bulunarak iki ülkenin "bağımsız yaşamamızı istemeyen ortak düşmanları" olduğunu da sözlerine ekledi.
İki taraf, Maduro'nun geçen yıl Haziran ayında Tahran'a yaptığı ziyarette imzalanan 20 yıllık işbirliği anlaşmasına uygun olarak yıllık ticaretini iki aşamada 3 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkarmayı kabul etti.
Raisi'nin Karakas'a ilk ziyareti, İran'ın ülkenin rafinerilerini ayakta tutmada kilit bir rol oynamasıyla birlikte, ABD yaptırımlarının zayıflaması sırasında Venezüella petrol ihracatı artmaya devam ederken geldi.
Maduro, sembolik ama önemli bir hamleyle, Ocak 2020'de ABD'nin Bağdat Uluslararası Havaalanı dışında bir insansız hava aracı saldırısında öldürülen İran'ın ünlü askeri generali Kasım Süleymani'nin büstünü Venezüella'nın efsanevi bağımsızlık liderinin son dinlenme yerine yerleştirme planını duyurdu.
'Yankee eve git'
Reisi'nin Nikaragua'daki üç ülkeyi kapsayan turunun ikinci ayağında, öldürülen İran askeri komutanı önemli görünmeye devam etti. Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, Süleymani'nin "Yankee emperyalizmi" tarafından öldürülmesine karşı övgüler yağdırdı.
Ortega, "Yankee emperyalizmi tarafından teröre karşı savaşırken katledilen General Kasım Süleymani başta olmak üzere İran'ın tüm kahraman ve şehitlerini kahramanlarımız ve şehitlerimizle birlikte saygıyla anıyoruz."
İran cumhurbaşkanı ise Washington'ın "halkımızı tehditler ve yaptırımlarla felç etmeye" çalıştığını ancak başarısız olduğunu söyledi ve ABD'nin iki "bağımsız ülkeye" yönelik yaptırımlarını sertçe eleştirdi.
Reisi, "Latin Amerika ülkeleri ve bölgelerdeki diğer bağımsız ülkeler arasındaki işbirliği, yaptırımları etkisiz hale getirmeye ve (ülkelerin) kapasitelerini artırmaya yardımcı olabilecek birlik oluşturabilir" dedi.
Latin Amerika turunun son ayağında, İran cumhurbaşkanı ve beraberindeki İran heyeti, onlarca yıllık ABD ekonomik kuşatması altında acı çeken başka bir ülke olan Küba'ya gitti ve burada işbirliğini artırma sözü veren Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel ile kapsamlı görüşmeler yaptı. İran ile.
Diaz-Canel, yaptırımlardan etkilenen iki ülke arasındaki dostluk ruhuna işaret ederek, "İran Devlet Başkanı'nın Küba ulusuna yönelik bu yaptırım koşulları altında ülkemize gelmesi, İran'a olan inancımızı ve inancımızı güçlendiriyor" dedi.
"Venezuela, Nikaragua, Küba ve İran, Yankee emperyalizminin ve müttefiklerinin yaptırımlarına, tehditlerine, ablukalarına ve müdahalelerine kahramanca göğüs geren ülkeler arasında yer aldı."
Buna uygun olarak, Raisi'nin Havana ziyaretinden haftalar önce, İran ve Küba, Biden yönetimi tarafından terörle mücadelede "tam olarak işbirliği yapmadıklarını" söylediği ülkeler olarak listelendi.
Paylaşılan bir miras
Reisi'nin gezisi, siyasi dayanışmanın sınır tanımadığını da gösterdi. Fidel Castro ve Hugo Chavez, İran'da ve daha geniş bölgede hayranlık uyandırırken, Kasım Süleymani'nin Latin Amerika'da büyük bir takipçisi var.
İran cumhurbaşkanının Latin Amerika turu, çıkarlarını güvence altına almak ve onları tecrit etme veya unutulmaya yüz tutma girişimlerini etkisiz hale getirmek için ABD tarafından yaptırım uygulanan ülkelerin dirençliliğini tartışmalı bir şekilde gösteriyor.
Tur, Washington'un baş ekonomik rakibi olan Çin'in aracılık ettiği bir anlaşmada bölgesel rakipler İran ve Suudi Arabistan arasındaki yakınlaşmanın yanı sıra tek kutuplu bir dünya düzeninden çok kutuplu bir dünya düzenine dramatik geçişin ardından Batı Asya'yı kasıp kavuran hareketli diplomasi hamlesinin ortasında geldi.
Venezuela'nın Karakas'taki devlet haber kuruluşu TeleSUR'a verdiği röportajda Reisi, ABD'nin eskiden Latin Amerika'yı "arka bahçesi" olarak gördüğünü, ancak bölgenin artık "insanların ruhu sayesinde" egemenliğin tadını çıkardığını söyledi. İran ve Latin Amerika'nın çıkarları ve hedefleri”.
İran, 44 yıldır (1979 devriminden bu yana) bağımsızlığını korudu ve kimsenin bize boyun eğdirmesine izin vermedik. Biz kimseye zulmetmeyiz ve kimsenin de bize zulmetmesini asla kabul etmeyeceğiz. İrademiz ekonomik refahın tadını çıkarmak ve büyümek.”
Bu, herkese boyun eğdirmek isteyen baskın bir sistem karşısında bağımsız olmak isteyen insanların iradesi olan bir irade savaşıdır” dedi.
İran izole değil
Bu sözler, Reisi'nin beş günlük turunun İran ile Latin Amerika ülkeleri arasındaki stratejik ve ekonomik işbirliğini genişletmenin ötesine geçen, kendi arka bahçesinde 'Büyük Şeytan'ın gözlerinin içine bakmak ve yeni ABD'yi duyurmak için sembolik bir mesaj taşıdığını gösteriyor.
Ziyaret başka bir güçlü mesaj taşıyordu: ABD Donanması, gemilerini ABD anakarasından 7.000 mil uzaktaki Basra Körfezi'ne yerleştirebilir ve İran'ın Irak'tan Bahreyn'e komşu bölgelerinde askeri üsler ve filolar kurabilirse, İran da Amerika'nın arka bahçesindeki ayak izini genişletebilir.
Aradaki fark, ABD'nin işgaller ve askeri müdahaleler için bahaneler üretmesi gerektiğidir: Var olmayan kitle imha silahları ve Teröre Karşı Savaş, son zamanlardaki iki örnektir. ABD, ancak şimdi -on yıllarca süren yanlış alarmlar ve sürekli, yıkıcı çatışmalardan sonra- etkisinin küresel olarak değer kaybettiğini görüyor. Aynı zamanda, İranlılar davet ediliyor ve sıcak bir şekilde kucaklanıyor, bunun örneği sadece son Latin Amerika turunda değil, geçen ay Endonezya'da dünyanın diğer ucunda.
Diplomatik cepheyle de meşgul olan İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian 18 Haziran'da tweet attı :
“İslam ümmeti ile mazlum ve bilinçli bölge halkları arasında birlik ve kardeşlik için çaba sarf etmek; Siyonizme ve teröre karşı mücadelenin büyük kahramanının 30 yıldır uyumadığı plan aynıydı! Belli ki bu planın düşmanları var. Ancak planın ciddiyetle takip edilmesi önemlidir.”
İzole edilmekten çok uzak olan İran, Atlantikçi bir çizgiye ayak uydurma konusunda giderek daha isteksiz olan Küresel Güney'deki bağımsız ve egemen devletlerle aktif olarak önemli siyasi, ticari ve güvenlik bağlantıları kuruyor. Ticaret ve kalkınma anlaşmaları bir yana, Reisi'nin Latin Amerika turu, İran'ın en üst düzey yetkililerinin Amerika'nın arka bahçesinde yalpalayarak dolaştığını, Washington'ın yaptırımlarına ve diktalarına meydan okuyarak ABD'nin gücünün ne kadar azaldığını göstermek için tasarlandı.(The Cradle-Tercüme: İsrail Post)