Yeni Zelanda hükümetinden Filistin devletini tanıma adımı
Yeni Zelanda Başbakanı Chris Hipkins, Şubat ayında Filistin'in Avustralya, Yeni Zelanda ve Pasifik Genel Delegasyonu'nun başkanı olarak görev yapan İzzet Salah Abdulhadi ile bir toplantı gerçekleştirdi.
Bu eylem, Yeni Zelanda'yı, 193 üye ülkeden 139'unun halihazırda Filistin'in egemenliğini tanıdığı Birleşmiş Milletler'de gözlemlenen hakim görüşle uyumlu hale getirecek. Yeni Zelanda Yeşiller Partisi daha önce parlamentonun Filistin'i bir devlet olarak tanımasını isteyen bir önerge sunmuştu.
"Filistin İçin Adalet" gibi sosyal örgütler bu taahhüde desteklerini ifade ettiler.
Filistin için Adalet örgütü sözcüsü Neil Ballantyne, "İşçi Partisi'nin, seçildiği takdirde Filistin'i tanıma taahhüdünde bulunmak üzere Yeşiller Partisi'ne katıldığını görmek harika. Bunu yaparak, Aotearoa Yeni Zelanda'nın nükleer silahlardan arınmaktan apartheid'e karşı çıkmaya kadar dış politika konularında bağımsız ve ilkeli duruşlar alma geleneğini sürdürüyorlar." ifadelerini kullandı.
Yeni Zelanda, Filistin'i resmi olarak egemen bir devlet olarak tanımasa da İsrail işgalini sürekli olarak kınadı. Ayrıca Yeni Zelanda iki devletli çözümün güçlü bir savunucusu oluyor. Halihazırda Filistin'in BM'deki statüsü, 2012 yılında "gözlemci varlık" statüsünden yükseltilen "üye olmayan gözlemci devlet" statüsündedir.
Ancak Filistin'in BM'ye tam üye olabilmesi için BM Güvenlik Konseyi'nin onayı ve ardından BM Genel Kurulu'nda oylanması gerekiyor. Filistin, 2011 yılında BM'ye tam üyelik başvurusunda bulundu ancak İsrail'in en büyük destekçisi olan ABD liderliğindeki Batılı devletlerin hakim olduğu BM Güvenlik Konseyi'nde gerekli desteği alamadı.
Filistin Yönetiminden (PA) üst düzey Filistinli yetkililer, uluslararası topluma, başkenti Doğu Kudüs olan, 1967 sınırlarında bağımsız bir Filistin devletini tanıma çağrısında bulundu ve bu devletin Birleşmiş Milletler'e tam üyeliği için tam destek talep etti. Gözlemciler, sözde iki devletli girişimin zayıfladığını, İsrail ve Batılı müttefikleri tarafından sistematik olarak ihlal edildiğini ve uygulamanın oldukça zor hale geldiğini söylüyor.
Haziran ayında Filistin direniş hareketi HAMAS, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun işgalci rejimin Filistin halkının bağımsız devlet özlemini ortadan kaldırma planlarına ilişkin açıklamalarının İsrail'in “faşist” doğasının gereği olduğunu söyledi.(Ajanslar)