Batı medyasının Gazze’deki soykırıma ‘katkısı’
Press TV, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşıyla ilgili olarak Batı basınında yer alan haber başlıkları incelendiğinde, haberlerin son derece taraflı ve çarpıtmalarla dolu olduğunun açıkça görüldüğünü belirtti.
İsrail rejiminin kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilere karşı saldırı başlattığı 7 Ekim'den bu yana, Batılı devletlerin süregelen soykırımı aklamak için ellerinden geleni yaptığını söyleyen Press TV, Batılı devletlerin bir uzantısı olan ana akım Batı medyasının da aynı çizgide hareket ettiğini öne sürdü.
Press TV’nin internet sitesinde yer alan yazıda, başta ABD ve İngiltere olmak üzere Batı'nın önde gelen gazete ve haber kanallarının manşetlerinin, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşıyla ilgili gerçekleri kasıtlı olarak çarpıtmaya çalıştığı belirtildi.
Söz konusu yazıda, “Filistinliler insanlıktan çıkarılmaya ve yaşadıkları trajedi küçümsenmeye çalışılırken, İsrail rejimi ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan yerleşimciler mağdur ve acı çeken taraflar olarak gösterilmiştir.” denildi.
“Gazze'ye yönelik soykırım savaşında 7 Ekim'den bu yana 13.000'den fazla çocuk ve bir o kadar da kadın olmak üzere 29.300'den fazla Filistinli öldürüldüğünü.” söyleyen Press TV, “ancak Batılı medya kuruluşları onları soğuk istatistiklere indirgeyerek insanlıktan çıkarmaya çalıştı.” dedi.
Press TV, “İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşıyla ilgili olarak son aylarda Batı basınında yer alan haber başlıklarını incelediğimizde, haberlerin son derece taraflı ve çarpıtmalarla dolu olduğunu açıkça görüldüğünü” kaydetti.
Yazıda, Batı basınında yer alan haberlere örnekler ve onlara yapılan yorumlar da şu şekilde yer aldı:
1- “Refah'a sığınan Gazzeliler yine kaçıyor”
New York Times'ın 15 Şubat tarihli bir manşeti, Batı medyasının Gazze'de yaşananları haberleştirirken nasıl yanıltıcı propagandaya başvurduğunu gösterdi. İsrail rejiminin Gazze'nin güneyindeki Refah'ta ne yaptığından ya da 1,4 milyon Filistinlinin neden toparlanıp sürekli yer değiştirdiğinden hiç bahsedilmiyor.
Manşet önerisi: İsrail Filistinlilerin gittiği her yeri bombalayıp saldırırken Gazze'de hiçbir yer güvenli değil.
***
2- “BM, Gazze'de her 4 kişiden 1'inden fazlasının savaş nedeniyle açlık çektiğini söylüyor”
Washington Post gazetesinin 21 Aralık tarihli manşetinde, aslı AP'ye ait olmak üzere, Birleşmiş Milletler'in her dört Gazzeliden birinin savaş nedeniyle açlıktan öldüğünü söylediği belirtiliyordu. Bu savaşın kimin savaşı olduğu ve Filistinlilere karşı yürütülen bu soykırım savaşında açlığı kimin bir silah olarak kullandığı belirtilmemiştir.
Manşet önerisi: BM Gazze'de her 4 kişiden 1'inin açlıktan öldüğünü çünkü İsrail'in gıdayı bir silah olarak kullandığını söylüyor.
***
3- “Beş yaşındaki Filistinli kız çocuğu, ölü akrabalarıyla birlikte arabada sıkıştıktan sonra ölü bulundu”
CNN'in 10 Şubat tarihli manşeti, 5 yaşındaki Filistinli kız çocuğu Hind Receb'in öldürülmesiyle ilgiliydi. Haberde, Hind Receb'in nasıl kaybolduğu ve sonunda, ailesinin diğer üyeleriyle birlikte soğukkanlılıkla öldürülmüş olarak bulunduğuna değinilmeden, cinayet, dikkatlice ve kurnazca, bir ölüm olarak gösterilmiştir.
Manşet önerisi: Beş yaşındaki Filistinli kız çocuğu akrabalarıyla birlikte arabada mahsur kaldıktan sonra İsrail tarafından öldürüldü.
***
4- "Biden'ın Netanyahu'yu sivilleri korumak için 'inandırıcı' bir planı olması konusunda uyarmasının ardından İsrail saldırıları Refah'ı vurdu"
AP haber ajansının 12 Şubat tarihli manşetinde yer alan ve diğer ana akım medya kuruluşları tarafından da tekrarlanan bir habere göre, İsrail saldırıları, Başkan Joe Biden'ın Benyamin Netanyahu'yu sivilleri koruması konusunda "uyarmasının" ardından Gazze'nin güneyindeki Refah kentini hedef aldı. Haberde ABD hükümeti ve müttefiklerinin mali yardım ve silahlarla bu saldırıya nasıl yeşil ışık yaktığına değinilmedi.
Manşet önerisi: Biden sivilleri korumak için hiçbir şey yapmayınca İsrail Refah'ı vurdu.
***
5- "İsrail'in Hamas'a karşı savaşı Gazze'deki hastaneleri hedef alıyor"
Reuters'ın 11 Kasım 2023 tarihli bir manşeti, İsrail'in Gazze'deki bombardımanının sivilleri değil, Hamas direniş grubunu hedef aldığı söylemini öne çıkarmaya çalışıyordu. Rejim tarafından tahrip edilen hastaneler, üniversiteler, mülteci kampları ve diğer sivil altyapıdan hiç bahsedilmiyordu.
Manşet önerisi: İsrail'in Gazze'deki hastanelere, gazetecilere, çocuklara ve sivillere yönelik savaşı devam ediyor.
***
6- "Netanyahu, saldırı yaklaşırken İsrail ordusuna bir milyondan fazla kişiyi Refah'tan tahliye etme planı hazırlama talimatı verdi"
CNN'in 9 Şubat tarihli bir manşeti, manipülatif bir şekilde, İsrail başbakanını Refah'taki insanları önemseyen ve kara harekatına başlamadan önce onların tahliye edilmesini isteyen bir ‘mesih’ olarak yansıtmaya çalıştı. Güney kentinde her gün yüzlerce Filistinlinin öldürüldüğü gerçeği göz ardı edildi.
Manşet önerisi: Netanyahu İsrail ordusuna Filistinlileri Gazze'den etnik olarak temizleme talimatı verdi.
***
7- "Arap ülkeleri ABD'nin ateşkes kararını veto etmesini kınadı"
ABD'nin Gazze'de insani ateşkes çağrısında bulunan karar tasarısını veto etmesinin ardından 10 Aralık 2023'te New York Times gazetesinde yer alan bir manşette, Arap ülkelerinin bu adımı eleştirdiği belirtiliyordu. Gerçek şu ki, ülkelerin çoğunluğu ABD'nin vetosunu kınamış, ancak ABD bunu görmezden gelmişti.
Manşet önerdi: Dünyanın büyük çoğunluğu ateşkes kararını veto eden ABD'yi kınadı.
***
8- "İsrail'in bir sonraki hedefi Gazze'nin güneyi. ABD itidal çağrısı yapıyor"
İsrail ile Hamas arasındaki geçici ateşkes sona ermeden önce, 1 Aralık 2023'te New York Times'ta yer alan bir başka manşette, İsrail'in Gazze'nin güneyine saldırmak üzere harekete geçmesi üzerine ABD'nin itidal çağrısında bulunduğu belirtiliyordu. Manşet, Biden yönetimini Gazze'nin güneyindeki katliamdan uzak tutmaya çalışırken, İsrail rejiminin orada ABD tarafından tedarik edilen silahları kullandığı gerçeğini göz ardı ediyordu.
Manşet önerisi: İsrail'in bir sonraki hedefi tüm Gazze. ABD bunu durdurmak için hiçbir şey yapmayacak.
***
9- "Samir Ebu Dakka: El-Cezire kameramanı İsrail'in Gazze'de insansız hava aracıyla düzenlediği saldırıda öldürüldü"
BBC'nin 16 Aralık 2023 tarihli bu manşeti, Gazze'de bir Filistinli gazetecinin daha öldürüldüğünü (sayı 131 oldu), failden bahsetmeden bildiriyor. Özellikle 7 Ekim'den bu yana, İsrail rejimini kuşatma altındaki bölgede işlediği suçlardan aklamak, BBC de dahil olmak üzere Batılı medya kuruluşlarının standart bir çalışma prosedürü oldu.
Manşet önerisi: 'Samir Ebu Dakka: El-Cezire kameramanı İsrail'in insansız hava aracıyla Gazze'ye düzenlediği saldırıda öldürüldü.
10- "Ölümcül hava saldırısı Gazze'de birçok kişinin kaçtığı bölgeyi vurdu"
New York Times'ın 29 Aralık 2023 tarihli manşetinde İsrail hava saldırısının Gazze'de çok sayıda insanın sığındığı bir bölgeyi hedef aldığı belirtiliyordu. Gerçek şu ki bölge, İsrail rejiminin Filistinlileri oraya taşınmaya zorlamasının ardından bombalandı -onları tek bir yerde toplamak ve bombalamak için.
Manşet önerisi: İsrail'in ölümcül hava saldırısı Gazze'de İsrail'in Filistinlilere taşınmalarını söylediği bölgeyi vurdu.
***
11- "İsrail güneye doğru ilerlemeye devam ederken, yerinden edilmiş Gazzeliler nereye gideceklerini merak ediyor"
New York Times'ın 6 Şubat tarihli manşetinde İsrail'in Gazze'nin güneyine yönelik planlı işgaline atıfta bulunularak, yerinden edilen 'Gazzelilerin' nereye sığınacaklarını merak ettikleri belirtiliyor. Gerçek şu ki İsrail rejimi Filistinlileri gittikleri her yerde bombalamaya yemin etmiştir.
Manşet önerisi: İsrail gittikleri her yeri bombalamaya devam edeceğine söz verirken Gazze'de yerlerinden edilen Filistinliler nereye gideceklerini merak ediyor.
***
Geçtiğimiz hafta Tahran'da düzenlenen bir etkinlikte konuşan Hamas sözcüsü Usame Hamdan, Direniş medyasınnın İsrail'in Gazze savaşına ilişkin anlatısını bozguna uğratmadaki rolünü selamlayarak medyanın oynadığı önemli role atıfta bulunmuştu.
Hamdan, gazetecilerin savaş alanında savaşanlardan daha az rol oynamadığını, bu nedenle İsrail rejiminin kuşatma altındaki şeritte gazetecileri kasıtlı olarak hedef aldığını vurgulamıştı.(Prestv)