İsrail, Lübnan'da vekil güç arıyor
İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid, 1980'lerde İsrail'in Güney Lübnan'ı işgalinde önemli bir rol oynayan Güney Lübnan Ordusu'nun (GLO) yeniden canlandırılmasını önerdi.
İsrail, 1980'lerde Güney Lübnan'ı işgal etmesine yardımcı olacak bir vekil güç olarak Güney Lübnan Ordusu'nu (GLO) kurdu.
The Cradle'a göre, The Economist'te 8 Ekim'de yayınlanan bir görüş yazısında Lapid, “Lübnan'ın siyasi yapısının yeniden düzenlenmesi ve daha da önemlisi ordusunun yeniden inşa edilmesi” çağrısında bulundu.
Lübnan'da rejim değişikliğini savunan Lapid şunu dedi:
“Uluslararası toplumun, seçimler yapılana ve yeni bir hükümet kontrolü ele alana kadar belirli bir süre için Lübnan'ın sivil hayatını yönetecek bir tür gözetim komitesi ataması gerekecek.”
The Cradle, bu çabanın en önemli unsurunun, İsrail'e ve onun Batılı ve Körfez'deki vekillerine sadık, işbirlikçi bir Lübnan ordusunun kurulması olacağını belirtti.
Lapid şöyle devam etti:
“Lübnanlı askerler şu anda ayda 120 dolar kazanıyor ve bu para bile her zaman gelmiyor. Uluslararası anlamda ihmal edilebilir bir yatırımla, Avali Nehri'nin güneyinde konuşlanacak ve İsrail ile Hizbullah arasında tampon görevi görecek bir Güney Lübnan ordusu kurulabilir.
Geçmişte bu bölgede var olan Güney Lübnan Ordusu tamamen farklı ve daha sınırlı bir yapıdaydı. Daha da önemlisi, Lübnan'ın resmi ordusu olan Lübnan Silahlı Kuvvetleri'nden tamamen ayrı bir oluşumdu ve ülkenin hükümetinden koordinasyon ya da talimat almadan hareket ediyordu. Bu sefer farklı olmalı.”
İsrailli muhalefet lideri, yeni ordudaki askerlere ayda 500 dolar ödeyerek Lübnanlıları silah altına almanın kolay olacağını iddia etti.
Yeni askerler daha sonra Fransız, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD'li subaylar tarafından eğitilecek.
GLO, Lübnan hükümetinin iç savaş nedeniyle çökmesinin ardından 1976 yılında İsrail tarafından kurulmuştu; 1982'de İsrail'in Lübnan'ı işgali ve istilası sonrasında işbirlikçi bir güç olarak görev yaptı.
General Antoine Lahad liderliğindeki GLO, farklı dinlere mensup kişilerden oluşuyordu ancak gücün yüzde 60'ını Hıristiyanlar oluşturuyordu.
GLO lideri Lahad, söz konusu güvenlik bölgesinde nüfusun yüzde 75'ini oluşturan Lübnanlı Şiiler tarafından bir “İsrail yardakçısı” olarak görülüyor.
İsrail'in şu anda yok etmeye çalıştığı İslami direniş hareketi Hizbullah, İsrail'in Güney Lübnan'ı işgaline karşı Şii direnişinden doğdu.
1986 tarihli bir CIA değerlendirmesine göre GLO, İsrail'in güney Lübnan'da bir “güvenlik bölgesi” oluşturmasına yardımcı oldu.
Lübnan direnişine karşı mücadelede kayıpların büyük kısmını İsrail askerleri yerine GLO savaşçıları üstlendi ve böylece “siyasi olarak kabul edilemez İsrail kayıplarını en aza indirdi.”
CIA değerlendirmesinde GLO kayıplarının İsrail medyasında geniş yer bulmadığı ve kamuoyu üzerinde çok az etkisi olduğu da belirtiliyor.(YDH)