ABD'nin soykırıma yardımları yakından inceleniyor
İnsan hakları ihlalleri ve insani yardımın engellenmesi endişeleri nedeniyle silah transferine ilişkin soruşturmalar başlatıldığı, ABD yardımlarına yönelik incelemelerin yoğunlaştığı bildiriliyor.
El-Meyadin'in Wall Street Journal'a (WSJ) dayandırdığı haberine göre, ABD, Gazze'ye yönelik savaşın bir yıl önce başlamasının ardından İsrail'e verdiği askeri desteği önemli ölçüde arttırdı.
Katledilen binlerce kişiye rağmen ABD, İsrail'in “meşru müdafaa” hakkının öncelikli olduğunu savunuyor.
Yakın tarihli bir rapor, ABD'nin İsrail'e askeri yardım ve bölgedeki ABD operasyonları için bir yılda en az 22.76 milyar dolar harcadığını ortaya koydu.
Ayrıca Nisan ayında Kongre, İsrail için 14.1 milyar dolar içeren bir ulusal güvenlik paketini kabul etti.
Pentagon geçtiğimiz Ekim ayından bu yana ABD'nin İsrail'e verdiği askeri desteğin maliyetini açıklamadı ancak Brown Üniversitesi'nin Savaşın Maliyetleri adlı çalışmasına göre bu süre zarfında ABD'nin Ortadoğu'daki ekstra faaliyetleri 4.86 milyar dolara mal oldu.
ABD'nin şu anda yedi THAAD bataryasına sahip olmasına rağmen İsrail'e bir THAAD sistemi kurmanın maliyeti bilinmiyor.
İran'ın son füze saldırısına yanıt olarak ABD, işgale bir Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) sistemi ve bu sistemi kullanacak askerler gönderecek, bu sistem, gelen balistik füzeleri engellemeyi amaçlıyor.
Nisan ayında ABD ve vekilleri, Gerçek Vaat Operasyonu sırasında İran'ın füze saldırısını savuşturmak için İsrail'e yardım etmiş, F-15E Strike Eagles ve destroyer uçaklarını kullanarak çok sayıda füze ve insansız hava aracını engellemişti.
İsrail geçtiğimiz yıl Filistin ve Lübnan halklarını öldürmek için ABD yapımı silahlar kullandı.
Beyrut'ta Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah'ı öldürmek için ABD'de üretilen iki bin kiloluk patlayıcı kullanıldı.
Yaklaşık 14 bin tank mermisi ve 155 mm top mermisi 250 milyon dolardan fazla bir bedelle satılmıştır.
Son bir yıl içinde işgale yapılan 100'den fazla askeri satış arasında binlerce hassas güdümlü füze ve diğer ölümcül mühimmat da yer alıyor.
Ek izinler, örneğin 20 milyar dolarlık bir silah paketinin tamamlanması yıllar alacak ve teslimat 2026 ve sonrasında yapılacak.
ABD'nin İsrail'e yaptığı askeri yardımın büyük bir kısmı, ABD askeri teçhizat ve hizmetlerinin satın alınması için finansman sağlayan Dış Askeri Finansman programı aracılığıyla geliyor, ayrıca birleşik füze savunma sistemleri için yılda yaklaşık 500 milyon dolar yatırım yapıyor.
ABD 2009'dan bu yana füze savunması için 1,3 milyar doları Demir Kubbe sistemi için olmak üzere 3,4 milyar dolar harcadı, İsrail ayrıca 2018'de Gazze'ye yönelik savaşında kullandığı F-35 savaş uçağının ilk denizaşırı operatörü olarak modern ABD askeri teknolojisine erişime sahip.
İsrail'e yapılan askeri yardımlar yıllar boyunca neredeyse iki partinin de desteğini aldı.
Nisan ayında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a gönderilen 17 sayfalık bir notta USAID, üst düzey ABD diplomatlarına ABD yasalarının, ABD destekli insani yardımların ulaştırılmasını engelleyen hükümetlere silah sevkiyatının kesilmesini gerektirdiğini söyledi.
Mülteciler Bürosu da benzer bir değerlendirme yaptı.
ProPublica'ya göre hem Blinken hem de Başkan Joe Biden yönetimi iki ABD kurumunun vardığı sonuçları kabul etmeyi reddetti. (YDH)