BM kararı ile kurulan İsrail, BM kuruluşunu yasakladı
Siyonist işgal rejimi, 1967 tarihli UNRWA anlaşmasını feshederek BM'ye Filistinli mültecilere yönelik yardım faaliyetlerini durdurmasını bildirdi.
İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, 1967 yılında Siyonist rejim ile Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) arasında imzalanan anlaşmanın iptal edildiğini resmen Birleşmiş Milletler'e iletti.
Yediot Aharonot gazetesinin haberine göre Katz, Knesset'in geçen hafta UNRWA’nın İsrail’deki faaliyetlerinin sonlandırılmasını öngören yasayı onaylamasının ardından, bakanlık müsteşarı Jacob Blechstein’a anlaşmanın feshedildiğini bildirmesi talimatını verdi.
İsrail parlamentosu Knesset, UNRWA'nın İsrail'de, Filistin topraklarında ve kontrolü altındaki diğer bölgelerde faaliyet göstermesini yasaklayan iki yasayı kabul etti.
Yediot Aharonot, bu yasaların UNRWA’nın İsrail sınırları içinde temsilcilik açmasını, hizmet sağlamasını veya herhangi bir faaliyette bulunmasını engellediğini vurguladı.
UNRWA, Knesset’in kararını “Birleşmiş Milletler kuruluşlarına karşı tarihi ve benzeri görülmemiş bir tırmanış” olarak nitelendirerek kınadı.
Rejimin bu adımı, Filistinliler, Arap dünyası ve uluslararası toplum tarafından da tepki gördü.
Hamas, bu kararı reddederek, bunun “işgalcilerin Filistin halkına karşı sürdürdüğü savaşın ve saldırganlığın bir parçası” olduğunu belirtti.
Hamas ayrıca, İsrail’in bu hamlesinin, yerlerinden edilen Filistinli mültecilerin “dava ve geri dönüş haklarını tasfiye etmeyi” amaçladığını ileri sürdü.
İslami Cihad Hareketi de Knesset’in kararını “Filistin halkına karşı sürdürülen imha savaşı ve suç politikalarının devamı” olarak değerlendirdi.
Hareket ayrıca bu kararın, “Birleşmiş Milletler’e, kurumlarına ve uluslararası meşruiyete aleni bir hakaret” olduğunu ve tüm uluslararası kararlarla çeliştiğini vurguladı.
İsrail’in bu gerilimi tırmandıran adımları, bazı UNRWA çalışanlarının 7 Ekim 2023’teki saldırılara katıldığına dair iddialar üzerine gündeme geldi.
Fakat Birleşmiş Milletler, bu iddiaları reddederek UNRWA’nın “tarafsızlık ilkesine bağlı olduğunu ve yalnızca mültecilere destek sağlamaya odaklandığını” belirtti.
Yapılan bağımsız incelemeler de İsrail’in bu iddialarının asılsız olduğunu doğruladı.
UNRWA, Gazze, Batı Şeria, Suriye, Lübnan ve Ürdün'deki Filistinli mülteciler için hayati öneme sahip bir yardım kuruluşu.
Kuruluş, faaliyet gösterdiği bölgelerde 1,7 milyondan fazla Filistinli mülteciye hizmet sağlıyor.
Sosyal güvenlik ağı oluşturmak, Filistinlilerin kayıtlarını tutmak ve mültecilere destek vermek UNRWA’nın ana faaliyetleri olarak öne çıkıyor.
Kuruluş, bir yıldan uzun süredir devam eden çatışmalar nedeniyle Gazze’de 233 çalışanının hayatını kaybettiğini bildirmişti. (YDH)