Teneffüste Anadil Yasağına Tepki
Almanya'da okulda teneffüste anadil yasağı uygulandığına dair sık sık yeni haberler gündeme geliyor. Son olarak yasağın Bavyera eyaletinin Kleinwallstadt kasabasındaki bir ilkokulda uygulanması için velilere mektup gönderen okul yönetimine tepkiler dinmiyor.
Almanya'nın Aschaffenburg şehri yakınlarındaki Kleinwallstadt kasabasındaki Josef-Anton-Rohe Volkschule ilkokul yönetiminin teneffüslerde anadil yasağı uygulamaya çalışması her kesimden tepki gördü. Velilere mektup gönderen okul yönetimi, öğrencilerin teneffüslerde de Almanca konuşmaları gerektiği, aksi halde okuldan atmaya kadar varacak idari yaptırım uygulanacağını bildirdi. Okul müdürü Ottmar Waigand ise bu konuda medyaya açıklama yapmayacağını ve konuyu sadece velilerle görüşeceğini söyledi. Söz konusu mektupa ise şu ifadelere yer verildi: Okulumuzda derslerde ve ders harici teneffüslere sadece Almanca konuşulur. Buna uymayanlara "uyarı, sertleştirilmiş uyarı, okuldan atma" gibi idari cezalar uygulanır.
Alman Eğitim Bakanları da daha önce gündeme gelen uygulamaya genel olarak karşı olduklarını bildirmişlerdi. Bavera Öğretmenler Birliği Derneği (BLLV) Başkanı Klaus Wenzel, 200 - 300 öğrencinin olduğu bir okulda anadil yasağı takibinin zor olduğunu söyledi. "Teneffüsler, öğrencilerin dinlenmesi içindir. Bu süre zarfında çocukların andaillerinde konuşmaları mümkün olmalı." şeklinde konuşan Wenzel, "Ben müdür olsaydım, öğrencilerimin daha iyi Almanca konuşabilmeleri için bu adımı atmadan önce velilerle görüşür ve onlarla birlikte çözüm yolları arardım." dedi. Bu uygulamanın hiç hoşuna gitmediğini anlatan tecrübeli öğretmen, alınan kararların hukuki açıdan önce pedagojik ve insancıl olmasının gerekliliğine vurgu yaptı.
"UYGULAMA KANUNA AYKIRI"
Bavyera Eğitim Bakanlığı yetkilileri ise Bavyera'da öğrencilerin teneffüslerde sadece Almanca konuşmalarını öngören bir yasa olmadığını ve bu uygulamanın yasalara aykırı olduğunu açıkladı. Yetkililer, velilere konu hakkında müdür ile irtibata geçmelerini ve sorunu çözememeleri halinde resmi okul dairelerine (Schulamt) başvurmalarını tavsiye etti.
Hür Seçmenler Partisi eğitim sözcüsü milletvekili Günther Felbinger de yasağa gerekçe olarak, veli ve okul yönetiminden oluşan Okul Forumu'nun (Schulforum) vereceği kararın gösterilebileceğine dikkat çekti. Felbinger, bu forumun öğrenci, veli ve öğretmeni ilgilendiren konularda karar verme hakkı olduğuna parmak bastı. Teneffüslerde Türkçe yasağı koyulması için forumun karar alıp almadığının önemli olduğunu savunan Felbinger, veli ve okul yöneticilerinden oluşan forumun böyle bir karar almaması durumunda okul yöneticisinin kafasına göre yasak koyamayacağını belirtti. Buna göre velilerin okul aile birliklerine katılıp, alınacak kararlarda etki yapmaları daha da önem kazanmış oldu.
Anadil yasağının yasalarda yeri olmadığını anlatan Hür Demokrat Partili (FDP) eğitim sözcüsü Renate Will de okul müdürü, öğretmenlerin seçtiği iki öğretmen ve okul aile birliği başkanı ile iki üyesinden ve öğrenci sözcülerinden oluşan 9 kişilik forumun (Schulforum) vereceği kararın yasakta etkili olacağını ifade etti. Bu durumla karşılaşan velilerin, okul yönetimi ile irtibata geçmesini tavsiye eden milletvekili Will, sorunun konuşarak çözülmesinin yerinde olacağını ifade etti. (CİHAN)