İstanbul'daki CIA toplantısı bu otelde yapılmış
Darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz'da CIA ajanı Henri Barkey'in İstanbul Büyükada'da yaptığı toplantıya kimlerin katıldığına dair ayrıntılar gün yüzüne çıktı. Erdoğan halkı darbeye karşı sokağa çağırırken, o toplantıya katılan biri Twitter'da 'cumhurbaşkanı komşu ülkeye kaçıyor' yalanını yaymış.
İstanbul Büyükada'da 1919'daki işgal günlerinde İngiliz Ordu Karargâhı olarak kullanılan Splendid Otel, 15 Temmuz'da CIA'ya çalışan ABD'li profesör Henri Barkey'in de aralarında olduğu çoğu yabancı 17 ismin gizemli bir toplantısıyla gündeme geldi.
Darbe girişiminin yaşandığı gün Türkiye'ye giriş yapan ve sır toplantı sırasında sık sık ABD ile telefonda temas kuran Barkey, hain kalkışmanın başarısız sonuçlanmasıyla 19 Temmuz'da Türkiye'yi terk etti.
İstanbul Emniyeti'ne bağlı İstihbarat, Terör, Siber Suçlar ve Asayiş şubelerini alarma geçiren bu detay üzerine ekipler Büyükada'ya giderek otelin tüm görevlilerini sorguya aldı. Çalışanlar, "Barkey ve beraberindekiler, o gece sabaha kadar özel bir odada darbe girişimiyle ilgili gelişmeleri televizyondan takip etti" dedi.
Çoğu uluslararası konularda analist ya da öğretim üyesi olan kişiler ile Barkey'in, darbe günü 2'şerli 3'erli ekipler halinde otele giriş yaptıktan sonra otelin toplantı odasına geçtikleri ifade edildi.
Bu sırada Barkey, otel yetkilisine "Saat 16.00'da ve 18.00'de CNN International ve Amerika'nın Sesi'ne canlı bağlantı yapacağım. Bana gerekli altyapıyı sağlar mısınız?" dedi.
İddialara göre darbe gecesi toplantı salonunda Barkey ve beraberindekiler sürekli olarak telefonlarla konuşuyordu. Barkey'in yanında dizüstü bilgisayar dışında bir akıllı telefon ile internet bağlantısı olmayan eski bir cep telefonu olduğu belirtildi. Polis, Barkey'in resepsiyona bıraktığı çanın özel bir anlamının olup olmadığını araştırıyor. Otelin internetine ait 'log' kayıtları ve bilgisayarlar da incelemeye alındı.
Otelde kamera kaydı bulunmadığı ifade edilirken, polis yol üzerindeki özel bir mülkten, bir kafeteryadan ve iskele girişinden kamera kaydı aldı. CIA için çalışan ve doktorasını Pensilvanya Üniversitesi'nde yapan Barkey, örgütün Ortadoğu uzmanı ve ılımlı İslam teorisyeniydi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nda görev yaptı. "Türkiye'nin Kürt Meselesi" isimli eserini, CIA'nın Ortadoğu uzmanı Graham Fuller ile birlikte kaleme aldı. Eşi Elen Barkey CIA'nın üst düzey yetkilisiydi.
Geçmişte Barkey, Abdullah Öcalan'la görüşmek için İtalya'ya gitti. PKK'nın ABD'deki temsilcisi Kani Gulam'a Öcalan'ın İtalya'da kalması için referans mektubu yazdı. Barkey, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Washington'da yaptığı basın toplantısında da yer aldı. Zaman zaman Türkiye'ye gelen Barkey, Doğu ve Güneydoğu'da boy gösterdi.
Ekipteki AB konseyi üyesi trollük yaptı
Toplantıya katılanlardan Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı'nda görevli Ellie Geranmayeh Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'sokağa çıkın' çağrısından sonra 00.33'teki Twitter mesajında "Erdoğan, Facetime'dan CNN Türk'e bağlanıp halkın sokağa çıkmasını istedi. Bu sırada kendisi güvenlik için komşu bir ülkeye gidiyor" dedi.
Geranmayeh'in, bundan sadece 7 dakika önce "Türkiye uzmanı Henri Barkey'le birlikteyim. Kendisi birçok şeyin Erdoğan ve başbakanın tutuklanıp, tutuklanmamasına bağlı olduğunu söylüyor. Darbenin gerçekliğini tespit etmek için zamana ihtiyaç var" tweetini atması da dikkat çekti.
Pensilvanya yazılı çan bırakıp ayrıldı
17 kişilik gizemli ekipte yer alan FETÖ hayranı ABD'li profesör Henri Barkey 19 Temmuz'da otelden ayrılırken resepsiyoniste üzerinde Pensilvanya yazılı bir çan bıraktı. Barkey oteldeki bir garsona "Türkiye'ye ilk gelişimde HSBC patladı. İkinci gelişimde Gezi patlak verdi. Şimdi de darbe girişimi yaşandı" demesi dikkat çekti.
CIA toplantısına katılanların listesi:
'Erdoğan Almanya'ya sığındı' yalanını o yazmış
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'dan sığınma talep ettiği yalanını yayan ismin MSNBC kanalında çalışan Kyle Griffin olduğu ortaya çıktı.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'ya gideceği yalanı ortaya atılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'dan sığınma talep ettiği ancak Almanya'nın bu talebi reddettiği iddia edilmişti.
Sosyal medya kısa süreden yayılan bu iddianın kaynağı bulundu. ABD'li MSNBC kanalının yapımcısı Kyle Griffin'in Twitter hesabında 'Almanya' iftirasını ortaya attığı belirlendi.
Griffin'in, "Erdoğan'ın uçağına İstanbul'a iniş için izin verilmedi, Almanya'dan sığınma talep ettiği bildiriliyor" şeklinde ifadeler kullandığı görüldü.
O tweeti sildi
Griffin, yazdıklarının yalan olduğunun ortaya çıkmasının ardından tweetini sildi. ABDli yapımcı, daha sonra herhangi bir düzeltme ise yayınlamadı. (Sabah / Yeni Şafak)