Venezuela hükümeti ile muhalefet arasında çözüm sürecinin önü açıldı
Venezuela’da siyasi krizin devam etmesi ile bu ülkenin hükümeti ve muhalefet tarafları, bir araya gelerek mevcut siyasi krizin çözümlerinin arayışı için bir memorandum imzaladılar.
Yapılan müzakereler Norveç arabuluculuğu ile Meksika’nın başkenti Mexicocity’de düzenlendi. Venezuela hükümeti müzakereci heyeti başkanı Jorge Rodriguez tarafların bu müzakereler sürecinde bir anlaşmaya varabilmesini ümit ettiği belirtmişti.
Son yıllarda Venezuela’daki siyasi kriz iyice şiddetlenmiş durumdadır. Gerçekte Amerika son yıllarda aşırı siyasi ve ekonomik baskılar uygulayarak sadece bu ülkenin servetine ve kaynaklarına çökmek istemedi, diğer bir yandan da genel olarak Latin Amerika ülkelerindeki etkinliğini de arttırmak ve bu bölgeyi bir kez daha kendisinin arka bahçesi yapmaya çalıştı.
Buna rağmen Amerika’nın özellikle de Venezuela’ya karşı müdahaleci ve hasmane siyasetleri pratikte yenilgiye uğradı ve Venezuela cumhurbaşkanı Nicolas Maduro vatandaşlarının da destekleri ve ordunun sadakati ile konumunu korudu ve hatta ülkede bir kaç siyasi seçimi de kazanarak konumunu daha da güçlendirdi.
Yaşanan gelişmeler, Amerika tarafından desteklenen muhalefet lideri Juan Guaido’nun daha da zayıflamasına sebep oldu. Öyle ki kimi muhalefet partisi bile Guaido’nun girişimlerinden öfkelenerek yeni bir strateji izlemeye başlayarak Guaido’dan ayrıldı. Böylece Amerikan makamları bile Juan Guaido’nun yenilgisine itiraf etti. Nitekim önceki Amerika başkanı Donald Trump da açıklamalarında Venezuela muhalefet lideri Juan Guaido’ya güvenmediğini ve onun Amerika ve diğer ülkelerin tüm desteklerine rağmen yenildiğini itiraf etti.
Tüm bu itiraflara rağmen Amerika’nın Venezuela’ya karşı hasmane yaklaşımı hala devam etmektedir. Bu bağlamda Amerika’nın yeni başkan Joe Biden de selefi Trump gibi Venezuela’ya karşı yaptırım siyasetini devam ettirmektedir. Hâlbuki mevcutta koronavirüs pandemisi devam etmekte ve hastalık ile mücadele etmek için küresel bir işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak Amerika hükümeti bu konuya aldırmaan Venezuela hükümeti ve halkına yönelik baskı politikasını sürdürmektedir. Böyle bir ortamda Nicolas Maduro her defasında mevcut krizi sonlandırmak için muhalefet ile masaya oturmaya hazır olduğunu belirtmektedir.
Şimdi de Amerika siyasetlerinin yenilgiye uğradığı ve muhalefetin de siyasi arenada zafere ulaşmaktan ümidini kestiği bir sırada muhalif isimler seçimlere kadar geri kalan sürede konumlarını biraz da olsa güçlendirmek ve Venezuela siyasi arenasında varlık göstermek için çabalamaya başlamışlardır.
Her daim sorunların müzakere masalarında çözülmesini isteyen Nicolas Maduro ise bu hususta şöyle diyor: “Orijinal Venezuela kökenli, gerçek ve planlı bir gündemi incelemek için diyalog masasına oturmaya, sorunların çözülmesine ve barış ve egemenlik için anlaşmaya varmaya, Venezuela’ya karşı cinayet dolu yaptırımların bertaraf edilmesine hazırız.”
Şimdi de ilk tur müzakere süreci, tüm vatandaşların siyasi haklarının garanti altına alınması, seçim takviminin belirlenmesi, Venezuela’ya karşı uluslararası yaptırımların kaldırılması ve farklı siyasi gruplar ve kanatların yeniden canlandırılması gibi konuların gündeme alınması ile başlamıştır.
İmzalanan memoranduma göre ise iki taraf da bu ülkenin anayasasına dayalı düzene bağlı kalmaya, sosyal ve siyasi beraber yaşama ilkesine, şiddetin reddedilmesine ve Venezuela ekonomisini korumaya sorumlu kalacaklarına söz verdiler.
Zor bir müzakere süreci söz konusu olsa da görünen o ki Amerika müdahaleleri olmadan sırf Venezuela çıkarları çerçevesinde muhalefetin de durumu iyileştirecek bir strateji geliştireceği söylenebilir. Aslında bu müzakere süreci ve kazanımları Venezuela’nın siyasi geleceğini de belirleyecektir.(Ajanslar)