Ayasofya Aldatması!! /Fatih Bilgin
Kırk küsur yıl önce AYASOFYA bir müze iken gitmiştim ve o zamanda namaz kılmak için ayrılmış küçük bir yer zaten vardı!
Kırk küsur yıl önce AYASOFYA bir müze iken gitmiştim ve o zamanda namaz kılmak için ayrılmış küçük bir yer zaten vardı!
İHH'nın da aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde Filistin için düzenlediği yürüyüşte on binlerce kişi Beyazıt’tan Sultanahmet’e yürüdü. Yürüyüş sonunda katılımcılar Ayasofya Camii’ne ulaştı.
Avrupa'daki cami saldırılarına bir yenisi daha eklendi. Hollanda'nın başşehri Amsterdam'da bulunan Ayasofya Camisi'ne bira şişesiyle saldırı düzenlendi. Camları kırılan cami geçtiğimiz yılın sonunda da benzer bir saldırıya uğramıştı.
Hollanda’nın Amsterdam kentindeki Ayasofya Camii’nde ilk resmî nikah kıyıldı. Nikahı kıyılan ilk çift Zeynep sarı ile Hüseyin Karataş oldu.
Ayasofya Camii İmamı Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, istifa etti ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ndeki akademik görevine geri döndü.
AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin'le kadın cinayetlerine dair yaşadığı polemikle gündeme gelen Ayasofya İmamı Mehmet Boynukalın'dan yeni bir açıklama geldi.
AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, "Ayasofya'nın zincirleri kırıldı. Akif İnan'ın, hepimizin zihnimizde olan bir başka mesele de Mescid-i Aksa'nın zincirlerinin kırılmasıdır." dedi.
İslam İnkılabı Rehberi’nin Uluslararası İlişkiler Danışmanı Velayeti, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Ayasofya açıklamasına tepki gösterdi.
86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ilk bayram namazını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş kıldırdı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, yarın İstanbul Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde bayram namazı kıldıracak.
Rusya'nın UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Aleksander Kuznetsov: Türkiye, Ayasofya'da yapılacak restorasyon çalışmaları için UNESCO'dan bir heyeti İstanbul'a davet etme ve bilim kurulu oluşturma sözü verdi.
İran'daki Dünya İslami Uyanış Kurultayı Genel Sekreterliği, Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasına ilişkin bir bildiri yayınladı.
İran devlet televizyonu, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 86 yıl sonra yeniden ibadete açılmasını, "yüzyılın en önemli olaylarından biri" olarak niteledi.
İstanbul Valisi Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin bugünden itibaren 24 saat ibadete açık olması talimatı verdiğini açıkladı.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin açılışı için binlerce vatandaş İstanbul dışından şehre akın etti. Ayasofya Meydanı’nın dolmasıyla gidemeyen vatandaşlar ise soluğu Yenikapı Etkinlik Alanı’nda aldı.
İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten 1934'e kadar cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak kalan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla kılınacak cuma namazıyla yeniden ibadete açılacak.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "3 imam ve 5 müezzin arkadaşımızı inşallah Ayasofya Camisi'ne atıyoruz." dedi.
İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten 1934'e kadar cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak hizmet veren Ayasofya, 24 Temmuz'da kılınacak cuma namazıyla yeniden ibadete açılacak.
Endonezya Müslüman Gazeteciler Birliği, Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılmasından dolayı Türkiye’yi tebrik etti.
Irak'ta alim Şii dini merci Şeyh Cevad el-Halisi, Ayasofya'nın ibadete açılması kararının tüm Müslümanlar için büyük müjde ve sevinç olduğunu belirtti.
Ayasofya'nın 86 yıl sonra yeniden ibadete açılması sonrası değerlendirmelerde bulunan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın açıklamaları sonrasında Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Erbaş hakkında suç duyurunda bulundu.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Kültür, Gençlik ve Bilgi Geliştirme Bakanı Noora Al Kaabi, “Ayasofya binlerce yıldır tarihi bir dönüm noktası olmuştur. Statüsünü değiştirmek kültürel değerine zarar verecektir” dedi.
Avrupa Birliği, Ankara ile yaşanan Doğu Akdeniz geriliminde Türkiye'ye yönelik yeni yaptırımlara hazırlanıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığından, Ayasofya Camisi'nde bulunan resimlerin, burada kılınacak namazların sıhhatine engel teşkil etmediği bildirildi.
HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, Danıştay’ın, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ettiğine ilişkin yaptığı açıklamada, kararın yerinde ve sevindirici olduğunu söyledi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Ayasofya'nın ibadete açılması kararından mutluluk duyduklarını söyledi.
Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla birlikte bundan sonrası için neler olacağına yönelik çok sayıda soru ve görüş sosyal medyada dillendiriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri merak edilen soruları yanıtladı...
UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde olan Ayasofya'nın Danıştay'ın 1934 tarihli müze kararını bozması ve ardından açıklanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile camiye çevrilmesi başta Yunanistan, ABD, AB ve Rusya olmak üzere uluslararası toplamda tepkiyle karşılandı.
Millete Sesleniş konuşması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hazırlıkları süratle tamamlayarak 24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazı ile birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz."dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararını "hayırlı olsun" mesajıyla paylaştı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, sosyal medyayla ilgili düzenleme hazırlığı ve Ayasofya'nın ibadete açılması tartışmalarına ilişkin soruları yanıtladı.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ayasofya'nın müze olarak korunması çağrısında bulundu.
Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davayı görüştü. Danıştay, kararını 15 gün içinde açıklayacak.
Hürriyet Yazarı Nedim Şener, Ayasofya ile ilgili olarak eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile görüştü.
Son günlerde gündemde olan "Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi" anketlerde de kendine yer buldu. Sonuçlara göre vatandaşların yüzde 73,3'ü Ayasofya'nın ibadete açılmasını istiyor. Yüzde 22,4 ise bu fikre karşı çıktı.
Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da 20 yıldır Müslümanların hayallerini süsleyen Ayasofya Camii, Schinkel nehri kıyısında yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye gelen ve dün Ankara'da çeşitli temaslarda bulunan Çipras, bugün de İstanbul'da bazı ziyaretlerde bulunacak.
Dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli anıtları arasında yer alan, mimarisi, ihtişamı ve işlevselliği yönünden sanat dünyası açısından önemli bir yer teşkil eden Ayasofya, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.
Muş Alparslan Üniversitesi öğrencileriyle bir araya gelen Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, 'Ayasofya'nın kurtulduğu zaman Mescid-i Aksa'da kurtulacaktır' dedi.
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı Ayasofya'da protesto edildi.