Tanıklar mahkemede İsrail katliamını anlattı
Mavi Marmara saldırısına ilişkin dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Ashknazi'nin yargılandığı davada, mağdurlardan Qashoo, "Kafama helikopterden İsrail askeri düştü, ateş etmesini 2 Türk engelledi" dedi.
Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine, Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de aralarında yer aldığı 4 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, haklarında yakalama kararı çıkarılan sanıklar katılmadı. Tarafları, avukatları temsil etti.
Duruşmada ifade verecek olan 19 yabancı aktivistin kimlik tespiti yapıldı. Kimlik tespitlerinin ardından mağdur sıfatıyla ifade veren Malezyalı aktivist Halim Redzuan, olay günü yaşadıklarını anlattı.
Redzuan, İsrail askerlerinin gemiye girdikten kısa süre sonra kendisini bağladıklarını ifade ederek, ''Ateş edildiğini gördüm. Askerler, havadan ve denizden saldırdılar'' dedi.
Mağdur sıfatıyla ifade veren İngiltereli Osama Qashoo da gemide 2. katta bulunduğunu ve uluslararası medyayla ilgilendiğini belirterek, video kamerasının ışığını, kendilerine yaklaşan gemilerde ne olduğunu görmek için kullandığını söyledi.
Gemilerde silahlı askerlerin olduğunu anlatan Qashoo, bu askerlerin Mavi Marmara'ya çıkmasını engellemeye çalıştığı sırada helikopterleri fark ettiğini bildirdi. Qashoo, ''Silah sesleri geliyordu. Kafama yukarıdan bir şey düştü, ilk başta ne olduğunu anlamadım. Sonra İsrail askeri olduğunu gördüm. Yerde bağırarak ağlıyordu. Silahını bana doğrulttuğunu görünce kameramı fırlattım, 2 Türk arkadaşım bana ateş etmesini engelledi'' diye konuştu.
Qashoo, içeride şehitlerin ve yaralıların olduğunu belirterek, İsrail askerlerinin güvertede dolaştığı sırada dışarı çıkıp onlarla konuşmayı denediğini söyledi.
Konuşmaya çalıştığını ancak İsrail askerlerinin kendisini dövdüğünü aktaran Qashoo, ''Askerler 5 dakika sonra gaz bombaları ve köpeklerle saldıracaklarını söylediler. Yaralıların olduğunu 5 dakika içinde çıkmamızın imkansız olduğunu söyledim. Yaralıların hemşire ve doktorlarla kalmasına karar verdiler. Yaralılar acı çekerken askerler gülüyordu'' dedi.
Qashoo, limana yanaştıktan sonra bir hapishaneye götürüldüğünü anlatarak, sürekli dövüldüğünü, yemek verilmediğini ve el konulan eşyalarının da geri verilmediğini belirtti.
ABD vatandaşı David Schermerhorn da saldırı esnasında ''Challanger 1'' gemisinde bulunduğunu, güvertede 3 kadının yaralandığını ve gözünde gaz bombasının patladığını vurgulayarak, ''Her ay bu yüzden aşı oluyorum'' dedi.
İskoç Jamaluddin Elshayyal ise saldırı sırasında Mavi Marmara gemisinde bulunduğunu belirterek, medyayla ilgilendiğini ve iki kişinin ölümüne şahit olduğunu anlattı.
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada mağdur olarak dinlenilen Faslı Abdassamed Fathi, bir arkadaşının gözünden vurulduğuna şahitlik ettiğini belirterek, "Bu insanların cezalandırılmasını istiyorum" dedi.
Mağdur Ürdünlü Ahmad Altarawneh, 10 kişinin ölmesinin, kendilerinin saldırı sonrası sorgu çadırlarına götürülmesinin bir planın göstergesi olduğunu öne sürdü.
Mağdur Cezayirli Hamid Zaatchi ise gemiye yapılan saldırının planlı olduğunu ifade ederek, "Planlı olmasa önce saldırmak yerine durdurmayı denerlerdi" diye konuştu.
Mağdurların ifade verme işleminin ardından duruşma yarına ertelendi. (AA)