Teknoloji devleri çocuk ölümleri nedeniyle yargılanacak
Dünyanın en zengin 5 firması ve aynı zamanda teknoloji devleri olan Microsoft, Tesla, Apple, Google ve Dell, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki madenlerde yaşanan trajedide “suç ortaklığı” yapmakla itham ediliyor.
Dünyanın en büyük 5 teknoloji firması Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde (KDC) kobalt madenlerinde çalışmaya zorlanan çocukların ölümüne ortak olmakla suçlanıyor.
ABD merkezli Uluslararası Hak Savunucuları (IRA) adlı kuruluş, akıllı telefon, elektrikli araba ve bilgisayar teçhizatında kullanılan kobaltın çıkarıldığı madenlerde çalıştırılan bazı çocukların ölmesi ve yaralanmasının ardından mağdur 14 aile adına dava açtı.
Davada, Tesla, Apple, Microsoft ve Dell’in yanı sıra Google’ın çatı kurumu Alphabet gibi teknoloji devlerine suçlamalar yöneltildi.
Dava dilekçesinde söz konusu firmalar, aileler tarafından çocukların ölmesine ya da ciddi derecede yaralanmasına neden olan “zorla çalıştırma” sisteminin parçası olarak nitelendirildi.
Mahkeme belgelerine göre, ailelerinin içinde bulunduğu son derece ağır yoksulluk nedeniyle en küçüğü 6 yaşında bu çocukların işe gitmek için okulu terk etmek ve Britanyalı Glencore firmasının sahibi olduğu madende çalışmak zorunda kaldığı belirtildi.
Kobalt kaynaklarının kullanımına dair teknoloji devlerinin toplu halde yargıya taşınmasıyla bir ilk yaşanırken, Washington DC Bölge Mahkemesi’ndeki dava belgelerinde uzuvlarını kaybetmiş ve sakat kalmış çocukların fotoğraflarına da yer verildi.
Şikayet dilekçesinde ayrıca, söz konusu firmaların hepsinin daha güvenlikli koşulları sağlamak için kobalt tedarik zincirini gözden geçirme imkanına sahip olduğu ifade edildi.
Haftada 6 gün mesai, günde 1,5 dolar maaş
Aileleri temsil eden avukatlardan Terrence Collingsworth, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Lüks üretim yapan dünyanın bu en zengin firmaları, ucuz kobalt elde etmek uğruna çocukların ölmesine ve sakat kalmasına izin veriyor” dedi.
Haftada 6 gün çalışan çocukların bazılarına günde 1,5 dolar (yaklaşık 9 TL) ödendiği kaydedilirken, Collingsworth “Açlıktan ölmek ya da yiyecek bulmaya çalışırken hayatını riske atmak… Bu insanların önündeki seçenekler bunlar” diye ekledi.
Reuters’ın konuyla ilgili görüş aldığı Dell yetkilileriyse, çocuk işçi çalıştırmada “asla bilerek işlem yapmadıklarını” savunarak iddialarla ilgili soruşturma açtıklarını kaydetti.
Davaya konu olan 14 çocuktan 6’sı tünellerin çökmesi sonucu yaşamını yitirirken, diğerleriyse hayatlarını alt üst eden yaralanmalar ve geçirdikleri felç nedeniyle acı çekmeye devam ediyor.
KDC’nin devlet madencilik kurumu verilerine göre dünya genelinde kobaltın yüzde 70’inden fazlası bu ülke topraklarından çıkarılıyor.
Teknoloji endüstrisinde satılan milyonlarca üründe yer alan şarj edilebilir lityum bataryaların üretiminde kullanılan kobalta küresel talebin gelecek 10 yılda yüzde 7-13 aralığında artması öngörülüyor.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) kasım ayında yayımladığı raporda, KDC’den bakır ve kobalt temin eden madencilik firmalarına, bu ülkede yolsuzluk ve çocuk işçiliği konusunda daha fazla çaba harcamaları çağrısı yapılmıştı. (INT)