Kur'an-ı Kerim neden Ramazan ayında indirildi ?
Onbir ayın sultanı Ramazan namaz, oruç ve diğer ibadetlerle geçirilmesi gereken ve içinde birçok faziletler bulunduran zaman dilimidir.
Kur’an’ın bu ayda indirilmesi, Kur’an ile mübarek Ramazan ayı arasındaki statü ve derece ilişkisinden kaynaklanmaktadır.
Bakara suresi 185. ayeti: “O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır.”
Ramazan ayı neden bu kadar özel bir yere sahiptir? Ramazan ayının hakikati ve özü ile Kur'an arasında nasıl bir ilişki vardır?
Felsefi bir yaklaşıma göre varlık sistemi içerisinde incelenebilecek konulardan biri de, Kur’an ile Ramazan ayı arasındaki irtibatın mahiyeti ve münasebetidir. Kur’an-ı Kerim insanlık için bir kurtuluş rehperidir. İnsanı dünya ve ahiret saadetine ulaştırmak için gönderilmiştir.
Bu değerli nüshanın tek yazarı Cenab-ı Hak’tır ve O’nun iradesiyle nazil olmuştur. Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) layıkıyla bu kitaba uygun şekilde ev sahipliği yapmaktan başka bir görevi olmamıştır. Böyle bir kitabın durumuna uygun şartlarda ortaya çıkması gerekir.
Allah katında geçerli olan dini takvim kamerî aylardır, bu ayların efendisi ise mübarek Ramazan ayıdır. Kur’an-ı Kerim yüce bir konuma sahip olduğundan bu konuma uygun bir zamanda indirilmesi gerekir.
Kur’an-ı Kerim’in vahyedilmesi için en uygun zaman mübarek Ramazan ayıdır. Çünkü bu ay insanı temizliğe hazırlar ve Kur’an’ın manasını anlamasını sağlar. Allah, Bakara Suresi’nin 185. ayetinde, Kur’an’ın indirilmesini Ramazan ayının en önemli özelliklerinden biri olarak zikreder.(İqna)