Gemi Faciasına Boru Patlaması Neden Olmuş
İzmir'in Çeşme İlçesi'nin 23 mil açığında, gemiciler Sadettin Akdemir ve Süleyman Ballı'nın ölümüyle sonuçlanan Türkiye bayraklı 'Doğu Haşlaman' adlı geminin batmasıyla ilgili araştırmalar, facianın nedenini de ortaya çıkardı.
Halen yaklaşık 600 metre derinlikte bulunan Doğu Haşlaman gemisinin, bilirkişi incelemesinin ardından deniz suyu alıp vermeyi sağlayan (kinistin) borunun patlaması sonucu içeriye tonlarca suyun girmesiyle battığı ortaya çıktı. Savcılığın da gemi kazasıyla ilgili kovuşturmaya gerek olmadığına dair karar verdiği öğrenildi.
İstanbul'daki bir tersanede bakımı yapıldıktan sonra geçen yılın sonunda tekrar seferlere başlayan 'Doğu Haşlaman' gemisi, 25 Aralık'ta, Ukrayna'nın Nikolayev Limanı'ndan yük aldıktan sonra İsrail'in Ashdod Limanı'na gitmek için yola çıktı. Gemi 27 Aralık tarihinde saat 11.00 sıralarında, Çeşme'nin 23 mil açığındaki Yunanistan'ın Sakız ve Mikanos adaları arasında makine dairesinden su almaya başladı. Geminin, batmaya başlamasının ardından kaptanın acil yardım çağrısı üzerine bölgeye giden sahil güvenlik bot ve helikopterleri, denizcilere yardım etti. Gemide 11 mürettebat, kendilerine yardım eden başka bir gemiye alındı. Bu sırada fenalaşan ikinci kaptan Sadettin Akdemir ile aşçı Süleyman Ballı, helikopterle götürüldükleri İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamlarını yitirdi. İzmir Adli Tıp Kurumu'nda otopsileri yapılan Sadettin Akdemir ile Süleyman Ballı'nın kalp krizi sonucu öldükleri belirlendi.
AİLELERİNİ GEÇİNDİRMEK İÇİN ÇALIŞYORLARDI
Hayatını kaybeden Süleyman Ballı'nın, uzun yıllar restoranlarda aşçılık yaptıktan sonra 8 yıl önce uluslararası seferler yapan gemilerde çalışmaya başladığı belirtildi. 61 yaşındaki Ballı'nın, prim günlerinde eksik olduğu için gemilerde çalışmaya devam ettiği, 5 ay sonra emekliliği hak edecek olmanın hayalini kurduğu ortaya çıktı. Gemide ikinci kaptanlık yapan 4 çocuk babası Sadettin Akdemir'in ise, yaklaşık 30 yıldır aynı firmada ve gemide görev yaptığı, emekliliği hak etmesine rağmen ailesini geçindirmek için çalışmaya devam ettiği belirtildi.
DENİZ SUYU BORUSU PATLAMIŞ
Gemi kazasının ardından olayı araştırması için de savcılığın talimatıyla bilirkişi görevlendirildi. Bilirkişinin yaptığı araştırmalar sonrasında, kaza sırasında denizde fırtına bulunmadığı ve geminin de kurallara uygun olarak olması gereken güzergahta seyrettiği belirtildi. Geminin neden battığı ise yine bilirkişi incelemesinin arından ortaya çıktı. Halen yaklaşık 600 metre derinlikte bulunan Doğu Haşlaman gemisinin, deniz suyu alıp vermeyi sağlayan (kinistin) borunun patlamasıyla içeriye tonlarca suyun girmesiyle battığı tespit edildi.
SAVCILIK TAKİPSİZLİK VERDİ
Gemi kazasıyla ilgili soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcılığı da gelen Adli Tıp ve bilirkişi raporlarının ardından olayda kusurlu bulunmadığı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Karara ölen gemicilerin yakınlarının avukatlarının yaptıkları itirazlar da mahkemece reddedildi. (DHA)