Amerika'nın Güneydoğu Asya'da gerilimi arttıran eylemleri sürüyor
Güneydoğu Asya bölgesi, ABD'nin yeni otoriter politikalarının benimsenmesiyle birçok gerginliğe maruz kalmaya devam ediyor. Bu konuda Japonya Başbakanlığı yaptığı duyuruda, Kuzey Kore'nin, Japonya Denizi'ne doğru bir balistik füze fırlattığını belirtti.
Hiç şüphe yok ki Kuzey Kore'nin füze fırlatmasına ABD ve müttefiklerinin Güneydoğu Asya'daki askeri hareketleri neden oluyor ve ABD, Çin ve Kuzey Kore üzerinde baskı kurmak için bu ülkeleri sürekli olarak kışkırtmaya çalışıyor. Amerika'nın politikaları, Çin ve Kuzey Kore gibi bağımsız ülkelerin, sürekli endişelerine yol açmasının yanı sıra, yeteneklerinin bir kısmını askeri işlere harcamasına neden oluyor. Kuzey Kore'nin balistik füzesi 19 Temmuz sabahı fırlatılırken, Pyongyang hükümeti geçen hafta Hwasong-18 kıtalararası balistik füzesini ülkenin doğu kıyısına doğru ateşledi.
Amerika, Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin bu füzeyi fırlatmasını kınadı, ancak Kuzey Kore bu kınamayı reddederek, "Bu eylem meşru müdafaa doğrultusunda yapıldı.Uzmanlar, Amerika'nın Japonya ve Güney Kore'ye daha fazla askeri yakınlık içerisine yaklaşarak ve aşırı derecede destek vererek yeni politikalarla Güneydoğu Asya'da NATO'ya benzer bir askeri üçgen oluşturmaya çalıştığına ve bu eylemleriyle Amerika'nın Güneydoğu Asya'da gerektiğinde gerginliğe ve çatışmaya zemin hazırlamak istediğine inanıyor.
Aynı zamanda, Amerikan casusluk uçakları sürekli olarak Kuzey Kore üzerinde uçuyor. Amerika'nın bu eylemlerinin karşı tarafta en büyük provokasyona yol açabileceği açıktır. Diğer hususların yanı sıra, Kuzey Kore'nin balistik füze fırlatması, Pyongyang'ın Amerikan casus uçaklarını hava sahasını ihlal etmekle suçlamasının ardından geldi.
Kuzey Kore, Amerikan seyir füzesi ile donatılmış bir nükleer denizaltının Güney Kore'ye gelişini de kınadı ve buna tepki göstereceğini vurguladı. Güney Kore kıyılarına gönderilen ABD denizaltısı, kırk yıl sonra Güneydoğu Asya bölgesine girdi ve bu bölgedeki bağımsız ülkelerin sorunlarını daha da ağırlaştırabileceğine şüphe yok. Geçen hafta Kuzey Kore Savunma Bakanlığı sözcüsü ilk tepki olarak bölgeye nükleer güce sahip bir denizaltı gönderilmesi planını kınamış ve "Amerikan'ın bu eylemi dünyadaki en kötü krize ve nükleer çatışmaya yol açabilir" uyarısında bulunmuştu.Kuzey Kore hükümeti defalarca ABD ve bölgesel müttefiklerinin, Pyongyang hükümetine karşı yıkıcı ve gerilim yaratan eylemlerine son vermediği sürece bu ülke, topraklarını savunmak için askeri gücünü artıracağını vurgulamıştır. ABD'nin son dönemdeki eylemleri, Kuzey Kore'nin füze fırlatmaktan başka çaresi olmadığını gösteriyor.
Görünen o ki ABD, Kuzey Kore'yi olabildiğince kışkırtarak bölgedeki hedeflerine ulaşmak için eylemleriyle ekstra çaba gösteriyor. Pyongyang hükümetinin üst düzey bir yetkilisi olarak kabul edilen Kuzey Kore liderinin kız kardeşi "Kim Yo-jong", geçtiğimiz günlerde Beyaz Saray'ın ulusal güvenlik danışmanının açıklamasına tepki göstermiş ve ABD'yi bir kez daha uyarmıştı: "Kuzey Kore'nin silah geliştirmesini durdurmak sadece bir hayal." demişti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "ABD, Kuzey Kore'nin başka bir kıtalararası balistik füze testi yapmasından endişe ediyor" demişti.
Aslında ABD, Kuzey Kore'yi füze fırlatmaya zorlamak için aktif olarak girişimlerde bulunuyor. ABD'nin geçen yıl Güneydoğu Asya'daki askeri hareketleri bu gerçeği kanıtlıyor. Yani Amerika, Japonya ve Güney Kore'yi korkutarak bu ülkelerin Amerika ile askeri işbirliği için rızalarını almaya çalışıyor. (Pars)