Pentagon'un İran'a karşı çevrimiçi savaşının şifrelerini çözmek
ABD'deki bir düğmeye basmaktan tutun da Tahran sokaklarındaki şiddete kadar, İran'daki son protestolar dışarıdan tasarlanıyor ve kışkırtılıyor. Sosyal medya gönderi kümeleri, zararsız ve otantik görünebilir ancak bir araya getirildiğinde ve analiz edildiğinde...
Son günlerde İran'da yaşanan bir takım olaylar; ortaya çıkış süreci ve devamında yaşananların gerçekte doğal bir sürecin neticesi mi oluştuğu yoksa aslında başını ABD'nin çektiği Batı hegemonyasının varlığını devam ettirebilmek adına örtülü bir savaşın sonucunda mı ortaya çıktığı tartışmalarını da beraberinde getirdi.
Özellikle her kesimden "liberal bakış açısına esir edilmiş" ve bu sebeple de Batı hegemonyasının "kullanışlı aptalları" olarak kendi çıkarları doğrultusunda evirip çevirip her türlü yararlandığı bu bakış açısının taraftarları İran'da olanları doğal bir sürecin sonucu olarak değerlendiriyor ve Batı'nın komplosunu reddediyor.
Oysaki İran'da yaşananların algı manipülasyonları ile ilgili ulaşılan bir zirve zamanında, adeta insanların algılarının eldeki muazzam kitle iletişim araçları ile heklendiği bir zamanda yaşandığı, hele hele bu olayların İran gibi Batı hegemonyası için büyük bir risk oluşturan bir ülkede gerçekleştiği unutuluyor.
The Cradle'da Kit Klarenberg imzası ile yayınlanan İran'da yaşanan bu olayların ardında aslında nasıl bir operasyonun olduğuna dair "Pentagon'un İran'a karşı çevrimiçi savaşının şifresini çözmek" başlıklı yazının bir kısmını bu çerçevede ilginize sunuyoruz...
...Washington Post, protestoların 16 Eylül'de patlak vermesinden sadece birkaç gün sonra, Pentagon'un, ABD'nin - Batı Asya, Kuzey Afrika ve Güney ve Orta Asya'daki tüm askeri eylemlerini kapsayan - Merkez Komutanlığı (CENTCOM) bölümü tarafından işletilen bir dizi bot ve trol hesabının açığa çıkarılmasının ve ardından büyük sosyal ağlar ve çevrimiçi alanlar tarafından yasaklanmasının ardından, tüm çevrimiçi psikososyal operasyonların geniş kapsamlı bir denetimini başlattığını ortaya çıkardı.
Hesaplar, sosyal medya araştırma şirketi Graphika ve Stanford İnternet Gözlemevi tarafından yürütülen ve "beş yıllık Batı yanlısı gizli etki operasyonlarını" değerlendiren ortak bir soruşturmada çökertildi.
Ağustos ayının sonlarında yayınlanan kitap, o zamanlar İngilizce basında çok az yer aldı, ancak açıkça fark edildi, ABD hükümetinin en üst düzeylerinde endişeleri artırdı ve denetimi harekete geçirdi.
Washington Post gülünç bir şekilde, hükümetin öfkesinin CENTCOM'un ABD “değerlerini” ve “ahlaki yüksek zeminini” tehlikeye atabilecek korkunç, manipülatif faaliyetlerinden kaynaklandığını öne sürerken, asıl sorunun CENTCOM'un ifşa edilmesi olduğu çok açıktır.
#Opİran
CENTCOM'un coğrafi kapsamı İran'ı da içeriyor ve İslam Cumhuriyeti'nin ABD'nin önemli bir düşman devleti olarak uzun süredir devam eden statüsü göz önüne alındığında, birimin çevrimiçi dezenformasyon ve psikolojik savaş çabalarının önemli bir bölümünün oraya yönlendirilmiş olması doğal olarak şaşırtıcı değil.
ABD askeri psikojik savaş uzmanları tarafından kullanılan kilit bir strateji, Farsça içerik yayınlayan çok sayıda sahte medya kuruluşunun oluşturulmasıdır. Bu platformlar için Twitter, Facebook, Instagram, YouTube ve hatta Telegram'ı kapsayan çok sayıda çevrimiçi kanal tutuldu.
Bazı durumlarda da, yapay zeka ile oluşturulan profil fotoğraflarıyla birlikte, bu platformlarda çok sayıda “takipçisi” olan sahte gazeteciler ve uzmanlar ortaya çıktı.
Örneğin, Fahim News, İran'daki olaylar hakkında "doğru haber ve bilgi" sağladığını iddia etti, belirgin bir şekilde "rejimin tüm çabalarını interneti sansürlemek ve filtrelemek için kullandığını" ilan eden yazılar yayınladı ve sonuç olarak okuyucuları çevrimiçi kaynaklara bağlı kalmaya teşvik etti.
Bu arada, Dariche News, "herhangi bir grup veya örgütle bağlantısı olmayan bağımsız bir web sitesi" olduğunu iddia etti ve ülke içindeki ve dışındaki İranlılara, özellikle de "İslam Devrim Muhafızları Ordusu'nun İran'ın ve bölgenin tüm olayları ve meselelerinde yıkıcı rolü" hakkında "sansürsüz ve tarafsız haberler" sağlamayı taahhüt etti.
İlgili YouTube kanalları, muhtemelen organik içerikle karıştırılmaları ve diğer sosyal ağlarda viral hale gelme umuduyla çok sayıda kısa biçimli video yayınladı. Araştırmacılar, başka yerlerdeki medya kuruluşlarının Dariche Haber içeriğini makalelere gömdüğü bir örneği belirlediler.
Botlar ve trollerden oluşan bir ordu
Sahte haber kuruluşlarından bazıları orijinal materyal yayınladı, ancak çıktılarının çoğu, Radio Farda ve Voice of America Farsi gibi ABD hükümeti tarafından finanse edilen propaganda kuruluşlarından geri dönüştürülmüş içerikti.
Aynı zamanda bu yayınlara bağlı birkaç sahte hesabın yaptığı gibi, Suudi Arabistan'dan emsallere uygun fonlar alıyor gibi görünen İngiliz merkezli Iran International'ın makalelerini yeniden tasarladılar ve paylaştılar.
Bu kişiler, özgünlüklerini artırmak için sık sık İran şiiri ve İran yemeklerinin fotoğrafları da dahil olmak üzere siyasi olmayan içerikler yayınladılar. Ayrıca Twitter'da gerçek İranlılarla da ilişki kurdular ve onlarla sık sık internet paylaşım biçimleri hakkında şakalar yaptılar.
Pentagon botları ve trolleri, algıları etkilemek ve katılımı teşvik etmek amacıyla farklı anlatı teknikleri ve yaklaşımları kullandılar. Bir avuç insan, İran hükümetini yeterince şahin olmayan dış politika için eleştirirken, yurt içinde aşırı reformist ve liberal olduğu için “sert” görüşleri destekledi.
Sözde “siyaset bilimi uzmanı" gibi davranan sahte bir kullanıcı, Twitter ve Telegram'da, Şii İslam'ın Batı Asya'daki artan gücünü öven içerik yayınlayarak binlerce takipçi edinirken, bu tarz iş gören diğer ”sert" hesaplar, Ocak 2020'de yasadışı bir ABD insansız hava aracı saldırısında şehit olarak öldürülen İslam Devrim Muhafızları Ordusu'ndan (IRGC) merhum General Kassem Soleimani'ye övgüde bulundu ve baş örtüsünü teşvik etti.
Araştırmacılar, bu çabaların amacının net olmadığını belirtiyorlar, ancak bunun açık bir açıklaması Pentagon'un muhafazakar İranlılar arasında hükümet karşıtı hoşnutsuzluk yaratmaya çalışırken, çevrimiçi olarak izlemek için yerel “aşırılık yanlılarının” listelerini oluşturmaya çalıştığıydı.
Düzenlenmiş muhalefet
Ezici bir şekilde, Pentagon bağlantılı hesaplar İran hükümetini ve Devrim Muhafızları'nı şiddetle eleştirdi. Çok sayıda Pentagon botu ve trol, IŞİD'e benzetilen gıda ve ilaç kıtlığını suçlamaya çalıştı ve İranlıların süpermarketleri protesto ettiği ve yağmaladığı videoları Peştuca, İngilizce ve Urduca başlıklar altında yayınladı.
Daha ılımlı gönderiler, Tahran'ı Lübnan'ın Hizbullah hareketine vermek için çok ihtiyaç duyulan yiyecekleri dağıtmaya devam etmekle eleştirirken, diğerleri, ülkenin satranç takımının uluslararası bir çevrimiçi turnuvayı kaybetmesine neden olduğu bildirilen bir elektrik kesintisi gibi utanç verici olayları vurguladı.
Ayrıca, birden fazla sahte kullanıcı, Ocak 2020'de IRGC tarafından yanlışlıkla düşürülen Ukrayna Uluslararası Havayolları uçağına atıfta bulunarak "#Flight752 kurbanları için adalet" aradıklarını iddia etti.
#PS752 ve #PS752justice gibi hashtag'leri yüzlerce kez kullanarak olaydan bizzat İran Dini Lideri Ali Hamaney'i sorumlu tuttular.
Şubat ayında Ukrayna'da savaşın patlak vermesinin ardından, bu hesaplar, ayrı bir araştırmaya göre, Twitter'da ezici bir çoğunlukla Ukrayna yanlısı bot ve trol hesapları tarafından yaygın olarak kullanılan #No_To_Putin ve #No_To_War hashtag'lerinin Farsça versiyonlarını kullandı.
Kullanıcılar, Hamaney'in Putin'e sözlü desteğini kınadı ve İran'ı Moskova'ya sivilleri öldürmek için kullanıldığı iddia edilen insansız hava araçları tedarik etmekle suçladı.
Ayrıca, İran'ın Rusya ile olan gizli anlaşmasının Tahran için olumsuz siyasi ve ekonomik sonuçlara yol açacağı anlatısını öne sürerken, Hamaney ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında hiç de hoş olmayan karşılaştırmalar yaptılar.
Bir hesap bu çerçevede karşılaştırma yaparken, “Biri İran'ı Rusya'ya sattı ve halklarının öldürülmesini emretti diğeri ise, halkının yanında bir savaş üniforması kuşanıp tüm gücüyle Ukrayna'nın Rusya tarafından sömürgeleştirilmesini durdurdu" şeklinde ifadeler kullandı.
Dağınık öfke
İran'ın komşu ülkelerdeki konumuna zarar vermeyi ve bölgesel nüfuzunu baltalamayı amaçlayan gizli girişimler de vardı. Bu çalışmanın çoğu, panik ve alarm yaymak ve yurtdışındaki İranlılar için düşmanca bir ortam yaratmakla ilgili görünüyor.
Örneğin, Afganistan'daki izleyicileri hedef alan hesaplar, Kudüs Gücü personelinin Taliban muhalefetini ezmek için gazeteci kılığında Kabil'e sızdığını iddia etti. Ayrıca, İran'a kaçan mültecilerden ölenlerin cesetlerinin kayıp organlarla ailelerine geri verildiğine dair sıfır kanıt temelinde iddia eden ABD ordusuna bağlı bir web sitesinden makaleler yayınladılar.
2021'in sonlarında ve 2022'nin başlarında bu küme tarafından sürdürülen bir başka zarar verici yanlış anlatı, IRGC'nin Afgan mültecileri Suriye ve Yemen'de savaşan milislere katılmaya zorladığı ve reddedenlerin sınır dışı edildiğiydi.
Irak, Pentagon'un siber savaşçıları için özel bir ilgi alanıydı, Buna göre, Bağdat'ta ve ötesinde yaygın olarak paylaşılan ve ülkedeki Devrim Muhafızları'nın etkisini yıkıcı bir hastalık olarak tasvir eden internet paylaşım biçimleri ve Iraklı milislerin ve hükümetin unsurlarının İran'ın emperyal tasarımlarını daha geniş Batı Asya üzerinde ilerletmek için savaşan Tahran'ın etkili araçları olduğunu iddia eden içerikler kullanılıyordu.
Milisler ayrıca Iraklıları roket saldırılarında öldürmek, su tedarik altyapısına zarar vererek kuraklık yaratmak, Irak'tan Suriye'ye silah ve yakıt kaçakçılığı yapmak ve ülkenin kristal meth (metamfetamin - kimyasal uyuşturucu) salgınını körüklemekle suçlandı.
İran'ın Yemen'e müdahalesine odaklanan bir başka Pentagon hesapları kümesi, Sana'daki Ensarallah liderliğindeki fiili hükümeti eleştiren, onu insani yardım teslimatlarını kasıtlı olarak engellemekle, Tahran ve Hizbullah'ın sorgusuz sualsiz bir vekili olarak hareket etmekle ve kitapçıları, radyo istasyonlarını ve diğer kültürel kurumları kapatmakla suçlayan bir takım içerikler büyük sosyal ağlarda yayınladı.
Bu hesap kümesinin bir kısım görevi de, Tahran'ın kendilerine vermiş olabileceği gerekçesiyle, sivillerin mayın yoluyla öldürülmesinden İran'ı sorumlu tutmak şeklindeydi.
Zeminin döşenmesi
Diğer CENTCOM psikolojik savaş (psywar) anlatıları, İran'ı içine doğru çeken protestolarla doğrudan ilgilidir.
Bir grup robot ve trol hesaplar arasında kadın haklarına özel bir odaklanma vardı. Düzinelerce gönderi, İranlı kadınların yurtdışındaki fırsatlarını İran'dakilerle karşılaştırdı - bu temadaki bir internet paylaşım biçimi, bir astronotun şiddetli eş istismarı kurbanıyla olan fotoğraflarını karşılaştırdı - diğerleri başörtüsüne karşı protestoları teşvik etti.
İddia edilen hükümet yolsuzluğu ve artan yaşam maliyetleri, özellikle İran'da üretimi IRGC tarafından kontrol edilen gıda ve ilaç konusunda, CENTCOM'un çevrimiçi operatörlerinin defalarca dikkat çektiği bir durumdur.
Kadın hakları, yolsuzluk ve hayat pahalılığı -ki bunların sonuncusu doğrudan ABD yaptırımlarının boğucu olmasından kaynaklanmaktadır- protestocular için belirtilen temel motive edici faktörlerdir.
Bu hesaplar, isyancıların, sivilleri ve yetkilileri hedef alan, polis memurlarını isyan mahallinden uzaklaştıran bir ambulansın imha edilmesi gibi yaygın şiddet ve vandalizm eylemlerine rağmen, insan hakları endişeleriyle motive olduklarını iddia ediyorlar.
Düzen yanlısı ve bağımsız gazeteciler ve uzmanlardan gelen, İran'da ve ötesinde gerçekleşen protestoların doğal olmadığı ve tabanı olmadığı yönündeki herhangi bir tespiti komplo teorileri olarak reddettiler.
Yine de, özellikle başörtüsü karşıtı hareketin kamusal yüzünde, uzun yıllardır Masih Alinejad'ın, İranlı kadınları New Yorkt'taki güvenli bir PBI evinin sınırlarından başörtülerini törenle yakmaya teşvik etmesi, daha sonra sosyal medya ve ana akım haber kaynakları aracılığı ile dünyayı dolaşan ve geri dönen görüntüleri çevrimiçi olarak yayınlanması gibi yabancı yön ve sponsorluğun açık kanıtları boldur.
Başka yollarla rejim değişikliği savaşı
Alinejad'ın faaliyetleri, sözde tabanda, yerel olarak başlatılan protesto hareketindeki önemli rolünün yabancı düşmanca müdahaleyle bağlantılı olup olmadığını sorgulayan tek bir gazeteci veya yayın organı olmadan, çok sayıda açık sözlü ve inandırıcı medya kapsamı yarattı.
Bu, Alinejad'ın eski CIA direktörü Mike Pompeo ile fotoğraf çektirmesine ve 2015'ten bu yana ABD federal hükümet sözleşmelerinde 628.000 dolar almasına rağmen oldu.
Bu fonların çoğu, Radio Free Europe ve Amerika'nın Sesi gibi propaganda platformlarını denetleyen ABD hükümet kurumu olan Broadcasting Board of Governors'tan geldi.
Bu sosyal medya gönderi kümeleri, tıklama yemi ve viral sahte haberler çağında zararsız ve otantik görünebilir, ancak bir araya getirildiğinde ve analiz edildiğinde, Pentagon'un rejim değişikliği cephaneliğindeki birçok silahtan biri olduğu ortaya çıkan güçlü ve potansiyel olarak tehlikeli bir silah oluştururlar.
Çokça bilinen bir "Temel Fıkrası" vardır. Temel bir gün muz kabuğuna basıp düşer. Ertesi gün muz kabuğunu görünce "eyvah yine düşeceğim" der. Batı, hegemonyasını ayakta tutmak için algı operasyonları düzenlemekte, bu operasyonlarda düşman gördüğünü "kötü", kendisini ise "iyi" olarak kodlamaktadır. Halbuki azıcık bu konularla ilgili olanlar, Batı hegemonyasının insanların, ülkelerin sömürülmesi, acı ve gasp edilen hakların üzerine, akıtılan kanların üzerine kurulduğunu bilir. Evvelde bu kaba bir şekilde yapılırdı fakat bu gün artık o denli incelikle yapılıyor ki insanlar adeta heklendiklerinin farkına bile varmıyorlar. Buna rağmen her defasında muz kabuğunu gördüğünde düşeceğini hesap eden bir aklın sahibine ne demeli! Temel Fıkrası olunca gülenler kaç defa aynı tezgahtan geçirildiklerinin farkındalar mı acaba?!
İnsanlık adına, insan hakları adına, iyilik güzellik, hoşluk adına sahaya çıkanlar belli bir süre sonra aslında Batı hegemonyası tarafından kullanıldıklarını fark etseler de artık atı alan Üsküdar'ı geçmiş oluyor. Bu tiplere "kullanışlı aptallar" deniyor. Bir de gönüllü olarak Batı hegemonyasının planları doğrultusunda hareket edenler var ki onların da bu tercihlerinin ardında ayrı ayrı sebepler yatıyor. Kimi siyasi gelecek hesabı yapıyor kimi de maddi gelecek hesabı... (The Cradle - İntizar)