Lavrov yazdı: Fırtınalı okyanusta BRICS gemisinin istikrarı
China Daily Gazetesi için BRICS Zirvesi ve önemi ile ilgili bir makale kaleme alan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un görüşlerini dile getirdiği makalesini alıntılıyoruz:
Brezilya'nun başkenti Brasilia, 11. Brezilya-Rusya-Hindistan-Çin ve Güney Afrika (BRICS) Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor. Grubumuzun bu yıl önemli etkinliğinde Rusya Dışişleri Bakanı olarak ülkemizin stratejik ortaklığı konusundaki vizyonunu paylaşmak istiyorum. Şu an Brezilya öncülüğündeki BRICS Başkanlığı siyasi, ekonomik ve insani iş birliğinin tüm temek noktalarında ciddi ilerleme kaydetmeyi başardı. Rusya, Brezilyalı dostlarının refahı artırma çabalarını destekliyor.
BRICS ülkelerinin devam eden küresel değişimleri en iyi şekilde değerlendirmesi için Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun Osaka'da yaptığı diyaloğu güçlendirme çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz.
YAPISAL DENGESİZLİKLERİN ÜSTESİNDEN GELİNEMEDİ
Bugün ülkemizin çabalarının diğer ortakları ile uyumu özellikle önemlidir. Küresel siyaset devam ederken, dünyanın çeşitli bölgeleri hala önemli çatışma potansiyelini koruyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekilmesi örneğinde olduğu gibi silah kontrol mekanizmaları kasıtlı olarak baltalandı.
Dünya ekonomisindeki yapısal dengesizliklerin de henüz üstesinden gelinemedi. Tek taraflı ekonomik yaptırımlar, ticaret savaşları ve ABD'nin rezerv para birimini aşırı derecede kötüye kullanması gibi haksız rekabet uygulamaları küresel ekonomik büyüme için tehdit oluşturuyor. Uluslararası toplum, terörizmden iklim değişikliğine kadar zamanımızın birçok zorluğuna etkili yanıtlar bulamadı.
GİZLİCE KURAL KOYAN KÜÇÜK GRUPLAR
İkinci Dünya Savaşı sonrasında Birleşmiş Milletler (BM) tüzüğünün ana kaynak olduğu uluslararası düzenin değiştirme girişimlerine kadar gelindi. Sistem sözüm ona "kurala dayalı düzene" dayalı olarak değiştirilmek isteniyor. Buna karşın bu "kurallar" gizlice "küçük gruplar" içinde koyuluyor ve bir siyasi duruma yaslanılarak dünyaya dayatılıyor.
Çok kutupluluk kimi eleştirmenlerimizin dediği gibi uluslararası ilişkilerde rekabet ve kaosun tarifi değildir. Aksine çok kutupluluk ortak çıkarlar temelinde hem küçük hem de gelişmiş ülkelerin iş birliğini kapsamlı şekilde teşvik eden günümüzün gerçeklerine uygun tek reçetedir.
ŞANTAJ VE TEHDİTLERİ REDDEDİYORUZ
Rusya, tıpkı diğer BRICS ülkeleri gibi bu zamana değin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararı olmaksızın güç kullanılmasını, diktayı, baskı, şantaj ve tehditleri reddetti. Rusya bu yönteme karşılık devletlerarası ilişkilerde tüm aktörlerin çıkarını hesaba katan bir fikir birliğine ulaşmak için saygıya dayanan bir diyoloğu teklif ediyor. Küresel düzlemdeki en önemli konulardaki anlaşmaların tüm paydaşların eşit katılımını esas almasını ve evrensel düzeyde kabul görmüş yasalara dayanması gerektiğine inanıyoruz.
Kilit önemdeki küresel ve bölgesel meselelere yaklaşımımızın aynı veya oldukça benzer olması çok önemlidir. Sürekli olarak dünyanın çeşitli bölgelerindeki kriz ve çatışmanın barışçıl ve diplomatik çözümü için çağrıda bulunduk. Terörle mücadele, uluslararası bilgi güvenliği, organize suç ve yolsuzlukla mücadele gibi alanlarda kapsamlı bir diyaloga girmeye devam ediyoruz.
G7'Yİ GERİDE BIRAKTI
BRICS, yirminci yılının verdiği güvenle gelişmekte olan daha adil bir dünya düzeni için önemli dayanaklara ve gerekli tüm kapasiteye sahiptir. BRICS, satın alma gücü bakımından küresel Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın neredeyse üçte birini oluşturuyor. BRICS bu bağlamda geçen yıl G7'den bile daha iyi performans gösterdi.
BRICS gelişmekte olan çok sayıda ülke için çekim merkezi haline geliyor. Birçok ülke bize doğru bakıyor çünkü grubumuz çok taraflılığın değerlerini koruyor, şeffaf, açık, ayrımcı olmayan, özgür ve kapsayıcı bir uluslararası ticareti destekliyor. BRICS bununla birlikte ekonomik bağların geliştirilmesinde tek taraflı ekonomik kısıtlamaları ve korumacı önlemleri reddediyor. Geçen yıl Osaka'daki G20 Zirvesi akabinde yapılan açıklamada BRICS liderleri Dünya Ticaret Örgütü merkezi rolünü ve IMF'nin reform gerekliliğini teyit ederek adil ve çok taraflı sistemi korumak istediklerini duyurdu.
42 PROJEYE 11 MİLYAR DOLAR
Gelecek vadeden çok taraflı kalkınma kurumlarından biri olan BRICS ülkeleri tarafından oluşturulan Yeni Kalkınma Bankası (NDB) da başarıyla çalışıyor. Sadece bu yıl NDB Yönetim Kurulu BRICS ülkelerinde 12 yeni yatırım projesini onayladı. 2015 yılında faaliyete geçmesinden bu yana NDB 11 milyar ABD doları değerinde 42 yatırım projesi onaylanmıştır.
BRICS Koşullu Rezerv Düzenlemesini (CRA) güçlendirme çalışmaları devam etmektedir. CRA'NIN 100 milyar dolar olan toplam sermayesi, kriz durumunda BRICS'in finansal istikrarının garantörü olacaktır.
2020 yılında Rusya, BRICS'in yönetimine girecek. Brezilya Başkanlığından Rusya'ya süreklilik ve uyumlu geçiş sağlamak istiyoruz. BRICS ülkelerinin stratejik ortaklığının ilerici ve kapsamlı bir şekilde geliştirilmesi politikasına devam edeceğiz. Elbette, katılımcı ülkeler arasındaki finansal ve ekonomik işbirliğini artırmak, yeni ortak enerji, telekomünikasyon ve ileri teknoloji projeleri geliştirmek ve uygulamak için etkin endüstriyel etkileşim ve pratik işbirliği ile ilgileniyoruz. Önceliklerimiz arasında, başta önümüzdeki yıl 75. Yaşına girecek BM olmak üzere çok taraflı dış politika koordinasyonunun arttırılması yer alıyor.
ÖNEMLİ BİR KİLOMTRE TAŞI
Dünya siyasetinin fırtınalı okyanusunda BRICS "gemisinin" istikrarlı bir seyir izleyeceğine ve uluslararası istikrarın korunmasına ve küresel ekonomik büyümenin sağlanmasına önemli ölçüde katkıda bulunacağına eminim. Brasilia Zirvesi çok yönlü iş birliğinde ve yeni umutlara giderken önemli bir kilometre taşı olmayı hedefliyor.
Sonuç olarak, okuyucularımıza ve BRICS ülkelerinin tüm vatandaşlarına barış, sağlık, refah ve en iyisini diliyorum.
(Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, China Daily - Çeviri: CRI-Turk)