BAE’nin “Normaleşelim” çağrısı ve Ankara’nın şüpheli yaklaşımı…
'Her zaman söylediğimiz gibi, bölgedeki politikalarımızı sabote etmeye çalışan BAE idi. Biz onlara karşı böyle bir çaba içinde olmadık"
Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri'nin ilişkiler konusundaki olumlu ifadesini memnuniyetle karşıladı, ancak henüz tam olarak ikna olmadı. Ankara, Abu Dabi'nin normalleşme çağrısı, Biden yönetimi için manevra alanını genişletmeye çalıştığına inanıyor.
Üst düzey bir Türk yetkili Middle East Eye verdiği demeçte, BAE'nin Türkiye ile daha iyi ilişkiler kurma çağrısını “olumlu” bir adım olarak nitelendirdi, ancak Ankara'nın yakın bir tarihte yakınlaşmaya yönelik bir işaret verme taraftarı olduğuna inanmadığını söyledi.
BAE Dışişleri Bakanı Anwar Gargash'ın Pazar günü iki ülke arasındaki ilişkilerin "yeniden kalibre edilebileceğini" öne süren yorumlarına yanıt veren yetkili, Türkiye'nin BAE girişimini baltalamaya çalışmadığını söyledi.
Her zaman söylediğimiz gibi, Türkiye’nin bölgedeki politikalarını sabote etmeye çalışan BAE olduğunu belirten Yetkili, Onlara karşı hiçbir zaman böyle bir çaba içinde olmadıklarını söyledi.
Ankara'daki yetkililer, üst düzey BAE Bakanının pozitif çağrısı konusunda temkinli davranıyorlar. Abu Dabi'nin Suriye, Libya ve Somali de dâhil olmak üzere birçok konuda Türkiye’nin politikalarına karşı bir değişim çabasında olmadığı, mevcut durum iyi ilişkiler için yeterli olmadığına inanıyorlar.
BAE dışişleri bakanı Gargash Pazar günü Sky News Arabia’ya verdiği röportajda, Türkiye ile sınır sorunları veya diğer benzer sorunlar gibi herhangi bir sorunumuz yok. Türkiye Müslüman kardeşlere verdiği desteği keserse"Araplarla ilişkilerini yeniden kalibre edebileceğini söylemişti.
Tüm gözler Biden'da
Türk yetkililer, BAE'nin “normalleşme” talebinin arkasında iki neden olduğuna inanıyor. Birincisi, Katar ambargosuna son vermek…
Körfez konusunda uzman olan Ali Bakır, “BAE, bölgesel olarak yalnız ve izole edilmekten korkuyor" dedi.
"Bir süredir Abu Dabi, Suudi Arabistan'ı bölgesel maceralarında bir kalkan olarak kullanıyor. Riyad'ın kendi tarafında rakiplerine ve düşmanlarına karşı olduğundan emin oldu.
Bakır, Riyad ile Doha arasındaki yakın ilişkilerin jeopolitik yapılandırmayı derinden değiştirebileceğini ve BAE'yi haklarından mahrum bırakabileceğini söyledi.
“Böyle bir bölgesel değişime meydan okuyamaz. Şimdi ellerini zorla uzatacak ve geri dönmek için doğru zamanı bekleyecek.”
Ancak Ankara'daki yetkililer, Gargash'ın sıcak çağrısının arkasındaki asıl sebebin Joe Biden'in ABD'deki yeni yönetimi olduğundan şüpheleniyorlar.
Her şey Biden ve politikalarıyla ilgili olduğunu belirten yetkili, manevra yapmak için daha fazla alan yaratmaya çalışıyorlar, dedi.
Biden yönetiminin, dört yıl boyunca Donald Trump tarafından kusursuz bir şekilde desteklenen BAE-Suudi Arabistan eksenine karşı biraz mesafeli duracağı bekleniyor.
Türk yetkililer, BAE ile yıllardır süren kötü ilişkiler gidermek için yeni bir sayfa açmadan önce Türkiye ve vatandaşlarını hedef alan politika ve hareketlerin tamamen tersine çevrilmesini görmek istiyorlar. Başka bir Türk yetkili, “bu konuda henüz herhangi bir eylem görmedik." Diye konuştu.
İki ülke, son zamanlarda muhalif partileri destekledikleri Libya'da muhalif pozisyonundalar.
Geçmişte Ankara, Abu Dabi'yi 2016 yılında Türkiye'de bir darbe girişimini finanse etmekle suçladı. Türkiye, BAE'ye ait bir uçağın geçtiğimiz Ağustos ayında, Libya el-Watiya hava üssündeki Türk hava savunma sistemlerini hedef alındığından şüpheleniyor.
BAE’nin Türkiye’ye yönelik sıcak mesajlar verirken, “terörist” olarak tanımladığı önemli bir iş insanını rehin tutuyor.
Türkiye de geçen yıl Müslüman Kardeşler liderleri hakkında bilgi toplamakla suçladığı ve BAE için casusluk yapan Ürdün uyruklu bir ismi tutukladı. (Ragip Soylu: Middle East Eye - Tercüme: 7Sabah.com.tr)