Batı ekonomik terörizmine karşı bir koalisyon: BM Şartını Savunan Dostlar Grubu
"Birleşmiş Milletler Şartını Savunan Dostlar Grubu" olarak adlandırılan koalisyon, Çin, Rusya, İran, Kuzey Kore, Cezayir, Angola, Belarus, Bolivya, Kamboçya, Küba, Laos, Nikaragua, Filistin, Suriye, Venezuela ve Saint Vincent ve Grenadinlerden oluşuyor.
Çin, Rusya ve İran da dahil olmak üzere BM'nin on altı üyesi, BM'de güç kullanımına veya tehdidine ve tek taraflı yaptırımlara karşı bir plan için bastırdı.
Harekete aşina kaynaklar, önerinin bu üyelerin BM Şartını "savunma" çabası olduğunu ifade ettiler.
"Birleşmiş Milletler Şartını Savunan Dostlar Grubu" olarak adlandırılan koalisyon, Çin, Rusya, İran, Kuzey Kore, Cezayir, Angola, Belarus, Bolivya, Kamboçya, Küba, Laos, Nikaragua, Filistin, Suriye, Venezuela ve Saint Vincent ve Grenadinlerden oluşuyor.
Analistler, koalisyonun ABD'nin tek taraflılığına karşı küresel sahnede yeni bir kutbun yükselişinin işaretlerini taşıdığını kabul ediyor.
Birleşmiş Milletler Şartını Savunan Dostlar Grubu
Blok tarafından yayınlanan bildiride, "Çok taraflılık şu anda küresel barış ve güvenliği tehdit eden benzeri görülmemiş bir saldırı altındadır," denildi ve şu ifadelere yer verildi: "Dünya, tek taraflı zorlayıcı önlemlerin dayatılması veya dönüm noktası anlaşmalarından ve çok taraflı kurumlardan çekilmenin yanı sıra ortak ve küresel zorluklarla mücadele etmek için kritik çabaları baltalama girişimleri de dahil olmak üzere izolasyoncu ve keyfi eylemlerle damgalanan tek taraflılığa giderek artan bir başvuru görüyor".
Elbette, yeni yaptırım ve zorlama koalisyonunun üyeleri tarafından yayınlanan belge, grubun kurucularının temel amacının, Batılı ülkelerin başta Batı'ya rakip devletler olmak üzere diğer ülkelere karşı baskı ve tahakküm yoluyla siyasi hedefleri ilerletmek için ekonomik araçlar kullanma konusundaki yıkıcı ve terörist yaklaşımına karşı koymak olduğunu göstermektedir.
ABD Hazine Bakanlığı ve EESC* ekonomik savaş odalarına dönüştü
Yaptırım ve güç karşıtı koalisyonun kurulmasının arkasında makul bir mantık var gibi görünüyor. Örgüt, batılı ülkeler ve başta ABD ve Avrupa Birliği olmak üzere ekonomik terörizmin kullanımını ve kışkırtmasını hedef alıyor. Geçmişte, askeri ve siyasi güce sahip herhangi bir ülkenin bir süper güç olarak küresel arenada nüfuzu kullanabileceğine dair bir düşünce vardı. Ancak son birkaç on yılda, ABD doları hakimiyetiyle simgelenen yumuşak gücün kullanımını diplomatik hakimiyeti genişletmek için güçlü bir araç olarak gördük. Buna "dolar diplomasisi" denir.
Dolar diplomasisi, ilk olarak ABD Başkanı William Howard Taft tarafından 20. yüzyılın başlarında kullanılan bir terimdi. Zamanın deniz kuvvetleri diplomasisinin yerini alacak bir politika olan “mermi yerine dolar” kullanmak istediğini belirtti. Bu terim, geçtiğimiz on yıllarda Latin Amerika ülkeleri tarafından o bölgede Washington vurgunculuğunun bir aracı olarak kınandı.
Son yıllarda, dolar diplomasisi, dolar hakimiyetinin gücüyle bir ekonomik terörizm uygulama biçimine doğru ilerledi. Geçmişten farklı olarak, ABD Savunma Bakanlığı veya AB Güvenlik ve Savunma Komitesi rakiplerle başa çıkmaktan birinci derecede sorumluyken, şimdi rakip devletlerle mücadelede kilit ajanlar haline gelen Hazine Bakanlığı ve AB Ekonomik ve Sosyal Komitesi'dir.
Son yıllarda, Hazine Bakanlığı neredeyse ABD'nin uluslararası rakiplerine karşı savaş odası haline geldi. Özellikle Soğuk Savaş sonrası yıllarda Amerikan dış politika yaklaşımına yaptırım politikası her zamankinden daha fazla hâkim olmuştur ve Washington'un Çin, İran ve Rusya gibi rakiplerine uyguladığı yaptırımlar hayal gücünün çok ötesindedir. Yeni stratejiye göre, Hazine hükümetlere ve kamu ve özel şirketlere yaptırım uygulamalarının yanı sıra, diğer ülkelerdeki bireylere ve siyasi figürlere de yasaklar koyuyor.
Aslında Beyaz Saray politikacıları, Cumhuriyetçi veya Demokrat farketmeksizin, savaşı sert güç ve silahlar dışında araçlarla devam ettirmeleri gerektiğini düşünüyorlar. Yaptırımlar burada ekonomik bir silah olarak merkezi bir konumdadır.
ABD Hazinesinin dünyada bu tür kurumlar için öngörülen mali görevinden uzaklaştığı söylenebilir. Aslında, diğer ülkelere yaptırım uygulamaya çalışan takımlar giyen askerlerle bir savaş bakanlığı haline geldi. ABD Hazinesine ek olarak, bu yaklaşımı AB takip ediyor ve Washington ile uyumlu olarak blok yaptırım politikaları izliyor.
Bu yaklaşım, uluslararası ilişkiler kuramcılarının odak noktası olmuştur. İki siyaset bilimci olan Ian Bremmer ve Cliff Kupchan, bazı Batılı ülkelerin belirli ülkelere karşı güç diplomasisinde finansal sistemleri araçsal olarak kullanma politikalarına ilişkin tanımlarında "finansın silahlandırılması" kavramını önerdiler. ABD'nin, NATO ve kendi ordusu gibi güvenlik ve askeri üstünlük faktörlerine güvenmek yerine, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası gibi finansal sistemleri dış ve güvenlik politikasını ilerletmek için silah olarak kötüye kullandığını iddia ediyorlar. Washington, baskıcı politikalarına uymayan ülkelere karşı bir kaldıraç olarak piyasaların ve bankaların küresel finansal sisteme erişiminin kesilmesi tehdidinde bulunuyor.
ABD yaptırımları, COVID-19'a karşı küresel savaşı engelliyor
Yeni bloğun ana eylemlerinden biri, ABD yaptırımlarının, sınır tanımayan ve kontrol etmek ve kökünden sökmek için küresel bir çözüm gerektiren koronavirüs salgınına karşı dünyanın yavaş mücadelesindeki rolü hakkında küresel farkındalığı artırmaktır.
ABD yaptırımları, Amerikalı yetkililerin küresel sağlığa yardımcı olma konusundaki yanlış sloganlarına rağmen, yaptırım uygulanan ülkelerin toplumlarını koronavirüsten korumak için ilaç ve diğer tıbbi malzemeler elde etme kabiliyeti üzerinde derin bir etki yarattı ve Siviller Washington ve Batı'nın kısıtlamalarının en yüksek maliyetlerini ödüyor.
Amerikalı COVID-19 kurbanları yarım milyonu geçerken, ABD pandeminin neden olduğu en büyük sağlık felaketinin ortamıdır. Aslında, Washington'un yaptırım politikası dolaylı olarak Amerikan hayatına zarar verdi. Bu, salgına karşı küresel mücadelenin maliyetini artırıyor. Kesinlikle, uluslararası toplum böyle bir durumun yükselişinden Beyaz Saray'ı sorumlu tutuyor. (Al-Waght)
*Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi