Batın'ın hibrit savaşının hedefindeki İran
Hibrit savaşın özellikleri, daha sonra hükümeti istikrarsızlaştırmak ve İran'da kaos yaratmak için kullanılabilecek kaldıraç yaratmak için İran'a karşı diplomatik, enformasyon, askeri ve ekonomik eylem biçimini alan küçük ölçekli operasyonların bir kombinasyonudur.
Eski bir ABD Ordusu Özel Operasyonlar Subayı olan Scott Bennett, Batılı ülkelerin, özellikle de ABD'nin, İran'daki Afganistan ve Irak senaryosunu çoğaltmaya, ülkeyi yok etmek ve kaynaklarını yağmalamak için kaos yaratmaya çalıştıklarını söyledi. Scott Bennett, Tehran Times'a verdiği demeçte, "Batı, kaosun yaratılması ve İran'ın ulusal kaynak hırsızlığı için bölgelere bölünmesi için Afganistan ve ardından Irak'ta yaptıkları gibi, İran'daki İran hükümetinin, dini ve askeri kesimlerinin mutlak bir kaotik çöküşüne tamamen bağlı" dedi. Ayrıca, İsrail'in Batı'nın İran'a karşı düşmanlığının ve manevralarının ana kışkırtıcısı olduğunu ve bu gerilimleri Lübnan, Suriye ve Irak'taki saldırılarını gerçekleştirmek için kullandığını vurguladı.
İran'a karşı, Suriye'de ABD, İsrail ve NATO tarafından yapıldığı gibi, sözde "insan haklarını" savunduğu iddia edilen sahte protestolar kisvesi altında bir iç terörizm kampanyasının başlatıldığı giderek daha açık hale geliyor. Aynı güçler, renkli devrim girişimine, İran rejimini değiştirme operasyonuna katılmak için aynı paralı askerler ve benzer yöntemler kullanıyorlar. Büyük olasılıkla, bu teröristler ABD CIA, ingiliz MI6 istihbaratı ve Irak'taki bazı unsurlar tarafından desteklenen Vahhabi fanatikleri, İsrailli Mossad, Likud partisi destekçileri, El Kaide, El Nusra'dan teröristler, yok edilmemiş olan IŞİD (yani, Rusya Federasyonu'nda yasaklanan üçü), Batı tarafından kiralanan ve parası ödenen diğer paralı askerlerin ve haydutların bir birleşimidir.
Plan, yabancı teröristlerin İran'a sızması ve İran'da yaşayan Şii, Sünni, Aleviler, Hıristiyanlar, Yahudiler ve Kürtler arasında iç çekişme, aşiret ve mezhep düşmanlığı, çatışmaya neden olmasıdır. Huzursuzluğu, çatışmayı ve şiddeti körüklemek için hedeflenen ana alanlar tam da İran'ın karışık bir nüfusun bulunduğu bölgelerindedir. Bu süreçte cep telefonları, sosyal medya ve Batı medyası yoğun olarak kullanılmaktadır. Başlangıç, bir kadının polis işkencesi altında öldüğü iddia gibi sahte bir iddia üzerine bir kadın protesto hareketinin ortaya çıkmasıydı, aslında söz konusu kadın önceki ciddi bir hastalığın neden olduğu tıbbi komplikasyonlardan ölmüştü.
Scott Bennett'in iddia ettiği gibi, hibrit savaşın özellikleri, daha sonra hükümeti istikrarsızlaştırmak ve İran'da kaos yaratmak üzere kullanılabilecek kaldıraç yaratmak için İran'a karşı diplomatik, enformasyon, askeri ve ekonomik eylem biçimini alan küçük ölçekli operasyonların bir kombinasyonudur. Diplomatik cephede, Birleşmiş Milletler'deki, çeşitli NATO ve Avrupa Birliği yapılarındaki düşmanca açıklamalar, diğer ülkelere İran hakkında, iddia edilen "insan hakları" ihlalleri hakkında, Batı hegemonyasını ve güvenliğini baltalamayı amaçlayan nükleer programlar hakkında propaganda ve dezenformasyon yaymak için giderek daha fazla kullanılacaktır.
Çok sayıda analist NATO ve AB'nin savunma yeteneklerini sadece Avrupa'da değil, Körfez bölgesi de dahil olmak üzere yurtdışında da güçlendirdiklerini kabul etmektedir. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçtiğimiz günlerde yeni bir Avrupa güvenlik doktrininin unsurlarını, AB ve NATO'nun Basra Körfezi'ndeki güvenliğe yaklaşımını özetledi. 18 Kasım'da Bahreyn'deki Manama Diyaloğu'nda yaptığı açıklamalar, bölgedeki gerilimleri daha da tırmandırmayı amaçlayan ve oradaki birçok ülkenin İran'a karşı son derece düşmanca tutumundan yararlanan yeni ve saldırgan bir yaklaşım olarak görülen şeyi yansıtıyor.
Ayrıca, Netanyahu rejimi altındaki İsrail'in Suriye'ye karşı saldırgan hava saldırılarını nasıl artırdığına ve İran'a karşı sondaj manevraları olarak Irak ve Basra Körfezi hava sahasını işgal etmeye devam ettiğine de bakılabilir. İsrail ve ABD hava kuvvetleri, İran'a yönelik saldırıları simüle ederek son yılların en büyük ortak hava tatbikatını gerçekleştirecek. Her iki ülkeden gelen savaş uçakları, uzak hedeflere karşı uzun menzilli uçuşları ve saldırıları simüle edecek ve İran'la savaş senaryolarına hazır olma durumunu artıracak. Son yıllarda, İsrail Savunma Kuvvetleri ve ABD Merkez Komutanlığı, İran'a karşı saldırılar düzenleyen birkaç ortak tatbikat gerçekleştirdi.
Bu yılın Temmuz ayında, Başkan Joe Biden ve Başbakan Yair Lapid, Kudüs Deklarasyonu olarak da bilinen ABD-İsrail stratejik ortaklığı hakkında ortak bir deklarasyon imzaladılar. Biden, ABD'nin "İran'ın nükleer silah edinmesine asla izin vermeme taahhüdünü ve bunu sağlamak için ulusal gücünün tüm unsurlarını kullanmaya hazır olduğunu" vurguluyor. Daha sonraki ortak tatbikatlar, IDF (İsrail ordusu) Genelkurmay Başkanı Korgeneral Aviv Kochavi ile Genelkurmay Başkanı General Mark Milley ve CENTCOM Komutanı General Michael Kurilla da dahil olmak üzere ABD'li yetkililer arasında Washington'da yapılan toplantılara konu oldu.
IDF'nin 58 milyar NIS (17 milyar dolar) savunma bütçesinden, İran'a yönelik iddia edilen saldırılarla ilgili gelecek yıl askeri faaliyetler için 3,5 milyar NIS (1 milyar dolar) tahsis edildi. Görevden ayrılan Savunma Bakanı Benny Gantz, daha önce, şimdi yeniden göreve gelen Başbakan Benjamin Netanyahu'yu İran'a yönelik bir saldırı başlatmadan önce "konuyu çok dikkatli bir şekilde düşünmesi" konusunda uyarmıştı. "İsrail'in İran'da hareket etme yeteneği var. Hazır olma durumuna, geliştirme yeteneklerine ve yönettiğimiz uzun vadeli planlara sahibiz. Bu olasılığa hazırlanmamız gerekiyor ve bunu gerçekleştirmeden önce bu konuyu da çok dikkatli bir şekilde ele almamız gerekecek "dedi.
Yukarıdakilerin hepsi, Batı'nın İran'a karşı düşmanlığının ve manevrasının ana kaynağının İsrail olduğu ve bu gerilimleri Lübnan'da, Suriye'de, Irak'ta saldırılar gerçekleştirmek için kullandığı argümanını açıkça desteklemektedir.
Renkli devrimler genellikle Batı'nın saldırgan operasyonlarının hedefidir ve hibrit savaşlar, bu renkli devrimleri başlatacak koşullar, kaos ve gerginlikler oluşturmak için örtü ve dikkat dağıtıcı unsurlar oluşturmak amacıyla duman ve yangınlardır. Melez savaşlar, ABD'nin Irak'ta çeşitli kabileler ve dini mezhepler arasında ve Suudi Arabistan, Katar, İsrail ve Türkiye'den yabancı paralı askerlerin şu anda Savunma Bakanı olan General Lloyd Austin yönetimindeki CIA ve Pentagon tarafından işe alındığı, finanse edildiği ve eğitildiği Libya ve Suriye'de yarattığı çatışmayı içeriyor. Bu operasyonların amacı, doğal zenginliklerin çalınabilmesi için bölgelerdeki halklar arasında gerginlik, kaos, çatışma ve düşmanlık yaratmaktı. Bu operasyonların son 20 yıldaki tarihine bakmak yeterlidir: Afganistan, Irak, Somali, Libya, Suriye, Lübnan, Yemen. Ve şimdi Ukrayna ve İran elbette Batı'nın bu renkli devrim programının bir sonraki hedefini temsil ediyor ve bu nedenle bu tür düşmanca eylemlere karşı koymak için uluslararası bir koalisyona ihtiyaç var. (Viktor Mikhin / New Eastern Outlook - İntizar)