Küresel bir felaket: Taiwan’da ateşle oynamak
“Çin’in sabrına rağmen kırmızı çizgileri var. İtilip kakılmayacak ve Çin'in ayrılmaz bir parçası olan bağımsız bir Taiwan'a asla müsamaha göstermeyecek.”
Sadece bir Çin var. Honduras yakın zamanda Beijing ile diplomatik ilişkiler kurduktan sonra, şu anda Taiwan bölgesi ile 'diplomatik ilişkileri' olan yalnızca 13 devlet kaldı. Çin'in Taiwan bölgesi üzerindeki yasal otoritesi BM ve hatta sallanan ABD hegemonu tarafından tanınmaktadır.
Oxford Üniversitesi'nden Çağdaş Çin Çalışmaları Yüksek Lisans derecesine sahip bir mezun olan Keith Lamb, “Bu yasal otoriteye rağmen, tarih, özellikle bugün Taiwan sorunu gibi siyasi sıcak noktalar yaratan sömürge ve yeni-sömürge müdahalesine maruz kalan ülkeler için karmaşık bir iştir” diye yazdı.
Başlıca araştırma ilgi alanları Çin'in uluslararası ilişkileri ve 'Çin’e özgü sosyalizm' olan Keith Lamb CGTN’deki makalesinde şunları belirtti:
Çin’in sabrına rağmen kırmızı çizgileri var. İtilip kakılmayacak ve Çin'in ayrılmaz bir parçası olan bağımsız bir Taiwan'a asla müsamaha göstermeyecek. Bu nedenle, bağımsızlık ilan edilirse Çin, neredeyse tüm devletler tarafından tanınan egemenlik sorununu çözmek için sert önlemler almak zorunda kalacaktır. Bu, Doğu Asya için bir felaket olur ve dünyayı tutuşturma riski taşır. Bu nedenle, herhangi birinin 'bağımsızlık' oyunu oynaması tam bir aptallıktır.
ABD ZİYARETİ
Taiwan bölge lideri Tsai Ing-wen'in, Orta Amerika'ya giderken ABD'de bir mola bahanesiyle ABD'li yetkililerle 'eyaletten eyalete' temas kurma tehdidinde bulunduğunda tam da bunu yapıyor. Bu oyunda Taiwan halkının geleceğini rehin tutuyor. Ziyaretinde, aynı anda insanlar için yönetmeyen bir kağıt demokrasi olan ABD'ye gelirken, demokrasinin hilekâr dilini çağrıştırıyor. Zihninin ABD ideolojisi tarafından sömürgeleştirilmesiyle, demokrasinin bozuk tanımlarını körü körüne kabul ederken, Taiwan’ın bağımsızlığını reddeden ve Tsai'nin ABD'de kalmasıyla karakterize edilen egemen müdahaleyi şiddetle reddeden daha geniş küresel demokrasi sorununu da görmezden geliyor.
Kuşkusuz, artık uygun bir şekilde ABD'ye daha fazla bağımlı hale gelen Alman endüstrisinin rekabet gücünü yok eden ABD saldırganlığının bir ürünü olduğuna inanılan Kuzey Akım boru hattının yok edilmesiyle Tsai vicdanen ABD'nin Taiwan'ın gücüne sahip olduğuna inanabilir mi? Aslında, Taiwan'ın yarı iletken endüstrisinin ABD anakarasına transferini kolaylaştıran, gerileyen ABD hegemonu tarafından göz dikiliyor. ABD, Tsai'ye ev sahipliği yaparak, Çin'in Taiwan'daki kırmızı çizgisi aşılırsa savaşa doğru bir dansa yol açabilecek bir kararsızlık öngörüyor. Taipei ve ABD'li destekçilerinin kaçınılmaz olarak kaybedeceği bir savaş olurdu, ancak bu, başkalarının jeopolitik savaşlarında savaşmasına izin verirken silah satışlarından kâr elde etme ve yok etmenin ekonomik faydalarını toplama konusunda kararlılığını gösteren ABD'yi ilgilendirmiyor.
TAIWAN ADASINDAKİ SESLER
Taiwan'da, Taiwan'ı feda edilebilir bir piyon haline getirmeye kararlı olan jeopolitik satranç tahtasının düzeninin inceliklerine dair artan bir bilinç var. Taiwan'da 30'dan fazla siyasi grup, Tsai'nin ABD'ye 'ihanete uğramış ziyareti' dedikleri şeyi protesto etmek için bir araya geldi.
Taiwan İşçi Partisi başkanı ve Boğazlar Arası Barış Forumu'nun düzenleyicilerinden Wu Jung-yuan, Tsai'nin 'Taiwan'ın bağımsızlığına' giden yolun intihar olduğunu bildiğine ve halkı kendisini ve ABD'yi takip etmeleri için kandırdığına inanıyor. Bu da temsil ettiğini iddia ettiği insanların çıkarları doğrultusunda hareket etmeyen ve yabancı bir güce bağlılığını ortaya koyan Tsai'nin özünde demokratik olmadığı anlamına geliyor. Tsai'nin ABD'ye yaptığı provokatif ziyaretin aksine, Çin Kuomintang'ının eski başkanı Ma Ying-jeou, Çin anakarasını ve oradaki üst düzey yetkilileri ziyaret ederek köprüler kuruyor. Niyetinin simgesi olarak onu adanın geleceğini temsil eden Taiwanlı öğrenciler takip ediyor. Taiwan Boğazı'nın her iki yakasındaki tüm Çinli etnik gruplar için en iyi yolu temsil eden bu barış ve işbirliği sembolizmidir.
(Keith Lamb, CGTN - Çeviri: CRI Turk)