'Suriye Muhalafeti teslim bayrağını ne zaman kaldıracak?'
Suriye yönetiminin uluslararası camiaya yeniden dönmesinden sonra uzun süredir Suriye muhalefetine ne olacağı ve muhalefet için nasıl bir yol izleneceği merak konusu. Ancak cevap bekleyen en zor soru, "silahlı muhalefet" ve ailelerine ne olacağı.
Suriye’nin Arap Birliği’ne geri dönmesi ve Esad’ın Cidde’deki Arap Birliği toplantısına katılmasının ardından Suriye ve ABD arasında Umman’ın başkenti Maskat’ta bir görüşmenin olacağına dair haberlerden sonra, Suriye muhalefetinin -veya ondan geriye ne kaldıysa- önünde Şam ile masaya oturmak ve yeşil bir uçağa atlayarak Suriye’ye doğru yola çıkmaktan başka bir seçenek kalmadı. Özellikle de Katar ve Türkiye başta olmak üzere müttefiklerinin hepsinin onları yalnız bırakmasından sonra.
Suriyelilerin muhalif konseyinin 36 kişilik yüksek heyetinden 28’inin katıldığı Cenevre’deki toplantının ardından yapılan açıklamada siyasi duruşlarında köklü değişiklikerin olduğu işaretleri verildi. Bu değişimler de sahada var olan gerçekliğin kabulü, bölgesel ve uluslararası dengelerin gözetilmesi ve Şam’daki rejimin yıkılacağına dair bütün beklentilerin boşa çıktığının kabulüdür.
Suriye muhalefetine bu şekilde bir açıklamayı yaptıran ve son dönemde yaşanan gelişmeler de şu şekildedir:
Birincisi; Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı ve Adalet ve Kalkınma Partisi parlamentodaki sandalyelerin çoğunluğunu almayı başardı. Başta Mısır, Suriye ve Körfez ülkeleri olmak üzere tüm eski muhalif ülkelere açılmaya karar verdi. Ayrıca Müslüman Kardeşler hareketiyle temsil edilen Suriye ve Mısır muhalefetinin beklediğinin aksine Rusya-İran ittifakına daha da yakınlaştı.
İkincisi, Suriyeli muhalif ve iş adamı Mahir el-Daghim'in Türk vatandaşlığı iptal edildikten sonra Katar'a teslim edilmesi ve oradan Suriye pasaportu çıkarıldıktan sonra Şam biletinin kesilecek olması.
Üçüncüsü de, 9 yıldır ülkede ikamet etmesine rağmen Türkiye’nin Mısır muhalefetinden elini çekmesi ve kadroların ülkeyi terk etmelerini ve kendilerine başka bir güvenli bölge bulmalarını istemesidir. Mısır muhalefetinin önemli ismi Vecdi Ganim’in ikametinin iptal edilmesi ve altı yıldır burada yaşamasına rağmen kendisine vatandaşlık verilmemesi bunun için çarpıcı bir örnektir.
Bütün bunlar göz önüne alındığında Suriye muhalefetinin Suriye’ye geri döneceğini söyleyebiliriz ancak asıl soru, silahlı muhalefet ve ailelerinden oluşan yüzbinlerce kişi nereye gidecek?
(Rai Al Youm Gazetesi - Çeviri: duvar)