'Karadeniz’de NATO ve Rusya arasında çatışma hızla nükleer çatışmaya evrilir'
Amiral Stavridis, “Rusya’nın Karadeniz’in uluslararası sularındaki faaliyetlerinin NATO ve Rusya Federasyonu arasında denizde savaş riskinin tırmanmasına yönelik gerçek bir risk yarattığını” söyledi.
Stavridis, NATO’nun seyrüsefer için insani bir koridor kurabileceğini belirtti. Amirale göre NATO, Odessa’ya giden ve oradan ayrılan gemilere savaş uçakları ve askeri gemiler yardımıyla koruma sağlayabilir.
Amerikan ordu mensupları geleneksel olarak Karadeniz’i silahlı kuvvetlerinin askeri harekâtı için kilit önemde sayarlar. Karadeniz devletleri ise Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya, Türkiye ve Ukrayna. Bunlar arasında üçü NATO’nun tam üyesi (Türkiye, Romanya, Bulgaristan); iki devlet ise NATO’nun yakın ortakları arasında (Ukrayna ve Gürcistan).
Karadeniz bugün hiç abartmasız bir kaynama noktasında. Bölge ayrıca hidrokarbon kaynakları açısından da zengin; bu, gerilimi artırıyor. Bu durum Atlantik Konseyi’nin yakınlarda yayınlanan araştırmasında da belirtiliyor.
Karadeniz bölgesindeki gerginleşen durumun Rusya ve NATO arasında öngörülmemiş bir askeri çatışmaya yol açıp açmayacağı şimdilik bilinmiyor. Moskova ve Washington burada halen aynı harekât alanında faaliyet sürdürüyorlar. Ancak askeri uzmanların çoğunluğu böyle bir senaryoya şüpheyle yaklaşıyor.
Daha İkinci Dünya Savaşı’ndan beridir donanmanın kütlesel hava saldırısına etkili şekilde karşı koyamayacağı biliniyor. Kim Karadeniz’e hangi kuvveti yığarsa yığsın hava üstünlüğü olmadan donanma yenilgiye mahkûmdur. Böyle bir hava üstünlüğünü ise mevcut durumda sadece Rusya silahlı kuvvetleri Hava ve Uzay Kuvvetleri kurabilir.
Moskova’nın potansiyel hasımlarının bir hava grubu teşkil edebilecekleri ileri sürülse de bu Türkiye’nin özel durumu düşünülürse hiç kolay değil, keza Rusya’nın Kırım yarımadasında ve komşu bölgelerde yeterince güçlü bir çağdaş hava savunma kuvvet ve vasıtaları bulundurduğunu da hesaba katmak gerek. Üstelik bu çok kısa bir sürede güçlendirilebilir.
Karadeniz’in kapalı bir deniz olduğu da hesaba katılmalı. Rusya, doğrudan kıyılardan atışlarla varsayımsal hasımların her sınıftan gemilerini yok etmeye yönelik çok büyük imkânlara sahip. ...
Amiral Stavridis, Rusya’nın Karadeniz uluslararası sularındaki eylemlerinin NATO ve Rusya Federasyonu arasında denizde bir savaş riskini gerçek anlamda yarattığını ileri sürüyor. Ancak amiral bunu söylerken olası bir çatışmanın en genel surette nasıl görüneceğini belirtmemiş. Bu çatışma, çatışan tarafların savaş gemileri arasında hafif ve gürültüsüz karşılıklı atışlarla bitmez. NATO ve Rusya arasında Karadeniz sularında çıkacak her tür silahlı çatışma, pratikte kaçınılmaz olarak, ilkin taktik nükleer silahların kullanımına yol açar, arkasından (yeterince kısa bir sürede) karşılıklı kütlesel nükleer füze saldırıları meydana gelir.
NATO için en iyi ihtimal, Rusya’nın sadece demonstratif nükleer saldırılarda bulunmasıdır. ...
(M. Hodarenok, Gazeta.RU - Hazal Yalın, duvar)