Bir sorunun dönüşü: IŞİD neden İsrail'le değil de direniş ekseniyle savaştı?
Araştırmalar, İsrail'in Filistinlilere yönelik suçlarının devam etmesi, Lübnan, Suriye ve İran konsolosluğuna saldırıdan sonra bölgede savaşı genişletme eğilimi göstermesi göz önüne alındığında, bazıları tarafından yıkıcı davranışları IŞİD ile benzerlik gösteriyor.
Batı Asya bölgesindeki uygunsuz ekonomik zemin ve koşullardan ve Afganistan'da Sovyetlere karşı gerilla grubu oluşturma deneyiminden yararlanarak, Batı Asya'da eğitilmiş ve profesyonel davranışlara sahip bir terör örgütü ortaya çıktı: IŞİD. Bu grup, pratikte Irak, Suriye, Lübnan ve İran gibi direniş eksenini yıkmaya ve bölgedeki ABD askerlerini ve üslerini çıkarmayı savunan toplumlara savaş açtı.
Araştırmalar, İsrail'in Filistinlilere yönelik suçlarının devam etmesi ve Lübnan ve Suriye'ye saldırı ve İran konsolosluğuna saldırıdan sonra bölgede savaşı genişletme eğilimi göstermesi göz önüne alındığında, bazıları tarafından yıkıcı davranışlarının IŞİD terör örgütüyle benzerlik gösterdiği öne sürülüyor.
Bu önemli düşünsel meydan okuma ortaya çıkıyor: İsrail, IŞİD tarafından daha önce yürütülen Batı Asya direnişini yıkma projesini tamamlamaya mı çalışıyor?
Ayrıca, bazı sanal aktivistler arasında, IŞİD'in görünüşte İslami bir ideolojiye sahip olmasına rağmen, neden İsrail'e tek bir kurşun bile atmadığı sorusu yeniden canlandı. Neden Şam ve Irak İslam Devleti olarak adlandırılan şeyin hedefi bazı Arap ülkeleri (Ürdün gibi) ve Siyonist rejim değildi?
Bu grubun yayınladığı videoları incelemek, bu grubun şüphesiz film ve medya prodüksiyonunda en profesyonel terör örgütü olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Profesyonelce filme alınan insan yakma veya öldürme sahneleri, Hollywood filmlerini andırıyordu.
IŞİD terör örgütünün araç ekipmanlarından ve devasa organizasyonundan görüntü
Bu sahnelerin kurgulanması, yalnızca büyük film ve medya şirketlerinin karşılayabileceği bir mali ve medya gücü gerektiriyordu.
Bu, IŞİD'in, profesyonel özellikler ve mali, siyasi ve medya desteğiyle yeni bir terörizm türünün ortaya çıktığı anlamına geliyordu.
Sömürge karşıtı direniş akımlarını yok etmenin yanı sıra, bölgede bazı güçlerin varlığını haklı çıkarmak için kaos yaratmayı amaçlayan El Kaide gibi terör gruplarını tamamlaması gereken yeni bir versiyon.
Hillary Clinton, "Zor Seçimler" adlı kitabında, dünyanın bazı bölgelerinde kaos yaratmaya "yaratıcı kaos" diyor. Başka bir konuşmasında ise IŞİD'in bu amaçla, yani "yaratıcı kaos" yaratmak için ABD tarafından tasarlanmış bir fikir ve plan olduğunu itiraf ediyor. Bu ifade her zaman Trump tarafından kınandı.
Bu terör örgütü, bölgedeki önceki terör gruplarının modellerinden oldukça farklıydı ve ayrıca bu gruba yeni görevler de verildi.
Irak'ın Ninova kentindeki IŞİD bombalamalarından bir örnek
IŞİD, El Kaide gibi bölgedeki terör gruplarının modelini sürdürerek, ABD'nin genişlemeci politikalarını ve varlığını haklı çıkarmak için kullanıldı. Aynı zamanda, aile odaklı İslam dininin sert bir tanımı sunarak, Müslümanlara karşı şiddetli eylemleri haklı çıkarmak için kullanıldı.
Buna ek olarak, IŞİD, Batı Asya direnişinin ana unsurları ve Arap ve İslam dünyasında derin bir etkiye sahip iki çok önemli ve stratejik ülkeyi hedef aldı: Suriye ve Irak. Elbette Lübnan, bölgenin diğer bazı ülkeleri ve nihayetinde İran da hedef alındı.
Bu karmaşık planda, Batı Asya direniş ekseninin ana halkalarından biri olan Suriye'nin, iç meselelerle ve terör gruplarıyla mücadeleyle uğraşması ve bu şekilde Batı'nın ana müttefiki olan Siyonist rejimin çevresinin tam güvenliğe kavuşması sağlanacaktı.
IŞİD'in kurulması, 2000 yılında bazı küresel güçler tarafından "Yeni Orta Doğu" olarak adlandırılan ve bölgenin coğrafyasını değiştirmeyi amaçlayan planları ve programları tamamlamak içindi.
Bu planda, ABD'nin çıkarlarına karşı çıkan ülkeler parçalanacaktı.
Birçok kişi için şaşırtıcı olan şey, IŞİD'in Müslümanları İslam adına öldürmesiydi, ancak Siyonist Yahudiler düşmanı değildi.
IŞİD'in kapsamlı eylemlerinden biri de Irak ve Suriye'deki tarihi cami ve türbelerin yıkılmasıydı.
IŞİD'in geniş çaplı eylemlerinden biri de Irak ve Suriye'deki tarihi camileri ve dini türbeleri tahrip etmekti.
Aslında, IŞİD gibi grupların planında, ABD yanlısı eksenin hiçbir şekilde zarar görmemesi ilkesi vardı. Bu nedenle IŞİD, Irak, Suriye ve bazen Lübnan'da savaş, yıkım ve katliam yürüttü, ancak İsrail topraklarına girmedi ve ne ona ne de bölgesel müttefiki Ürdün'e bir kurşun bile atmadı.
Ancak, IŞİD'in kurulmasında ve ondan yararlanmada her şey hesaplanmıştı, ancak caydırıcı etken ve IŞİD'in kurucularının tüm siyasi tutum ve yaklaşımlarını yeni bir denklem olarak yok edebilecek faktörler hariç.
Bu nedenle, IŞİD ile mücadele için İran'ın direnişçi ve bölgeci söyleminden ilham alan yeni modeller ortaya çıktı. Irak ve Suriye'deki halk direniş güçleri gibi modeller, bu iki ülkenin orduları ve Lübnan direniş güçleri ile birlikte, İran'dan gelen askeri danışmanlık ve Kasım Süleymani gibi tanınmış komutanların liderliğinde IŞİD'in coğrafyasını sonsuza dek yıkmayı başardı.
Bununla birlikte, o zamandan beri, IŞİD'in kalıcı olarak yenilmesi ve yıkılmasının, görünüşte İslamcı ama ABD ile müttefik bazı ülkeler tarafından teorize edilen bu terör grubunun ideolojik ve fikri zeminini ortadan kaldırmayı gerektirdiği vurgulanmıştır. (Pars)