Amerika Irak ve Körfez’den asker çekmeye hazırlanıyor
Amerika’nın Çin tehdidine karşı koyma gerekçesiyle Irak ve Fars Körfezi’ndeki üslerinden asker çekmeye hazırlandığı bildirildi.
Amerika’nın Çin tehdidine karşı koyma gerekçesiyle Irak ve Fars Körfezi’ndeki üslerinden asker çekmeye hazırlandığı bildirildi.
“İslam ülkelerine milyarlarca dolar yatırım yapan Çin; Pakistan, Türkiye, İran ve Körfez ülkeleri üzerinde geniş bir etki alanı kurdu. Buna mukabil İslam ülkeleri, Doğu Türkistan meselesi başta olmak üzere birçok konuda sessizliğe bürünmeyi tercih etti..."
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), Çin'e, İran'la nükleer faaliyetleri konusundaki herhangi bir müzakerede KİK ülkelerinin de bulunması gerektiği mesajını iletti.
Moritanya ve Katar, Körfez krizi sonrası kesilen diplomatik ilişkileri yeniden başlatıyor.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, ülkesinin Filistin tutumunu, CIA’nin İran ile ilgili açıklamalarının neden güvenilmez olduğunu, nükleer anlaşma konusunu, Körfez ve Arap ülkeleriyle ilişkileri gözden geçirme stratejisinin nasıl olduğunu anlattı.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin son açıklamasına tepki göstererek, "Arabistan rejimi, bu konseyi ve toplantılarını rehin alarak ve yıkıcı görüşlerini dayatarak bölgede nefret ve şiddeti teşvik ediyor" dedi.
Devrim Muhafızları’nın yeni askeri tesisinin görüntüleri yayınlandı. Devrim Muhafızları Başkomutanı Hüseyin Selami ve beraberindeki heyet Basra Körfezi’ndeki tesisi gezerek balistik füze ve silahları inceledi.
Lübnan; Beyrut limanı patlaması, Amerika'nın yaptırımları ve bazı Fars Körfezi rejimlerinin müdahale etmesi sonucu bazı sorunlarla karşı karşıyadır. Lübnan'ın bu krizden kurtulmak için ekonomik yardımlara ihtiyacı var.
Suriye krizinde Orta Doğu'da güçlü bir oyuncu haline gelen Rusya, sahadaki etkinliğini artırmak amacıyla hem Suudi Arabistan hem de diğer zengin Körfez ülkeleri ile ilişkileri geliştirmek için çabalarını yoğunlaştırmaya çalışıyor.
Türkiye’nin Suudi Arabaistan ile Yemen'deki savaşa katılım için anlaştığı iddia edildi. İddiaya göre, anlaşmanın ardından Bayraktar İHA'ları Yemen'e ulaştı. İbrahim Kalın'ın da bugünkü açıklamalarında "Körfez ülkeleriyle yeni bir sayfa açabiliriz" demesi...
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Bloomberg'e verdiği röportajda ABD, Rusya, Mısır ve Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilere dair açıklamalarda bulundu.
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Said Katibzadeh, dört Arap Birliği devletinin Basra Körfezi'ndeki İran'a ait adalarla ilgili gündeme getirdiği suçlamaları asılsız olduğunu duyurdu.
Siyonist İsrail, Basra Körfezi’ndeki yeni Arap müttefiklerine özel bir güvenlik düzenlemesi yapmayı önerdi. Bazı kesimler bu hamleyi desteklerken, bazıları ise şüpheyle yaklaşılması gerektiğine dikkat çekti.
ABD'nin eski Başkanı Donald Trump’ın görev süresi dolmadan önce Ortadoğu’da kartları yeniden dağıttığı son ve en önemli görevi, İsrail ile bazı komşu Arap ülkelerinin ilişkilerinin “normalleştirilmesi” oldu.
İsrail Başbakanı Netanyahu, kendilerine ait gemide Umman Körfezi'nde yaşanan patlamayla ilgili konuştu, yine 'baş düşman' İran'ı suçladı.
İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Umman Körfezi'nde ülkesine ait bir geminin geçişi sırasında meydana gelen patlamanın arkasında İran'ın olabileceğini ileri sürdü.
İsrail'e ait bir kargo gemisinin geçişi sırasında Umman Körfezi'nde patlama meydana geldiği, olayda can kaybının olmadığı belirtildi.
Katar ve Mısır arasındaki ilk resmi temasın, Kuveyt'te iki ülke heyetinin Körfez uzlaşısının uygulanmasını ele aldığı toplantı ile gerçekleştiği belirtildi.
Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Nayif el-Hacraf dün yaptığı bir açıklamada; uluslararası toplumun Yemen Ordusu ve Halk Komiteleri'nin Marib kentinin kontrolünü elde etmesini engellemesi gerektiğini belirtti.
Körfez ülkeleri ile “normalleşme anlaşmaları” imzalamasına rağmen işgalci rejim İsrail kendini güvende hissetmiyor.
Hamas, Körfez Arap ülkelerinde yaşayan Yahudiler için "Körfez Ülkeleri Yahudi Cemaatleri Birliği" kurulmasını kınadı.
İsrail ile bazı Arap ülkelerinin normalleşme sürecinin başlamasının ardından dikkat çeken bir gelişme daha oldu. İsrail Dışişleri Bakanlığı, normalleşme sürecine girilen Körfez Arap ülkelerinde yaşayan Yahudilerin teşkilatlanma yoluna gittiğini duyurdu.
Körfez ülkesi BAE, Eylül 2020'de ilişkilerini normalleştirdiği İsrail'e tarihinde ilk kez büyükelçi atadı.
Körfez uzlaşısı, sınır kapılarının açılmasına, diplomatik ilişkilerin başlamasına ve karşılıklı büyükelçilerin tayin edilmesine rağmen krizin yaşandığı ülkeler arasındaki anlaşmazlık dosyaları nedeniyle hala bazı eksiklikleri barındırıyor.
Suudi Arabistan ile İran arasında bir çatışmayla karşı karşıyayız. Bu mücadele şu anda Yemen savaşı etrafında dönüyor. Bölge için daha tatsız sürprizler ve Trump döneminden bile daha tehlikeli zamanlar beklenebilir.
Uzun yıllardır ABD güvenlik garantilerine yaslanarak rejimlerini korumayı başaran bu ülkeler açısından silah ambargosu anlamına gelen bu politikanın psikolojik sonuçları da en az cephedeki sonuçları kadar olarak ağır olacak.
Son raporlar, Yemen Ensarullah devrimcilerinin, körfez dışındaki hedeflere ulaşma potansiyeli olan ve Siyonist İsrail için bir tehdit oluşturabilecek patlayıcı yüklü bir dizi insansız uçak satın aldığını gösteriyor.
Donald Trump'ın bir dizi Müslüman Arap ülkesinin İsrail'le normalleşme anlaşmalarına varmasını sağlaması sonrası, ABD'nin İsrail'den aldığı Demir Kubbe hava savunma sistemlerini Körfez ülkelerindeki üslerine konuşlandırmaya hazırlandığı belirtildi.
Geçen yıl korsanlar tarafından gerçekleştirilen 135 gemi personeli kaçırma olayının yüzde 95'i, "Mozart" isimli Türk konteyner gemisinin de saldırıya uğradığı Gine Körfezi'nde yaşandı, bu saldırıların dünya ekonomisine etkisi 818 milyon doları buldu.
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Fars Körfezi'ne kıyısı olan Arap ülkelerine diyalog çağrısında bulunarak, Trump’ın gittiğini ve bölgede İran ile komşu ülkelerinin kaldığını söyedi.
"11 defa İsrail hapishanelerine girip çıkmış. Bu yıllarda İsrail ve diğer istihbarat örgütleri tarafından devşirilmiş olmalı. Aslında Filistin'e lider olmak istiyordu. Filistin'de istediğini alamayınca Körfez'le işbirliğine gitti."
ABD ordusuna ait iki B-52 bombardıman uçağı, siyonist İsrail hava sahasını kullanarak Basra Körfezi'ne geçiş yaptı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'yı ziyaret eden Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan El Suud ile görüştü.
Suudi Arabistan, Körfez krizini sonlandıran anlaşmanın uygulanması çerçevesinde Katar ile arasındaki Selva Sınır Kapısı'nı açtı.
Muhammed Bin Salman, iki hedefe ulaşmak için Katar ile olan hoşnutsuzluğu kullanabilir: İsrail'i tanıdığını duyurmak ve babasını tahttan vazgeçmeye ikna etmek…
İran Devrim Muhafızları, Basra Körfezi kıyısında yeraltı füze üssü kurduklarını açıkladı.
Uzmanlara göre, ABD'nin çabalarıyla gerçekleşen Körfez-Katar normalleşme sürecinin asıl amacı İsrail'in çıkarlarını koruma arzusuyken Ankara, dış politika hamleleriyle Körfez'de "kendine karşı bir blok" yarattı.
Arap Birliği ile Fas ve Bahreyn, Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'nden çıkan sonuçları memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi için ülkeye gelen Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'yi sarılarak karşıladı.
İran Devrim Muhafızları, Fars Körfezi’nde Güney Kore’ye ait ‘HANKUK CHEMI’ adlı petrol tankerini alıkoyduğunu duyurdu.